ITALIANEN OP TOP K2

Voor we vannacht overstappen naar de maand augustus willen we jullie nog graag meegeven dat op 31 juli 1954 de Italiaanse bergbeklimmers Achille Compagnoni en Lino Lacedelli als eerste stervelingen ooit de top van de K2 bereikten, de op een na hoogste berg ter wereld.

 

De Mount Everest is 8 848 meter hoog en de K2, een bergtop op de Pakistaans-Chinese grens, haalt 8 611 meter. Een verschil van 237 meter.

* K2 ,de op een na hoogste berg ter wereld is evenwel steiler en gevaarlijker dan de hogere Mount Everest. Reden wellicht waarom men op de K2 nooit een file van klimmers heeft gezien, wat op de Everest wel een tijdlang het geval was.

De Nieuw-Zeelander Edmund Hillary met de Nepalese Sherpa Tenzing bereikten in het voorjaar van 1953 als eerste mensen ooit de top van de Mount Everest.

** In 1954, een jaar later werd ook de top van de K2 voor het eerst door mensen betreden. Achille Compagnoni en Lino Lacedelli maakten deel uit van het team van de Italiaanse avonturier Ardito Desio

**  Pas in 1995 pas lukte het Nederlanders duo Hans van der Meulen (zonder extra zuurstof) en Ronald Naar (met extra zuurstof) dat ook. Onder alpinisten wordt de K2 ook wel Killer Mountain genoemd vanwege de vele bergbeklimmers die op zijn flanken het leven lieten. Zeker 77 klimmers vonden reeds de dood op de K2.

* maaaaarrrr een Belg deed onlangs nog beter (zie 01/08/2021)

 

* De Nieuw-Zeelander Hillary, samen met de Nepalese Sherpa Tenzing Norgay bereikte op 29 mei 1953 als allereerste ooit, de top van de Mount Everest, de hoogste berg op aarde.

* Volgens een memo van Edmund Hillary in het archief van de Royal Geographical Society was … de sherpa als eerste boven, alhoewel Norgay en Hillary hadden afgesproken dit niet bekend te maken ..

* De Mount Everest heeft sowieso altijd al een enorme aantrekkingskracht gehad op klimmers uit de hele wereld. Sinds de eerste (gedocumenteerde) klim in 1953 van Tenzing Norgay en Edmund Hillary hebben zo’n 6 000 mensen al op de top gestaan.