Machu Picchu

“Opeens stond ik voor muren van vervallen huizen. De muren waren moeilijk te zien, omdat ze overwoekerd waren door bomen en mos, maar in de schaduw van bamboebosjes en onder dichte begroeiing van klimplanten waren prachtige bouwwerken zichtbaar, de mooiste in heel Amerika. De muren waren gemaakt van witte granieten blokken van gigantische afmetingen, die met grote precisie waren uitgehouwen en samengevoegd. Er waren schitterende tempels en koninklijke huizen te zien, een groot plein en nog tientallen huizen. Het leek wel een droom…”

* Zo omschreef Hiram Bingham zijn eerste aanblik van Machu Picchu op 24 juli 1911.

* Machu Picchu , een ruïnestad van de Inca’s in Peru. Ze werd in de 16e eeuw verlaten om in 1866 …  herontdekt te worden. Er is in de ruïnes nog veel van de Incabeschaving terug te vinden. * Aangenomen wordt dat de bouw van de stad Machu Picchu werd begonnen rond 1.440.

(bij ons was de Bourgondische hertog Filips de Goede toen de sterke man)

* Tot aan de Spaanse verovering van het gebied in 1.532 was de stad bewoond.

** Vaak wordt aangenomen dat Machu Picchu een buitenverblijf was voor koningen en andere hooggeplaatsten. De stad heeft immers veel verblijven voor edelen en een paar woningen voor hun dienaren. Er konden rond de 750 personen in de stad verblijven.

* Gedurende de regentijd, als er geen koningen aanwezig waren, zouden er veel minder mensen in Machu Picchu geweest zijn. Toen de Spanjaarden het rijk van de Inca’s versloegen zonder dat ze iets afwisten van het bestaan van de stad, stopte de regelmatige trek van en naar Machu Picchu door edelen en raakte de stad verlaten.

** In 1866 vond de Duitse goudzoeker en houthandelaar August Berns de bergstad. Met toestemming van de Peruaanse regering plunderde Berns de stad en verkocht de historische schatten aan Europese musea.

* In 1911 verrichtte de historicus Hiram Bingham een studie naar de Incapaden in de omgeving van de stad. Op 24 juli ontdekte hij Machu Picchu opnieuw.

* Brede bekendheid kreeg de stad in 1913 toen National Geographic een compleet nummer wijdde aan Machu Picchu. In 1983 werd de stad opgenomen in de Wereldgoedlijst van UNESCO.

* Machu Picchu is een populaire toeristische attractie, van grote betekenis  voor het toerisme van de hele regio. Per jaar trekt de plaats rond de 400.000 bezoekers. Maar de UNESCO vreest , niet onterecht, dat dit grote aantal bezoekers de stad verder zal beschadigen.

** Sinds de jaren 1990 werden winkels, hotels en dergelijke gebouwd langs het oude Incapad waarlangs de stad te bereiken is.

* De geïsoleerde ligging van Machu Picchu leidde ertoe dat in januari 2010 bijna tweeduizend toeristen het gebied meerdere dagen niet meer konden verlaten nadat een deel van de spoorbaan door zware regenval was geblokkeerd.

** Vanaf Aguas Calientes rijden er vaak bussen naar Machu Picchu. De klim van 350 meter door het tropisch regenwoud kan te voet gemaakt worden.

* Een blikvanger op alle afbeeldingen van Machu Picchu is de Huayna Picchu (“jonge berg”), de bergtop die aan de noordkant van de stad hoog daar boven uit steekt.

* De top is 2.700 meter hoog en is te voet bereikbaar door middel van een tamelijk steile klim. Op plaatsen waar het pad te steil is, maakt men gebruik van touwen voor houvast. De beklimming duurt ongeveer een uur en een redelijke conditie is daarbij nodig.

* De stad Machu Picchu is voornamelijk opgetrokken in graniet uit de omgeving. Machu Picchu is gelegen tussen twee breuklijnen , min of meer te herkennen in het landschap door de loop van nabijgelegen rivieren.

(gelezen bij Historiek en Wikipedia)