Kroning Elizabeth II (1953)

Vandaag 2 juni starten de feestelijkheden voor het 70-jarige jubileum van de Britse koningin Elisabeth. Maar eigenlijk is het feest al dagen bezig. Overal in Engeland stonden royalisten al dagenlang te popelen om hun liefde voor hun vorstin te tonen. De vorstin zal het feest niet actief bijwonen. Haar onderdanen, de Britten krijgen liefst 4 dagen vrij om te vieren en te feesten.

Een overzichtje …

Na de dood van haar vader , George VI , werd Elizabeth II in februari 1953 koningin. De kroning vond op 2 juni 1953 ,vandaag 69 jaar geleden, plaats in de Westminster Abbey in Londen. En heel opmerkelijk : ze is nog steeds koningin.

* De toen 27-jarige Elizabeth werd niet alleen koningin van het Verenigd Koninkrijk (UK) maar ook van Canada, Pakistan, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Ceylon en Australië.

* Eind 2007 was Elizabeth II de oudste Engelse regerende monarch aller tijden.

  • Elizabeth werd geboren op 21 april 1926 . Haar grootvader George V was toen koning. George overleed in 1936 en werd opgevolgd door zijn zoon Eduard VIII.

* Nog datzelfde jaar deed Eduard echter vrijwillig afstand van de troon zodat hij kon trouwen met de gescheiden Amerikaanse vrouw Elisabeth Wallis Warfield. Eduard werd als koning opgevolgd door zijn broer Albert die voor de koningsnaam George VI koos.

* George overleed in 1952 en werd opgevolgd door zijn dochter Elizabeth.  Het vijfentwintigjarig jubileum van de Elizabeth II werd in 1977 groots gevierd. De periode waarin het Britse vorstenhuis groot aanzien genoot . De koningin was enorm populair.

* In 1992 vierde ze haar veertigjarig jubileum, maar toen stonden de zaken er heel anders voor. De koningin noemde haar jubileumjaar echter een annus horribilis vanwege het grote aantal crisissen die zich binnen haar familie hadden afspeelden.

** Prins Andrew scheidde van Sarah Ferguson en  daarnaast werd ook een heftig debat gevoerd over het gegeven dat de koningin, een van de rijkste vrouwen ter wereld, geen inkomstenbelasting betaalde.

** Ook nog in 1992 verscheen het boek Diana, haar eigen verhaal. Later dat jaar scheidden prins Charles en Diana. En om het nog erger te maken … in het jubileumjaar 1992 ging een deel van Windsor-palace in de vlammen op.

* In 2013 vierde de koningin haar diamanten huwelijk. Dat deed ze in besloten kring op haar landgoed Windsor Castle. Het 60-jarig regeringsjubileum van de koningin werd in 2012 al uitgebreid gevierd. Het wachten is nu … op een volgende viering.

* De hertog van Edinburgh ging in 2017 met pensioen en woonde voortaan op Wood Farm. Een naar Windsor-normen bescheiden cottage op het domein van Sandringham, het privé landgoed waar de Queen de winterperiode doorbrengt.

*** De hertog, gemaal van the Queen, overleed vorig jaar (9 april) met de 100 in zicht na een huwelijk van liefst … 74 jaar (1947).

* De plichtbewuste vorstin blijft het grootste deel van het jaar onverminderd meedraaien in The Firm – Het Bedrijf, zoals de Britse koninklijke familie zichzelf noemt.