BOEREN IN BLAARDONK

.
Veehouder Van Lommel in Blaardonk heeft 60 à 70 melkkoeien. In de winter blijven die op stal, want de weilanden staan dan compleet onder water. Het water trok dit jaar niet snel weg. Daardoor kon het gras niet welig groeien. Normaal mag het melkvee eind april weer naar buiten, maar dat gebeurde dit jaar geruime tijd later wegens …te weinig gras.
.
.
Een boer heeft nooit gedaan. Van andere weiden werd het eerste gras ingekuild als voer voor de volgende winter.(foto)
.
.
De koeien zelf weten wat er van hun verwacht wordt: grazen, grazen en dan … erbij gaan liggen en herkauwen om hun vier magen te kans te geven om groen gras om te zetten in witte melk.
.
.
En dan komt de tijd eraan dat de uiers dik van de nieuwe melk zitten. De verzadigde koeien drummen zich een weg naar het hek. De stal lonkt, maar er valt nog geen boer/boerin te bespeuren.
.
Eindelijk is het zo ver. Het hek is van de dam en er vormt zich een lange sliert melkvee naar de stal. Netjes in de pas, als een corps goed getrainde militairen. Koddig om te zien.
.
De koeien kennen hun plaatsje in de melkstal. In de nachtstallen krijgen ze nog krachtvoer bij. Van gras alleen blijf je immers niet op je poten staan.
Hoe lang zo’n koe meegaat?, wilden we nog weten. ‘Moeilijk te zeggen hoe ze de jaren verteren van gemolken worden en kalfjes baren, kalven zeg maar (kalven gebeurt om de twee jaar).’
.
.
‘Ik heb er eentje van 18 jaar oud, andere hebben na hun eerste kalf al het beste van zichzelf gegeven. En dan zijn ze alleen nog geschikt voor… de slacht‘, vult de boer aan.
.
‘Voor buitenstaanders lijkt dat vreselijk, maar ze met pensioen sturen, kan moeilijk, hé. Vergeet echter niet dat wij houden van onze dieren. Als wij ze goed verzorgen, krijgen wij veel van ze terug. En ik ben een goede boer.’
.