JEAN-PIERRE MONSERE

Jean-Pierre Monseré … dezer dagen een moment om nog eens bij stil te staan. Vandaag 16 augustus is het 51 jaar geleden dat hij in het Engelse Leicester wereldkampioen werd. Zeven maanden later verongelukte de West-Vlaming tijdens een koers in Retie.

* Jean-Pierre Monseré werd in september 1969 prof. Enkele weken later won hij de Ronde van Lombardije. Maar hij beleefde weinig pret aan die zege.

* Monseré was nl. tweede geëindigd na de Nederlander Gerben Karstens, maar die testte positief bij een dopingcontrole.

* Monseré werd pas maanden later tot winnaar uitgeroepen. Van dat soort zeges hield hij niet.

* Niettemin was Monseré, samen met zijn boezemvriend Roger De Vlaeminck, klaar om de vesting Eddy Merckx te bestoken. Beiden vormden een twee-eenheid. Ze haalden ook graag in koers een grapje uit. Zoals…

* … in de Ronde van Lombardije van 1970 waarin Monseré met De Vlaeminck had afgesproken dat die zou aanvallen, net op het moment dat er in het peloton een wapenstilstand heerste om iedereen de gelegenheid te geven een plasje te maken.

* En wat gebeurde er? De Vlaeminck verstopte zich wat verder in een berm. Monseré ging vervolgens met een gladgestreken gezicht aan Eddy Merckx vertellen dat de laffe De Vlaeminck in de aanval was gegaan. Merckx zette zich als een bezetene op kop en begon te jagen.

* De Vlaeminck moest alles uit zijn lijf persen om weer aansluiting te krijgen. Toen dat was gebeurd ging De Vlaeminck naast Merckx rijden en vroeg hem waarom hij zo hard had gefietst. Omdat hij op tijd thuis moest zijn? Wat verder schaterde Monseré het uit …

* Een eerste hoogtepunt bereikte Jempi Monseré toen hij in 1970 in het Engelse Leicester wereldkampioen werd. In een zinderende finale was hij de snelste van een kopgroep van zes, met onder meer Felice Gimondi. Die had hem een half miljoen frank, 12.500 euro, geboden indien hij wereldkampioen mocht worden. Monseré ging er niet op in.

* De supporters stroomden toe voor zijn huis in Roeselare. Lenig als een kat kroop speelvogel Jempi op het dak van zijn woning om de mensen te groeten. Monseré kreeg een monstercontract aangeboden van het Italiaanse Salvarani, maar hij bleef bij Flandria, weliswaar op aandringen van zijn vrouw Annie met wie hij pas was getrouwd.

* Jean-Pierre Monseré werd wel eens de Robin Hood van het peloton genoemd. Door zijn vriendelijkheid, onbevangenheid en spontane lach bouwde hij een immens grote populariteit op. Klaar om de wereld te veroveren.

* Als wereldkampioen won hij in 1971 meteen de Ronde van Andalusië. Het was de aanloop naar zijn eerste grote doel van het seizoen: Milaan-Sanremo.

* Tot die dag in Retie toen hij in volle koers op een stilstaande auto botste. Dood. En België in een diepe rouw.

** Een drama komt zelden alleen … Giovanni, het zoontje van Jean-Pierre, wou ook wielrenner worden. Voor zijn eerste communie kreeg hij een koersfiets van peter Freddy Maertens. Kort daarna botste de jonge coureur tegen een auto en bezweek aan de verwondingen. Giovanni was pas 7. Hoe wreed kan het leven zijn.