POSTIMPRESSIONIST PAUL GAUGUIN

399px-Paul_Gauguin_1891Vandaag 7 juni  werd de Franse kunstschilder Paul Gauguin geboren. Hij werd 54. De werken van Gauguin behoren tot het postimpressionisme. Een paar weetjes …

* In 1887 bracht Paul Gauguin vier maanden door op het eiland Martinique, samen met collega-kunstenaar Charles Laval. Beide kunstenaars droomden ervan een paradijselijke omgeving te vinden op het Caribische eiland.

* Met schitterende kleuren en gedurfde composities weerspiegelden ze het eiland in hun schilderijen en tekeningen als een primitief en tropisch paradijs. Ze hielden daarbij vast aan hun oorspronkelijke ideaal en gingen voorbij aan de harde dagelijkse realiteit van de gekoloniseerde wereld.

* In 1891 vertrok Gauguin naar Frans-Polynesië om te ontsnappen uit de Europese beschaving, en aan “alles wat kunstmatig en conventioneel was”. Dat hij in Frankrijk als kunstenaar weinig erkenning kreeg, heeft wellicht ook een rol gespeeld.

* Tahiti viel hem echter zo tegen dat hij al snel verder doorreisde naar de Markiezeneilanden. Hij leefde hier samen met Paou’óura, bij wie hij zoon Émile kreeg, geboren in 1899. Paul Gauguin werd maar 54 en stierf in 1903, overmand door een hartziekte en syfilis. Hij ligt begraven op het kerkhof in Atuona.

1024px-Paul_Gauguin_106 Paul_Gauguin_095

** De eersten die Gauguins bewonderden, waren Vincent en Theo van Gogh. De broers kochten twee schilderijen en een pastel, die ook nu nog in de collectie van het Van Gogh Museum zitten.