George Everest

luca-galuzzi-cc-by-sa-mount-everest-vanuit-het-noordenDe hoogste berg op aarde stond de afgelopen weken weer dik in het nieuws. Niet één klimmer, maar een echte horde klimmers baande zich voor het einde van het klimseizoen immers nog een weg naar de top. Elf vermetelen betaalden het met hun leven. De zwaarste tol voor een niet meer zo spectaculaire prestatie.

 

De Everest … De naam van de Britse geograaf George Everest leeft verder in de naam van de hoogste berg op aarde, de Mount Everest. Maar de Britse landmeter is niet degene die deze hoogte ook aantoonde. Dat was de Indiase meetkundige Radhanath Sikdar.

George Everest

George Everest (1790-1866) werd geboren in Gwernvale Manor in Wales. Hij werd kolonel en geograaf. Everest werd in 1827 lid van de Royal Society. Van 1823 tot 1843 was hij het hoofd van de cartografische dienst van India. Hij verzorgde daar het in kaart brengen van de streek tussen Zuid-India en Nepal. Het opmeten van de 2.400 kilometer lange geodetische boog was een onderdeel van dit project.

Mount Everest

Tot 1852 veronderstelde men dat de ‘Kangchenjunga’ de hoogste berg op aarde was. De bergtop die men nu Mount Everest noemt werd aangeduid als ‘B’ en later als ‘Piek XV’. Nadat Sikdar aantoonde dat deze bergtop de hoogste plek op aarde was, besloot Andrew Waugh, de opvolger van George Everest, de hoogste berg te vernoemen naar zijn voorganger. De hoogste berg van de wereld, dus niet vernoemd naar de ontdekker, de Indiase meetkundige Radhanath Sikdar, maar naar de Britse landmeter George Everest. Andere tijden.