Bikini en de atoombom

Een luchtig onderwerp op een warme vakantiedag moet kunnen. Het moderne tweedelige badpak (bikini) werd op 14 juli 1946 in Parijs voor het eerst op de markt gebracht door de Franse auto-ingenieur en kledingontwerper Louis Réard.

* Maar waarom werd het kledingstuk eigenlijk ‘bikini’ genoemd? Vrij simpel, zo blijkt.

** De Amerikanen experimenteerden in deze periode met atoomwapens op de onbewoonde atol Bikini, die deel uitmaakt van de Marshalleilanden.

** Louis Réard verwachtte dat zijn nieuwe kledingstuk voor dames zou in slaan als een bom en noemde het daarom ‘bikini’.

* In werkelijkheid was de bikini niet meteen een doorslaand succes. De Fransman had veel moeite een model te vinden dat het kledingstuk op de catwalk wilde tonen.

* Vele modellen bleven de bikini te onzedig vinden. Ook vanuit de katholieke kerk waren er klachten te horen. Uiteindelijk maakte Réard naaktdanseres Micheline Bernardini zich niet te beroerd om de bikini op de catwalk aan het publiek te tonen.

* In de volgende jaren was de bikini zo nu en dan te zien, meestal op stranden. Tijdens de Miss World-contest van 1951 droegen bekende modellen het nieuwe kledingstuk, maar na afloop werd de bikini toch uit de competitie gehaald.

* Belangrijk voor de populariteit van de bikini was het jaar 1953. De toen al wereldberoemde actrice Brigitte Bardot vertoonde zich in bikini op het … filmfestival in Cannes. Al snel volgden ook andere bekende artiesten. Rita Hayworth en Ava Gardner zetten de toon en...de bikini brak nu wel mondiaal door.

-foto boven-Brigitte Bardot in bikini, 1953 )

** Romeinse bikini

Réard ontwikkelde overigens niet als eerste een tweedelig badpak.

Op wandschilderingen en op een mozaïek uit de vierde eeuw na Christus zie je vrouwen met een soortgelijk kledingstuk. De voorlopers van onze bikini’s zijn te zien in de Villa Romana del Casale in het Siciliaanse bergstadje Piazza Armerina . Allen daarheen? Bwwww…