CASANOVA

2 april 1723 … geboortedag van Casanova. Vrijwel iedereen hoorde wel eens van hem, als synoniem van magnetische vrouwenversierder en schavuit. Talloze films zijn ooit over hem gemaakt.

* Leefimages60de hij ooit echt? Ja, zegt mijn almanak. Casanova was de zoon van een actrice en een violist. Gedoemd om het waar te maken in de Europese beau monde van toen.

* Nochtans studeerde hij in Padua eerst voor priester, later werd hij in Rome secretaris van een kardinaal. Op beide plaatsen werd hij echter doorgestuurd wegens ongepast gedrag, te veel esprit en avontuurtjes.

* Casanova reisde door een pak Europese landen en ontmoette vrijwel iedereen die er destijds toe deed: van paus Clemens over Catharine de Grote en Madame de Pompadour tot Mozart.

* Casanova vergaarde en verloor fortuinen. Hij was ooit geheimagent en eigenaar van een zijdeatelier. Ook was hij mede-oprichter van de Franse staatsloterij maar gooide zijn geld over de balk.

* Ten langen leste moest hij het reizen opgeven wegens straatarm. Uiteindelijk werd hij bibliothecaris van de hertog van Waldstein, waar hij zijn memoires schreef over zijn vele veroveringen.