Bikini en de atoombom

Een luchtig onderwerp voor een ietwat kille vakantiedag moet kunnen. Het moderne tweedelige badpak (bikini) werd op 14 juli 1946 in Parijs voor het eerst op de markt gebracht door de Franse auto-ingenieur en kledingontwerper Louis Réard.

Maar waarom werd het kledingstuk eigenlijk ‘bikini’ genoemd? Vrij simpel, zo blijkt.

° De Amerikanen waren in deze periode aan het experimenteren met atoomwapens op de onbewoonde atol Bikini, die deel uitmaakt van de Marshalleilanden. Louis Réard verwachtte dat zijn nieuwe kledingstuk voor dames zou in slaan als een bom en noemde het daarom ‘bikini’.

° In werkelijkheid was de bikini niet meteen een doorslaand succes. De Fransman had veel moeite een model te vinden dat het kledingstuk op de catwalk wilde tonen.

° Veel van de modellen vonden de bikini te onzedig en ook vanuit de katholieke kerk waren er klachten te horen. Uiteindelijk vond Réard naaktdanseres Micheline Bernardini bereid de bikini op de catwalk aan het publiek te tonen.

° In de jaren hierna was de bikini zo nu en dan te zien. Tijdens de Miss World-contest van 1951 droegen bekende modellen het nieuwe kledingstuk, maar daarna werd de bikini van de competitie geweerd.

° Belangrijk voor de populariteit van de bikini was het jaar 1953. De wereldberoemde actrice Brigitte Bardot vertoonde zich toen in bikini op het filmfestival in Cannes. Al snel volgden ook andere bekende artiesten, waaronder Rita Hayworth en Ava Gardner. De bikini brak hierna mondiaal door.     -foto boven-Brigitte Bardot in bikini, 1953 )

Romeinse bikini

Réard ontwikkelde overigens niet als eerste een tweedelig badpak. Op wandschilderingen en een mozaïek uit de vierde eeuw na Christus die gevonden zijn in de Villa Romana del Casale in het Siciliaanse bergstadje Piazza Armerina zijn vrouwen te zien met een soortgelijk kledingstuk.