Charles Lindbergh

De Amerikaanse luchtvaartpionier Charles Lindbergh (1902-1974) was de eerste piloot die met een solovlucht de Atlantische Oceaan overstak zonder tussenlandingen. In de jaren twintig stond de luchtvaart nog in haar kinderschoenen en leek het onmogelijk om de Atlantische Oceaan in één keer per vliegtuig over te steken.

* Charles Lindbergh bewees met zijn solovlucht, dat het wel mogelijk was. Hij vertrok op 20 mei 1927 met zijn vliegtuig ‘Spirit of Saint Louis’ uit New York en landde de volgende avond 21 mei op het vliegveld Le Bourget bij Parijs. De vlucht van Charles Lindbergh had meer dan 33 uur geduurd en hij had een afstand afgelegd van bijna 6 000 kilometer.

* Na de Eerste Wereldoorlog kocht Charles Lindbergh een vliegtuig waarmee hij als stuntpiloot zijn geld verdiende. Tussen 1924 en 1925 werkte hij op een opleidingsschool bij de luchtmacht. In 1926 werd hij pas officieel piloot en vloog op de route St. Louis – Chicago. In deze periode vond hij een aantal zakenmensen die bereid waren om de non-stop vlucht tussen de New York en Parijs te financieren. Met deze 25 000 dollar kon hij de eendekker ‘Spirit of St. Louis’ aanschaffen.

Technisch adviseur voor luchtvaartmaatschappijen

* Na de geslaagde recordpoging werd Lindbergh in New York als een grote held onthaald. Aan beide zijden van de oceaan was hij op slag beroemd. In mei 1929 trad hij in het huwelijk met Anne Morrow, de dochter van een ambassadeur.

* Anne Morrow vloog enkele jaren als zijn co-piloot en navigator op vluchten in binnen- en buitenland. Ook was Charles Lindbergh actief als technisch adviseur voor twee luchtvaartmaatschappijen.

* In maart 1932 werd de tweejarige zoon, Charles Augustus, gekidnapt uit het huis van de familie in Hopewell bij New York. Het kind werd vermoord. Door de populariteit van Charles Lindbergh werd dit één van de meest besproken misdaden van de jaren dertig. Pas na 1936 keerde de rust rond de familie Lindbergh terug, nadat dader Bruno Hauptmann was veroordeeld en geëxecuteerd.

* Na de Tweede Wereldoorlog woonde Charles Lindbergh met zijn familie in Connecticut en daarna op Hawaï. Hij werkte als consultant voor verschillende vliegtuigmaatschappijen en was ook adviseur van de National Advisory Committee for Aeronautics.  (gelezen en foto bij AbsoluteFacts)

** Wikipedia vertelt het verhaal verder …

* De verdachte van de kindermoord, Bruno Hauptmann, een timmerman en Duitse immigrant, werd gearresteerd, berecht en geëxecuteerd, ofschoon hij een geldig alibi had en tot zijn dood heeft beweerd onschuldig te zijn.

* Opmerkelijk aan deze zaak is dat Lindbergh kort voor de ontvoering naar een totaal afgezonderde plek verhuisde. Hij orkestreerde het politieonderzoek tot in detail en verbood zowel pers als politie met het huispersoneel te spreken.

* Lindbergh was een aanhanger van het nazigedachtegoed en een fervent aanhanger van de eugenetica. Zijn ontvoerde kind was verstandelijk gehandicapt. Er zijn dan ook sterke geruchten dat Lindbergh zelf de dader was geweest en de ontvoering zou hebben geënsceneerd.

Dubbelleven

* Na de Tweede Wereldoorlog woonde hij in Connecticut en de laatste jaren van zijn leven bracht hij door op Hawaï. Charles Lindbergh overleed op 72-jarige leeftijd aan kanker. Zijn vrouw Anne Morrow Lindbergh overleed op 7 februari 2001 op 94-jarige leeftijd in Vermont.

* In 2003, twee jaar na het overlijden van zijn echtgenote, kwam aan het licht dat Charles Lindbergh een dubbelleven leidde en in Europa drie geheime gezinnen had gesticht.

* In zijn boek The Double Life of Charles A. Lindbergh onthulde auteur Rudolf Schroeck aan de hand van foto’s en meer dan 150 liefdesbrieven (door Lindbergh enkel ondertekend met het initiaal ‘C’) dat Lindbergh nog zeven buitenechtelijke kinderen had. Dit werd later bevestigd door DNA-onderzoek.

* Zo bleek hij twee kinderen te hebben van een zekere Valeska, zijn privésecretaresse van adellijke Pruisische afkomst, en vijf kinderen bij de Duitse zusjes Brigitte en Mariette Hesshaimer, die bevriend waren met Valeska. De kinderen kregen van hun moeder te horen dat Careu Kent, een fictieve Amerikaanse schrijver, hun biologische vader was.

* Lindbergh was niet de eerste die over de oceaan vloog. Hij was wel de eerste die het alleen deed. Acht jaar eerder hadden John Alcock en Arthur Whitten Brown al samen de vlucht gemaakt, en er was ook al een luchtschip met tientallen passagiers heen en weer gevlogen. In totaal 81 personen waren al over de oceaan gevlogen vóór Lindbergh.