THERESIA EN DE GREGORIAANSE KALENDER

Vandaag zondag 15 oktober is het de feestdag van de H.Theresia van Avila. Een kleine toelichting…

* In 1515, het jaar waarin de toren van de kerk van Veerle werd ingehuldigd, werd in Spanje Theresia (van Avila) als dochter van een Spaans edelman geboren.

* Theresia groeide uit tot een knap en ijdel meisje en trad zonder veel enthousiasme toe tot de orde der karmelietessen.

* Ze oefende zich in stil-zijn en bidden en kon zó verzonken zijn in Gods aanwezigheid, dat ze in extase raakte en visioenen zag.

* Na ongeveer 20 jaar kreeg ze visioenen waarin ze het lijden van Jezus Christus zo intens mee beleefde dat ze besloot ogenblikkelijk haar leven te veranderen en zich geheel in dienst te stellen van God.

*** Zeer merkwaardig is het volgende … Theresia stierf in de nacht van 4 oktober op 15 oktober 1582…   Jaja…precies in de nacht dat de kalenderhervorming van paus Gregorius XIII (Gregoriaanse kalender i.p.v. Juliaanse) werd doorgevoerd en er tien dagen werden overgeslagen…Een telling die wij nog steeds gebruiken.

** Theresa schreef verschillende boeken die voor de theologie zo belangrijk zijn dat zij in 1970 werd benoemd tot kerkleraar.

* Toen een edelman haar eens vol bewondering zei dat hij in haar een grote heilige zag, moet ze geantwoord hebben: ‘Maar houd uw mond erover. Want u weet hoe dat gaat als ze je een grote heilige vinden. Ze gaan wel met je botten slepen, maar ze hebben geen enkele boodschap aan wat je ze voorhoudt.’

* Haar voorspraak wordt gevraagd bij geestelijke nood, voor een vruchtbaar gebedsleven, bij hartziekten en hoofdpijn.

* Theresia van Avila wordt ook wel ‘De Grote Theresia’ genoemd, om haar te onderscheiden van ‘De Kleine Theresia van Lisieux’ met feest  op 1 oktober.