The Rolling Stones

Brian Jones Cheltenham (Gloucestershire), 28 februari 1942Hartfield (Sussex), 3 juli 1969) was een Engels gitarist. En wat voor een.

* Jones stond vooral bekend als oprichter van de rockgroep The Rolling Stones. In 1969 werd hij in zijn zwembad gevonden…Dood in nooit opgehelderde omstandigheden.

* Oorspronkelijk hield Jones veel van jazz, maar daar kwam verandering in toen hij Mick Jagger en Keith Richards leerde kennen. Met hen en Dick Taylor (later oprichter van The Pretty Things) richtte hij een bandje op: The Rollin’ Stones, naar een liedje van Muddy Waters.

* In 1962 kwamen Charlie Watts en Bill Wyman erbij, en werd de groepsnaam definitief veranderd in The Rolling Stones. De groep met 60 jaar op de teller weet nog niet van opgeven, ondanks het overlijden van drummer Charlie Watts.

* Jones was destijds de onbetwiste leider, maar dat veranderde toen Andrew Oldham manager van Rolling Stones werd. Hij maakte van Jagger en Richards songschrijvers en leiders.

* Inmiddels stond de band bekend als The Rolling Stones, en begonnen ze  hits te scoren. Met Jones als achtergrondzanger en gitarist. In 1965 braken de Rolling Stones definitief door en scoorden ze vele hits. Al snel werden ze een van de grootste bands op aarde . Jones genoot mee van alle roem.

* In 1967 ging het echter steeds slechter met Jones, die zwaar verslaafd raakte aan alcohol en drugs. Jones kreeg ontzettende ruzie met Richards, hoewel ze het later weer bijlegden.

* Jones’ laatste optreden met de Rolling Stones was tijdens het Rock ‘n Roll Circus in 1968. Jones werd in juni 1969 officieel uit de Rolling Stones gezet. In de nacht van 2 op 3 juli 1969 overleed Jones in zijn eigen zwembad bij zijn huis Cotchford Farm. De toedracht is nog steeds onbekend, alhoewel de gissingen legio zijn.

HYDE PARK

* Brian Jones is de grondlegger van de sound waarmee de Rolling Stones beroemd zijn geworden. Ter nagedachtenis aan de overleden Brian Jones gaven The Rolling Stones op 5 juli een groot gratis concert in Hyde Park. Liefst 250 000 fans kwamen maar al te graag opdagen. Van het optreden werd ook een film gemaakt.

* Brian Jones was de eerste van het viertal Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin en Jim Morrison, die allen in 1969, 1970 of 1971 op 27-jarige leeftijd overleden. Sinds het overlijden van Kurt Cobain in 1994 wordt aan deze groep en andere muzikanten die op deze leeftijd stierven vaak gerefereerd als de 27 club.

*** meer, veel meer voor de fans op Wikipedia