‘voor eeuwig’ aan de VS

Al honderdzeventien jaar bevindt zich in het zuiden van het eiland Cuba de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay. Het is de oudste overzeese marinebasis van de VS en de enige in een land waar de VS geen diplomatieke relaties mee heeft.

* Op 23 februari 1903 wordt de basis door Tomás Estrada Palma, de eerste president van Cuba, “voor de eeuwigheid” aan de Verenigde Staten verhuurd.

* De basis is al in 1902 gevestigd, kort na de  Spaans-Amerikaanse Oorlog, waarbij Amerika de Spanjaarden op Cuba verslaan. Dankzij het zogenaamde Teller-amendement dat toegevoegd is aan de oorlogsverklaring aan Spanje, kan Cuba na de oorlog door de Amerikanen niet als kolonie worden opgeëist.

* Tijdens de vredesonderhandelingen in Parijs krijgt Amerika echter wel het recht in het zuidelijk deel van de Baai van Guantánamo, een inham van de Caribische Zee in Cuba, een marinebasis in te richten.

* Afgesproken wordt dat Amerika het gebied zal pachten van Cuba dat enige tijd na de oorlog van 1898 onafhankelijk wordt. Ook wordt vastgelegd dat het pachtcontract alleen verbroken kan worden als beide landen daar toestemming voor geven.

*** Lees hier meer over de geschiedenis van Guantánamo Bay.    (met dank aan Historiek)

            Nog op 23 februari:

  • 1893 – In Duitsland wordt octrooi verleend op de revolutionaire dieselmotor van Rudolf Diesel.
  • 1905 – Paul Harris sticht in Chicago de Rotary Club.
  • 1917 – Begin van de Russische Revolutie