CHARLES LINDBERGH

Op 21 juli 1969 won Eddy Merckx zijn eerste Ronde van Frankrijk. Meer nog is 21 juli 1969 de dag dat Apollo 11 voor het eerst mensen op de maan bracht.

* Lang voor deze stunt van pakweg een halve eeuw geleden was de Amerikaanse luchtvaartpionier Charles Lindbergh (1902-1974) één van de grootste, zo niet de grootste held van Amerika en ver daarbuiten.

* Charles Lindbergh was immers de eerste piloot die met een solovlucht de Atlantische Oceaan overstak zonder tussenlandingen. In de jaren twintig, de luchtvaart stond nog in haar kinderschoenen, leek het zowat onmogelijk .

* Charles Lindbergh bewees met zijn solovlucht, dat het wel mogelijk was. Hij vertrok op 20 mei 1927 , vandaag 94 jaar geleden, met zijn vliegtuig ‘Spirit of Saint Louis’ uit New York en landde de volgende avond (21 mei) op het vliegveld Le Bourget bij Parijs . De vlucht van Charles Lindbergh duurde meer dan 33 uur om bijna 6.000 kilometer te overbruggen.

* Na de geslaagde recordpoging werd Lindbergh in New York als een grote held binnengehaald. Aan beide zijden van de oceaan was hij op slag beroemd . In mei 1929 huwde hij Anne Morrow, de dochter van een ambassadeur. Zij vloog enkele jaren als zijn co-piloot en navigator op vluchten in binnen- en buitenland. Ook was Lindbergh actief als technisch adviseur voor twee luchtvaartmaatschappijen.

* In maart 1932 werd de tweejarige zoon, Charles Augustus, gekidnapt uit het huis van de Lindberghs in Hopewell bij New York. Het kind werd vermoord . Door de enorme populariteit van Charles Lindbergh werd dit één van de meest besproken misdaden van de jaren dertig. Pas na 1936 keerde de rust rond de familie Lindbergh terug, nadat de dader Bruno Hauptmann was veroordeeld en geëxecuteerd.

* Lindbergh was  een groot bewonderaar van … Hitler . Hij bezocht nazi-Duitsland regelmatig en ontving een hoge onderscheiding uit handen van Hermann Göring.

* Na WO II woonde Charles Lindbergh met zijn familie in Connecticut , daarna op Hawaï. Hij werkte als consultant voor verschillende vliegtuigmaatschappijen en was ook adviseur van de National Advisory Committee for Aeronautics. Charles Lindbergh overleed in augustus 1974 in Maui op Hawaï.

* In 2003, twee jaar na het overlijden van zijn echtgenote, kwam aan het licht dat Charles Lindbergh … een dubbelleven leidde en in Europa liefst drie gezinnen had gesticht. Twee kinderen bij een zekere Valeska, zijn privésecretaresse, en vijf  bij de Duitse zusjes Brigitte en Mariette Hesshaimer, die bevriend waren met Valeska. De kinderen kregen van hun moeder te horen dat Careu Kent, een fictieve Amerikaanse schrijver, hun biologische vader was .