Dubbelganger van onze Melkweg

‘Verste dubbelganger van onze Melkweg ontdekt’

Astronomen ontdekten vorig jaar reeds een extreem ver en dus zeer jong sterrenstelsel dat verrassend veel op onze Melkweg lijkt. Dat maakte de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO toen bekend.

Stockbeeld © /

* Het stelsel is zo ver weg dat zijn licht er meer dan 12 miljard jaar over heeft gedaan om ons te bereiken: we zien het zoals het was toen het heelal nog maar 1,4 miljard jaar oud was. Het is ook verrassend ordelijk, wat in strijd is met de theorie dat alle sterrenstelsels in het vroege heelal turbulent en instabiel waren.

* Het gaat om sterrenstelsel SPT0418-47 dat zich met de ALMA-radiotelescoop in Chili liet verschalken. Hoewel het geen spiraalarmen lijkt te hebben, heeft het minstens twee kenmerken die karakteristiek zijn voor onze Melkweg: een roterende schijf en een centrale verdikking of ‘bulge’, een grote groep sterren die zich rond het centrum van het stelsel hebben verzameld.

* Het is voor het eerst dat zo’n bulge zo vroeg in de geschiedenis van het heelal is waargenomen, beklemtoont de ESO waarvan België stichtend lid is.  (gelezen in Knack)

*** De planeet Aarde is 4,5 tot 4,6 miljard jaar oud/jong (1 miljard jaar = 109 jaar of 1 Ga). Haar ouderdom komt overeen met die van het zonnestelsel. De exacte ouderdom van de Aarde is echter op dit moment nog niet nauwkeurig te bepalen. (gelezen bij Wikipedia)

* De JamesWebb telescoop keek onlangs nog dieper in de ruimte en stuitte op schitterende sterrenhopen die niet bijster ver van de oerknal verwijderd zijn , minder dan 1 miljard jaar …