De  kortste oorlog ooit

                               – Het paleis van de sultan na de beschietingen, 1896 –

* Op 27 augustus 1896 raakten het Verenigd Koninkrijk en Zanzibar met elkaar in oorlog

* De problemen ontstonden nadat de Britsgezinde sultan Hamad bin Thuwaini overleed en werd opgevolgd door zijn neef, sultan Khalid bin Barghash (1874-1927). Die was meer Duits- dan Britsgezind.

* Enkele jaren eerder, in 1890, hadden Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het zogenaamde Zanzibarverdrag afgesloten. Het Verenigd Koninkrijk kreeg de beschermheerschappij over Zanzibar.

* Nadat de Britsgezinde sultan in 1896 was opgevolgd door een Duitsgezinde, besloten de Britten tot een ultimatum: sultan Khalid bin Barghash moest aftreden en het paleis verlaten.

* Het ultimatum verliep op 27 augustus 1896 om 09u. ‘s ochtends. De sultan had zich verschanst in zijn paleis.

* Een kleine Britse vloot opende het vuur op het paleis. Dat vloog in brand. Nadat ook de vlag op het paleis was neergeschoten, werd het vuren gestaakt. De oorlog had ongeveer veertig minuten geduurd.

** Aan Zanzibarese zijde waren 500 doden, aan Britse zijde raakte slechts 1  persoon gewond.

* Sultan Khalid bin Barghash slaagde erin te vluchten. Hij werd vervangen door een nieuwe, Britsgezinde sultan: Hamud bin Muhammed (1853-1902)

 

Verder op 27 augustus:

1859 – In Titusville wordt ‘s werelds eerste exploitabele olieveld gevonden.

1973De eerste geslaagde Belgische harttransplantatie, onder leiding van professor Primo, vindt plaats in het Brusselse Brugmannziekenhuis.