ASTRONAUT FRIMOUT

ifrimout

Ook wij, kleine Belgen, hadden een man in de ruimte, 30 jaar geleden. 1992 werd daarmee een historisch ruimtejaar voor ons land. Het jaar van de eerste Belgische astronaut voor een reis naar … de ruimte. Na afloop werd burggraaf Dirk Frimout, afkomstig uit Poperinge, gepromoveerd tot nationale held.

° De impact van zijn ruimtereis is nog altijd groot. Er gaat geen dag voorbij dat hij niet wordt aangesproken over zijn niet alledaags avontuur.

° 24 maart 1992 om 8:13 u. lokale tijd vertrok de ruimteshuttle Atlantis vanop Cape Canaveral. Aan boord bevond zich Dirk Frimout, de eerste Belgische ruimtevaarder.

° Dirk wentelde 143 keer rond onze planeet, goed voor een missie van pakweg 8 dagen en een recordafstand van meer dan 5 miljoen km. De Atlantis vloog op een hoogte van 300 km. In anderhalf uur waren ze rond de aarde.

° Legendarisch was zeker het telefoongesprek van de toenmalige kroonprins Filip met Frimout : “Dirk, u kunt me Filip noemen, want ik denk dat er in de ruimte geen protocol bestaat.” Goedbedoeld, maar een beetje hilarisch wereldvreemd.

5f9ec0b2e765a617089a13fe6f9b5c6d_XL° Wat Frimout het meest bijbleef is het moment na de lancering waarop de motoren werden uitgezet en de bemanning plots gewichtloos werd. Opmerkelijk was ook de intense band die de zeven astronauten met elkaar dachten te hebben.

° Eens terug op aarde bleek die band niet meer zo sterk. Het wachten op een volgende ontmoeting duurde immers twintig jaar toen ze hun ruimtereis nog eens samen vierden. Frimout is een kwieke 80-tiger intussen.