‘Madame Tussaud’

– Foto Mhurley197 (CC BY-SA): Guillotine bij Madame Tussauds –

  ‘Madame Tussaud’ is een van de belangrijkste toeristische attracties van Londen. Het museum werd in 1835 opgericht door Marie Tussaud. Zij verzeilde na de Franse Revolutie in Engeland. Met in haar ruime koffer wassen beelden van de slachtoffers van de Franse terreur.

*     Marie Tussaud realiseerde een ware horrorshow waarmee ze door Groot-Brittannië en Ierland trok. In 1831 hield ze voorgoed halt in Londen. Enkele jaren later opende ze een museum in Baker Street.

*   In de ‘Chamber of Horrors’ toonde ze de slachtoffers van de Franse Revolutie én beroemde moordenaars en criminelen. Later ook andere beroemde mensen toe.

*       Madame Tussaud overleed in 1850. Haar winkeltje werd voortgezet door haar familie. Kleinzoon Joseph Rendall bouwde in 1883 een museum aan Marylebone Road. In februari 1889 werd Madame Tussauds verkocht aan een groep zakenlieden onder leiding van Edwin Josiah Poyser.

*       Na 1971 werden ook buiten Engeland vestigingen van Madame Tussaud geopend.         (vrij naar Ruud van Capelleveen in AbsoluteFigures)