Slag van Stamford Bridge

  • Slag van Stamford Bridge – Pieter Nicolai Arbo

Op 25 september 1066 verslaat het leger van Harold II van Engeland de Vikingen in de omgeving van York. Deze zogenaamde ‘Slag van Stamford Bridge’ maakte na twee eeuwen een eind aan de aanwezigheid van de Vikingen in Engeland.

* De Vikingen zijn echter niet het enige probleem van Harold II geweest. Jaren eerder is hij na  schipbreuk in handen gevallen van de Normandische hertog Willem I de Veroveraar.

* Willem wil koning van Engeland worden en heeft Harold II tijdens zijn verblijf in Normandië laten zweren dat hij zijn rechten op de troon zou laten vallen.

* Nadat koning Eduard de Belijder nog in 1066 overleed, laat Harold II zich toch tot koning van Engeland kronen.

* Hertog Willem I de Veroveraar is woedend over de gepleegde meineed en reist met een troepenmacht naar Engeland.

* Harold II heeft op dat moment echter te kampen met de Vikingen. De Noorse koning Harald Hardrada maakt ook aanspraak op de Engelse troon.

* Kort nadat Harold II koning is geworden, landen de Vikingen met een grote invasiemacht in Noord-Engeland.

* Harold II reist meteen noordwaarts om het op te nemen tegen de Vikingen.

* Na enkele kleine overwinningen worden de Vikingen echt verslagen op 25 september 1066 tijdens de Slag van Stamford Bridge.

* Nog eens drie dagen later valt hertog Willem I de Veroveraar  het zuiden van Engeland binnen. Koning Harold II keert met zijn leger weer naar het zuiden.

* Op 14 oktober 1066 botsen de twee legers op elkaar. Harold II sneuvelt in de strijd. Willem de Veroveraar wordt de eerste Normandische koning van Engeland.

 

*** Stamford Bridge heet het stadion van voetbalclub Chelsea FC. In de jaren 1920 – 1922 werd de finale van de FA-cup in Stamford Bridge gespeeld. Daarna nam Wembley die finale definitief over.

 

Verder op 25 september:

         * 1956 – De eerste trans-Atlantische telefoonkabel in gebruik.

  • 1972 – De bevolking van Noorwegen stemt tegen lidmaatschap van de EEG.
  • 1974 – Voor het eerst wordt bekend dat freon (destijds het voornaamste drijfgas in spuitbussen) de ozonlaag aantast.
  • 1992 – In Zolder wordt de laatste steenkolenmijn van België gesloten. De mijn van Zolder had op 30 september 1992 , straks alweer 30 jaar geleden, de twijfelachtige eer om als allerlaatste Limburgse en meteen ook Belgische mijn de deuren te sluiten.
  • De dagen voor de sluiting waren de televisiecamera’s en de krantenjournalisten niet weg te slaan uit de buurt van de Zolderse mijnschachten. Iedereen begreep dat dit het einde was van een tijdperk in Limburg én in België.