Fréderic Chopin en King Kong

Op 1 maart 1810 in Zelazowa Wola, een klein dorpje op zo’n vijftig kilometer van de Poolse hoofdstad Warschau, werd de later beroemde componist Fréderic Chopin geboren

* Zo staat het althans in de boeken.  Maar algemeen wordt aangenomen dat de jonge Chopin reeds op 22 februari 1810 in deze wereld verscheen, maar pas per 1 maart in het geboorteregister van het dorp werd ingeschreven en … gedoopt werd.

* Fréderic Chopin (1810-1849) was een kind uit een Franse vader en een Poolse moeder. Andere bronnen beweren echter dat hij de bastaardzoon was van een Poolse aristocraat. Chopin werd slechts 39.

* Ingewijden stellen evenwel dat enkel de Schotse Jane Stirling (1804-1859), lange tijd een leerlinge van Chopin, de ware toedracht kende en deze neerschreef op een papier dat samen met Chopin werd begraven. Tja, wie heeft daar wat aan.

* Wij onthouden Chopin als de weergaloze componist van pianomuziek. Vooral zijn nocturnen worden nog vaak gespeeld.

 

– Van Chopin naar … King Kong –

2 maart 1933 gaat de film King Kong in New York in première. De film wordt een enorm succes over de grote plas. De geldschieters zijn niet meer te houden. Nog hetzelfde jaar verschijnt The Son of Kong. Ook die ging er als zoetekoek in.

° King Kong is gebaseerd op een verhaal van Edgar Wallace en werd geregisseerd door Merian C. Cooper en Ernest B. Schoedsack.

* In de film ontdekt een groep filmmakers op het zogenaamde Skull Island een reuzenaap die door de lokale bewoners als een god wordt vereerd. De bewoners ontvoeren op een dag actrice Ann Darrow (Fay Wray) en offeren haar aan de enorme gorilla. Die wordt echter verliefd op haar…

* De film werd een groot succes, mede door voor die tijd spectaculaire beelden waarin o.a. te zien is hoe King Kong op de Empire State Building staat en vliegtuigen uit de lucht plukt.