‘LE SURVIVANT’ – DE OVERLEVER

images1Charles De Gaulle overleefde zijn Duitse gevangenschap na de slag Van Verdun in de eerste WO en was een spelbepalende figuur in WO II. In 1959 werd hij 10 jaar lang president van de Vijfde Republiek (1959-1969). 

  • Hij stierf op zijn 80ste (9 nov 1970) in zijn lievelingsstoel, voor de televisie. Toch gewoon, doodgewoon, hoor ik je al zeggen.
  • En toch was hij bekend als ‘Le Survivant’ (de overlever). Eén van de 31 moordaanslagen waaraan hij ontsnapte, gebeurde als volgt …

 * 22 augustus 1962 was hij met zijn vrouw op weg van het Elysée naar de luchthaven van Orly. Vandaar ging het met de auto verder naar zijn woonplaats in Colombey-les-deux-Eglises in de Champagne. In de autokoffer lagen een paar diepgevroren kippen…

* Op een kruispunt wordt het gevolg van De Gaulle beschoten door 15 zwaar bewapende terroristen. Die vuren in totaal 187 kogels af op de wagen van de president. De president en zijn vrouw duiken plat op de achterbank.

index* Door de hoge snelheid en de duisternis wordt de wagen ‘maar’ 14 keer echt geraakt. De banden worden lek geschoten, de ramen sneuvelen, maar de inzittenden blijven ongedeerd. De chauffeur behield de controle over het stuur.

* ‘Dank zij de veren van de Citroën’, – de eerste auto ooit uitgerust met een hydraulisch veersysteem, en Frans bovendien , verklaarde de chauffeur achteraf.

** De Gaulle bleef in al dat tumult stoïcijns kalm en groette de erewacht in Orly (foto r). Zijn vrouw Yvonne opende de koffer van de wagen en sprak de intussen historische woorden: “Ik hoop dat er niets gebeurd is met de kippen.” Cool tot én met, die De Gaulle.