Studentenopstand in Peking (1989)

De studentenopstand in Peking die tussen 15 april en 4 juni 1989 plaatsvond op het Tiananmen-plein in Peking werd op 4 juni 1989 hardhandig neergeslagen. Het was het eerste massale protest tegen de Communistische Partij van China.

* Een grote groep studenten, intellectuelen en hervormingsgezinden trok op 17 april naar het Plein van de Hemelse Vrede.

* De studenten eisten van de Chinese regering onder meer het recht openlijk kritiek te mogen uitoefenen op de regering. Daarnaast wou men zelf kunnen bepalen wat voor werk men doet en vrij naar het buitenland reizen.

* Ook eisen de studenten dat niet-communistische partijen voortaan het recht krijgen in het openbaar op te treden, willen ze vrijheid van pers en vrijlating van politieke gevangenen.

* De studenten roepen dat ze willen dat er een eind komt aan de corruptie binnen de Communistische Partij en eisen meer democratie . De protesterende studenten zich inspireren door de hervormingen zoals die rond die tijd onder Michail Gorbatsjov in de USSR plaats vonden.

* Tijdens piekuren zouden ongeveer 250.000 personen aan het protest op het Plein van de Hemelse Vrede hebben meegedaan. De Chinese leiders bleken echter niet van zins tegemoet te komen aan de wensen van de studenten. De staat van beleg werd na enige tijd afgekondigd en op 4 juni 1989 werd het protest op hardhandige wijze neergeslagen.

* Het Chinese leger viel de studenten met tanks en para-militairen aan (foto boven). Het dodental wordt geschat tussen 1500 en 3000.

Tank Man

De beroemdste foto die tijdens de acties op het Plein van de Hemelse Vrede werd genomen is er een waarop een student te zien is die een tank probeert te beletten verder te rijden.

* Als de tank probeert om hem heen te rijden, gaat hij er snel weer voorstaan en uiteindelijk beklimt hij zelfs de tank.

* De gebeurtenis werd gefotografeerd door Jeff Widener van Associated Press . De beelden gingen de hele wereld over en de protestant kreeg al snel de bijnaam ‘Tank Man’. Over de identiteit van de man is niets bekend.

* Na de acties op het Plein van de Hemelse Vrede werden honderden studenten(leiders) gearresteerd en verleende visa werden vrijwel allemaal ingetrokken. De staat van beleg werd niet opgeheven en in verschillende universiteitssteden zoals Xi’an, Lanzhou, Wuhan, Sjanghai en Changsha gingen studenten uit protest tegen het bloedbad in staking.

* Op 19 juni 1989 had de Chinese regering al bijna 1 600 personen gearresteerd naar aanleiding van vermeende betrokkenheid .

** In Peking zelf werden acht mensen ter dood veroordeeld. De terechtstelling vond een week later plaats voor het oog van duizenden toeschouwers. Dit als afschrikmiddel.

*** De wereld was duidelijk geschokt door het optreden van de Chinese regering. In 1989 nam de export van Chinese goederen  met acht procent af. Een jaar later herstelde zich dat echter weer. De Chinese export groeide weer en de Chinese leider Deng Xiaoping startte een Anti-corruptie-Campagne.

** En zeggen dat er op de dag van vandaag nog steeds vooraanstaande Chinezen, w.o. de minister van Defensie, beweren dat het bloedige ingrijpen volledig te verantwoorden was. Een herdenking is zelfs in 2022 nog een taboe. Lees/kijk de nieuwszenders.