‘You’ll Never Walk Alone’

In de ochtend van 20 maart 2020 klonk ” You’ll Never Walk Alone” wereldwijd op meer dan 180 radiozenders als eerbetoon aan de vele, vele slachtoffers van Covid-19. Het virus dat ook vandaag, twee jaar later, nog steeds slachtoffers maakt.

Enige informatie over deze gevoelige meezinger kan geen kwaad. ‘You’ll Never Walk Alone’ is niet zomaar een liedje!

* Natuurlijk weten wij intussen dat You’ll Never Walk Alone’ een compositie is van het vermaarde Amerikaanse componistenduo Rodgers & Hammerstein dat het lied schreef voor de Broadway-musical Carousel die in april 1945 in première ging.

** In de tweede acte van de musical probeert Nettie, het nichtje van hoofdpersoon Julie, met het liedje troost te bieden aan Julie. Die heeft zojuist te horen gekregen dat haar losbandige man Billy, op de vlucht voor de politie, zelfmoord heeft gepleegd.

* De welgekozen woorden van Nettie betekenen zoiets als: wees flink! Je staat er in het leven nooit alleen voor!

Gerry and the Pacemakers

De Liverpoolse band ‘Gerry and the Pacemakers’ zou het nummer in 1963 op hun geheel eigen manier vertolken.

* Zanger Gerry Marsden beschikte over een krachtige, scherpe, zeer karakteristieke zangstem. Zijn band beleefde in 1963 zijn doorbraak, met dank aan de geniale manager Brian Epstein, die ook de Beatles, stadgenoten van Gerry uit Liverpool, onder zijn hoede had genomen.

* In hun voetspoor volgden andere bandjes, en popcritici ontdekten al gauw een stroming. Die noemden zij de Mersey Beat, naar de rivier waaraan de havenstad Liverpool ligt.

You’ll Never Walk Alone werd een regelrechte hit, het lied bleef vier weken lang nummer één staan in de hitlijsten. ‘Gerry and the Pacemakers’ scoorden nog diverse andere hits, waaronder even zoetgevooisde ballades als ‘Ferry cross the Mersey’ en ‘Don’t let the sun catch you crying’.

* Maar het kon nog mooier! Gerry Marsden, inmiddels ver in de 70, treedt nog altijd op, met zijn weer tot leven gewekte band. Gerry belooft dat hij met zingen zal doorgaan tot hij erbij neervalt. De swinging sixties herleven!

* Een hele rij beroemdheden heeft You’ll Never Walk Alone gecoverd, onder wie Elvis Presley , Barbra Streisand, Perry Como en Frank Sinatra. Het lied werd in januari 2009 in Washington gezongen bij de inauguratie van president Obama en is sinds enkele jaren ook vaste prik in The Last Night of the Proms in de Londense Royal Albert Hall.

FC Liverpool

*** Maar … de belangrijkste aanjager van het succes van het lied was ongetwijfeld voetbalclub FC Liverpool dat het al vroeg adopteerde als clubhymne.

* En dat is weer te danken aan Gerry Marsden. Nog voordat hij ermee de hitlijsten bestormde, overhandigde Gerry een bandopname van ‘You’ll Never Walk Alone’ aan de legendarische Liverpool-manager Bill Shankly.

* Die was meteen onder de indruk, en de in de bus aanwezige verslaggevers meldden in hun kranten dat voetbalclub Liverpool een nieuw clublied had.

** Het thuispubliek begon spontaan mee te zingen toen ‘You’ll Never Walk Alone’ kort voor een wedstrijd voor het eerst door de stadionluidsprekers klonk.

** Het clublied van de voetbalclub zien we bevestigd in het clubwapen, en ook in het ijzersmeedwerk bovenin de Shankly-poort van stadion Anfield Road in Liverpool. (foto boven)