de eerste auto ooit

Carl Friedrich Benz (1844-1929) werd op 25 november 1844 in Karlsruhe geboren. Hij studeerde aan de technische school in Karlsruhe. In 1883 richtte hij in Mannheim een fabriek op voor de productie van industriële machines.

* Benz ontwikkelde verschillende tweetaktmotoren. Later ook een wagen met een watergekoelde viertaktmotor. Carl Friedrich was overal de eerste. Hij verzamelde een mooie collectie patenten.

** Met zijn driewieler, de eerste auto ooit, maakte hij in 1885 een eerste tochtje. Op 29 januari 1886 , vandaag ‘nog maar’ 137 jaar geleden, kreeg hij weer een patent meer voor zijn uitvinding.

* Zes maanden later introduceerde Benz zijn eerste voertuig met benzinemotor.

* Nog twee jaar later reed zijn echtgenote Bertha Benz met de Benz Patent Motorwagen van Mannheim naar Pforzheim, een tocht van ongeveer 100 kilometer.

Driewieler met verbrandingsmotor

* Van de driewieler met een vermogen van 0,75 pk bouwde de firma in Mannheim een kleine serie. Die driewieler werd ook in het buitenland aan de man gebracht. Het voertuig kon een (waanzinnige) snelheid van 16 kilometer per uur ontwikkelen (vergelijkbaar met een snel gehandicaptenkarretje van nu).

* Voor de driewieler ontwikkelde Carl Benz het differentieel, de riemaandrijving en de autoband. De door Benz gebouwde eerste auto bevindt zich in een (foto) Münchens museum.

* Carl Benz kreeg in 1905 ruzie met zijn aandeelhouders en vertrok uit het bedrijf. Hij richtte ‘Benz und Söhne ‘ op. En jawel, dit bedrijf werd na het vertrek van Carl Benz in 1906 effectief voortgezet door zijn zonen. Het bedrijf werd een toeleverancier van Mercedes-Benz. Carl Benz overleed op 4 april 1929 in Ladenburg. Hij werd 84.

* In de volgende jaren ontstond de autofabriek die vele modellen voortbracht en aan veel mensen werk bood.

* Mercedes Benz is nog altijd een merknaam die vertrouwen inboezemt. Zelfs in het elektrische tijdvak. Om van de F1 nog maar te zwijgen.    (bewerkte tekst van Ruud van Capelleveen)