Nieuwe fietspaden … niet voor morgen

Nieuwe fietspaden en gescheiden riolering Averboodse Baan


De gemeente Laakdal wil samen met het Agentschap Wegen en Verkeer de herinrichting van de Averboodse Baan (N165) verderzetten. Vorig jaar kreeg de N165 al nieuwe fietspaden tot en met het kruispunt met de Lakstraat.

* Nu zijn de ontwerpplannen voor het vernieuwen van de fietspaden tot en met het kruispunt met de Diestsebaan klaar. Bovendien worden gelijktijdig de riolering, de nutsleidingen, de openbare ledverlichting en het wegdek aangepakt.

* Ook de kruispunten op dit volledige traject worden verkeersveiliger gemaakt. Zo komen er middengeleiders ter hoogte van de kruispunten van de Averboodsebaan met insteekweg eenrichting Lakstraat en Oude Diestersebaan (kant Averbode). Verder krijgen de kruispunten van de Averboodsebaan met HuytenOude Diestersebaan en Diestsebaan fietsoversteekplaatsen met middeneilanden.

* De rioolbeheerders maken van de gelegenheid gebruik om een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen dat regenwater en afvalwater apart opvangt en afvoert. Een belangrijke stap in de strijd tegen zowel verdroging als wateroverlast.

* Frank Sels (schepen van mobiliteit): “De bestaande onveilige fietspaden worden vervangen. Om het beste fietscomfort te garanderen, werd er gekozen voor een aanleg in asfalt. Aan beide kanten van de Averboodse Baan komen er vrijliggende enkelrichtingsfietspaden in asfalt. De nieuwe fietspaden worden 2 meter breed en een haag schermt fietsers af van het gemotoriseerd verkeer.”

* Tine Gielis (burgemeester en bestuurslid stuurgroep de Merode): “Als toegangspoort van de Merode trekt de abdijsite, het klompenmuseum den Eik en de omliggende natuur vele bezoekers. We willen hen allemaal op een veilige en comfortabele manier onthalen. Dit nieuwe fietspad zorgt voor meer fietsbeleving in onze groene gemeente en bij uitbreiding de verdere Merode.”

(foto –  deze werken krijgen ‘binnen afzienbare tijd’ een verlengstuk tot aan de Diestsebaan)

*** Aangezien er nog verwervingen dienen te gebeuren om dit project te realiseren zullen in een eerste fase gesprekken met de betrokkenen worden gevoerd. De werken op het terrein starten pas na het doorlopen van de nodige procedures. Vermoedelijk ten vroegste in  20232024