Sint Jozef aan het feest

Volgens de Bijbel is hij de man van Maria, de (wettige) vader van Jezus én timmerman in Nazareth. De verering van Jozef is laat begonnen. Pas in 1479 werd zijn feest ingevoerd op de Romeinse kalender (19 maart). Sint Jozef werd later de beschermheilige van België.

* De apostel Mattheüs vertelt in de Bijbel dat Jozef een afstammeling is van koning David. De laatste keer dat Jozef wordt genoemd in het heilig boek is Jezus  al 12 jaar oud en jaagt hij het overijverige commercevolk uit de tempel. Maria leefde nog rond het jaar 30 toen Jezus werd gekruisigd. Jozef was toen wellicht al geruime tijd overleden.

* Sint Jozef is de patroon van echtparen, kinderen, christelijke gezinnen, jeugd, wezen, kuisheid, arbeiders, houthakkers, timmerlui, meubelmakers, ingenieurs, begrafenisondernemers, opvoeders, uitgestotenen, reizigers, stervenden en een zalige dood. Patroon ook bij oogaandoeningen en hopeloze zaken. En patroon tegen bekoringen en woningnood. Kortom, van iedereen.

Populaire bink

* Ondanks het feit dat hij geen echte heilige meer is, eentje dus met een verplichte vakantiedag, is St. Jozef nog steeds geweldig populair in Italië. Daarom spreken de ouderen onder ons nog van de St-Jozefsklassieker. De Primavera, alias Milaan-San Remo, de eerste wielerklassieker van het seizoen werd vroeger steevast op 19 maart gereden. Dit jaar is het weer zo ver. De Primavera of lenteklassieker valt op 19 maart, de datum waarvoor hij destijds bedoeld was.

* In onze schooltijd was er geen school (verplichte feestdag) op 19 maart. En vermits tv-kijken nog lang niet aan de orde was, gingen wij ons vergapen op de wazige wit-zwartbeelden in café Sooike Maes om Poblet , de Spaanse rassprinter, te zien winnen.

* Ook bij ons mag Jozef niet klagen over populariteit. Je vindt hem immers nog steeds terug in alle lagen van de maatschappij.

* Van parochienamen (foto boven) Sint Jozef-Werkman Veerle-Heide. Gemeentenamen (St-Jozef-Olen), scholen (Sint Jozefscollege enz.), een (foto) St. Jozefkapel in Groot-Vorst , bedrijven en verenigingen allerhande.

* Meer nog, in elke Vlaamse en Waalse familie was er wel iemand die de naam Jozef , kortweg Jos of Jef, meekreeg bij zijn doopsel.

* In mijn jonge jaren krioelde het van de Jossen en de Jeffen, sympathieke namen overigens. Thuis was mijn inwonende oom een Jozef die we Jef noemden, mijn vader was een Georges, maar iedereen sprak hem aan met Jos (…van de mulder).

* Over de taalgrens was Joseph ook vrij populair (denk aan de ex-wielrenner Joseph Bruyére). Tussen de meisjes van toen waren er veel Maria’s. Beide namen kwamen zelfs vaak in één familie voor. Heiliger kon nauwelijks.