Bonnie en Clyde

Voor 23 mei vonden we niks beter in de geschiedenis dan deze … romance. Geniet er vooral … niet van.

Bonnie en Clyde, een romance …

Clyde Barrow en Bonnie Parker woonden beiden in Texas. Ze leerden elkaar in 1930 kennen via een gezamenlijke vriend. Alle drie waren opgegroeid in armoede.

* Binnen een paar weken na hun ontmoeting werd Clyde veroordeeld voor eerdere misdaden. Hij wist evenwel uit de gevangenis te ontsnappen met behulp van een geweer dat Bonnie naar binnen had gesmokkeld. Even later werd hij opnieuw geklist en vastgezet. Goed twee jaar later (1932) was Clyde weer een vrije man.

* Omdat een eerzame job niet meteen zijn ding was, zocht hij na zijn vrijlating Bonnie weer op. En ja, hoor, het stel begon opnieuw kleine overvallen te plegen. Tijdens één van deze overvallen werd Bonnie opgepakt. Door een gebrek aan bewijs werd zij echter spoedig vrijgelaten.

* Het stel trok in de volgende twee jaar dan maar door Texas, Oklahoma, Missouri, Louisiana en New Mexico. Vrijwel altijd lieten ze een spoor van geplunderde banken, van dood en vernieling achter.

* Merkwaardig was wel dat B+C niet steeds als een paar opereerde. Want door hun successen sloten andere personen van diverse pluimage zich maar al te graag bij het stel aan.

* Daaronder ook de broer van Clyde en diens vrouw. De schietgrage groep was weldra bekend als de ‘Barrow Gang’. Hun specialiteiten waren niet alleen bankroven, maar ook voor autodiefstallen, ontvoeringen en moorden deinsden ze niet terug .

* Het duo B+C was best trots op zijn misdaden. Ze gingen zelfs zo ver dat ze primitieve, want zelfgemaakte gedichten plus foto’s van hun beiden naar de krant stuurden. Een verliefd stel omringd door wapens. Ze verwierven zelfs zij een zeker heldenstatus omdat zij zich voornamelijk richtten op de rijke bovenlaag. De kleine middenstanders ontzagen ze.

Hinderlaag

* Aan hun rooftocht kwam op 23 mei 1934 (vandaag 87 jaar geleden) een einde, toen zij in een hinderlaag van de politie terechtkwamen. Dit kwam als een verrassing voor het stel, want ondanks hun indrukwekkende arsenaal wapens aan boord hadden zij niet de tijd om er ook maar eentje te grijpen. Bonnie en Clyde werden ter plekke door een regen van kogels doorzeefd. Volgens het officiële politierapport werd Clyde zestien keer geraakt en had Bonnie maar liefst zesentwintig kogelwonden. Einde romance.

** In 1967 werd hun verhaal verfilmd door Arthur Penn. De hoofdrollen in die film werden gespeeld door Faye Dunaway en Warren Beatty.  

(gelezen/bewerkt bij IS Geschiedenis – vrije-gratis foto’s)