Elvis Presley overlijdt (1977)

Lang voor Beatles , Stones e.a. Bob Dylan was Elvis Presley het uithangbord van zijn generatie, die van de echte rockers.

Elvis Presley overleed op 16 augustus 1977 op zijn 42ste aan een hartstilstand.

* Meteen werd gezegd dat de Amerikaan het slachtoffer werd van zijn eigen succes en van … drugs, al bestond dat woord nog maar amper.

* Presley trad zoveel op, vaak in verschillende staten achter elkaar, dat zijn dag- en nachtritme enorm werd verstoord. Daarom gebruikte hij geregeld medicijnen, ‘uppers’ en ‘downers’,

* De laatste jaren van zijn leven zonderde Elvis Presley zich steeds meer af. En hij was al zo eenzaam, stevig onder de knoet gehouden door manager ‘kolonel’ Parker. Die man van Nederlandse komaf stuurde de loopbaan van Presley zoals hij het wou.

* Omdat Parker zich, zeggen de kenners, niet meer in Europa mocht vertonen, dwong hij Presley dat ook te doen. Op verplicht soldaatje spelen in Duitsland na, werd Presley nooit meer opgemerkt in Europa. Tot zijn eigen grote ontgoocheling weliswaar en die van miljoenen fans.

* Door overdreven medicijngebruik en vreetbuien was de rockzanger ook steeds dikker geworden. Volgens officiële documenten overleed Elvis Presley in een ziekenhuis in Memphis. Men had hem bewusteloos gevonden in de badkamer van zijn riant huis Graceland. Een reanimatie in het ziekenhuis mocht niet meer baten. Volgens sommige berichten overleed Presley aan een overdosis.

* Elvis Presley wordt door velen nog altijd The King genoemd. Hij geldt als een van de meest succesvolle rock ‘n roll-artiesten aller tijden.

* In 1955 brak hij door met Heartbreak Hotel. Later scoorde hij nog enorme hits met nummers als Love me tender, Jailhouse rock, Crying in the chapel en In the getto.

* Ook op het witte doek was hij alomtegenwoordig in een groot aantal … B-films. De echte fans kennen zijn muziek en zijn films nog allemaal.