Robert Koch verslaat tuberculosebacterie

Vandaag is het Internationale Tuberculosedag. Meer dan een aanleiding om de ontdekker van de bacterie die regelmatig zorgde voor dood en ellende, even in de kijker te zetten. Robert Koch kreeg de Nobelprijs Geneeskunde voor zijn ophefmakende ontdekking.

Op 24 maart 1882 maakt de Duitse medicus Robert Koch bekend dat hij de bacterie heeft ontdekt die tuberculose veroorzaakt, de zogenaamde tuberkelbacterie (Mycobacterium tuberculosis).

* Voor zijn ontdekking ontvangt de Duitser in 1905 de Nobelprijs voor de Geneeskunde. Eerder heeft Koch ook al de oorzaak van miltvuur ontdekt.

* Gedurende de laatste jaren van zijn leven (hij werd 66) bezocht hij vele landen: in 1896 werd hem door de Britse regering gevraagd om naar Zuid-Afrika te komen voor het onderzoek naar en de bestrijding van runderpest.

* Een jaar later reisde hij als lid van de Duitse pestcommissie naar India. In de periode 1898-1899 deed Koch onderzoek naar malaria in Italië, op Java en Nieuw-Guinea, en in latere jaren naar verscheidene infectieziekten in zuidelijk Afrika.

* In 1906 ging hij als leider van een Duitse slaapziekte-expeditie naar Duits Oost-Afrika om onderzoek te doen naar de verwekker van de slaapziekte.

* Samen met Lous Pasteur wordt Robert Koch beschouwd als de grondlegger van de bacteriologie.

Verder op 24 maart

148213 maart valt Hertogin Maria van Bourgondië van haar paard tijdens een jacht bij het kasteel van Wijnendale. Ze is zwaargewond en overlijdt op 24 maart. Het begin van het einde van de Bourgondiërs in onze gewesten.

  • 1933 – Via het ‘Ermächtigungsgesetz’ wordt Adolf Hitler dictator van Duitsland.
  • 1976 – Militaire putsch in Argentinië, president Isabel Perón wordt aan de kant gezet, de macht wordt overgenomen door een militaire junta onder leiding van Jorge Videla.
  • ***  1992 – Vandaag 30 jaar geleden reeds. Onze Dirk Frimout vertrekt met de ‘Space Shuttle Atlantis’, als eerste Belgische ruimtevaarder. (foto’s) Frimout verbleef in 1992, samen met zes andere astronauten, bijna negen dagen in een baan om de planeet Aarde aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis tijdens de STS-45 ruimtemissie. Deze wetenschappelijke ruimtevlucht kreeg de naam ‘Atmospheric Laboratory for Applications and Science’ (ATLAS-1) en stond helemaal in het teken van de interactie tussen de Zon en de atmosfeer van de Aarde.
  • 1999 – Brand in de Mont Blanctunnel, 39 mensen komen om.
  • 1999 – De NAVO begint bombardementen op Servische doelen in de Kosovo-oorlog.
  • 2001 – Mac OS X, het nieuwe besturingssysteem van Apple wordt gelanceerd.