ceci n’est pas une …

Vlaamse anti-Trumpcartoon gaat de wereld rond: ‘Surrealistisch’

De cartoonist O-SEKOER tekende de bles van Hitler én diens tot Trump getrimde snorretje eigenlijk al in maart 2016. ‘Aanleiding was de opgemerkte verkiezingsbelofte van toen nog presidentskandidaat Trump om een muur te bouwen op de Amerikaans-Mexicaanse grens. – Foto: O-SEKOER

Kristof Simoens daarover in dS

” Een Mexicaanse collega organiseerde in juni van dat jaar een tentoonstelling in Mexico City en vroeg me een werk in te sturen. Daar kwam een boek van, met zijn cartoon op de front. Later heb ik er tal van prijzen mee gewonnen op internationale cartoonfestivals. Toen al werd gezegd dat dit wel eens een klassieker onder de politieke cartoons kon worden.”

” De slogan, want voor mij is het racisme een nog veel groter virus dan corona. En de referentie naar Time, een verwijzing naar de bar slechte relatie die Trump er met de media op nahoudt. Die postte ik op 17 mei.”

” En dan stierf George Floyd, tijdens een politieactie. Een wurging pal voor een camera. Die dag retweette een van mijn volgers de cartoon en sindsdien is het hek van de dam. Al meer dan 50.000 keer gedeeld, al meer dan 50 artikels in nieuwsmedia.”

.

 ‘Ceci n’est pas une… ‘Ceci n’est pas une pipe… schreef Magritte onder een schilderij van een pijp.

” En gelijk had-ie: dat was ook geen pijp, het was een schilderij. Beschouw het als een knipoog naar Magritte en het surrealisme. Wat ik doe, is de werkelijkheid uit verband rukken, ze uitvergroten en zo de mensen confronteren met de surrealistische realiteit in de VS “, als nog Kristof.