VANDAAG IS HET 1 MAART

Vandaag  is het 1 maart, de maand waarin de winter overgaat in de lente en het ook weer zomertijd wordt. Op slag krijgen we er dan 1 uur licht bij. Het Europees Parlement wil nu dat het na 2021 over en uit is met die tijdswisseling. Wait and see.

* Op het ogenblik dat de zon in de loop van maart loodrecht invalt op de evenaar, begint bij ons de astronomische lente. In 2020 is dat op 20 maart om 20u37.

kdgdooohdkckneddpjkmfpfggiiagbhp

De komende decennia (tot het jaar 2048) begint de lente ALTIJD op 20 maart. De astronomische lente 2022 begint 20 maart 16.33 u

* Het woord lente is een oude afleiding van lang en heeft betrekking op het lengen van de dagen. Het is verwant aan het Duitse Lenz en het Engelse lent (‘vastentijd’).

* Astronomisch bekeken begint de lente als de dag en de nacht even lang zijn. Tijdens de lente worden de dagen steeds langer. Deze lentenachtevening vindt plaats op 20 maart op het noordelijk halfrond. De zon gaat dan door het lentepunt en de dag en de nacht zijn ongeveer even lang. De lente eindigt met de zomerzonnewende op 21 juni. Dat is het moment dat de zon het hoogste aan de hemel staat.

* Tijdens de lente wordt het noordelijk halfrond veel groener en gaan de planten weer bloeien; geleidelijk wordt het warmer en wordt de kans op vorst piepklein.

* In Europa gaat op de laatste zondag (27) van maart de zomertijd in, waardoor de dagen nog langer lijken. Om praktische, maar ook klimatologische redenen begint de meteorologische lente vandaag 1 maart en duurt tot 1 juni.