Waterloo Station

Waterloo Station werd in 1848 geopend door de “London and South Western Railway” aan de zuidzijde van de Theems in Londen. Oorspronkelijk wilde men de spoorlijn doortrekken in de richting van de Londense City, maar dit plan ging niet door. Hierdoor is Waterloo Station een kopstation gebleven.

* De naam Waterloo is afgeleid van de Slag bij Waterloo, waarin Napoleon Bonaparte op 18 juni 1815 definitief door het gecombineerde leger onder leiding van Arthur Wellesley werd verslagen.

* Het stationsgebouw van Waterloo Station werd na de Eerste Wereldoorlog herbouwd. De indrukwekkende Victory Arch van architect James Robb Scott bij de hoofdingang herinnert aan deze Grote Oorlog.

* Vanaf Waterloo Station vertrokken de soldaten in de Eerste Wereldoorlog naar het front in Frankrijk, stapten matrozen op de trein naar Southampton en via dit station arriveerden ook de gewonden met ambulancetreinen weer in Londen.

* Na de Tweede Wereldoorlog werden de Britse spoorwegen genationaliseerd. Hierdoor ontstond in 1948 British Railway. De stoomlocomotieven werden in de jaren vijftig verdrongen door elektrificatie van de spoorlijnen, maar de laatste geregelde stoomdienst eindigde pas in juli 1967. Onder het spoorstation ligt een belangrijk metrostation, dat ook de naam Waterloo kreeg.

(met dank aan AbsoluteFacts )