GAZET VAN LAAKDAL

JEANNE D’ARC de franse chouchou

Joan_of_Arc_miniature_graded* Jeanne d’Arc is onlosmakelijk verbonden met de Franse geschiedenis. Haar leven vertelt het heroïsche verhaal van een Frans boerenmeisje dat op opmerkelijke wijze een belangrijke rol speelt in de middeleeuwse strijd tussen Frankrijk en Engeland.

* Jeanne d’Arc werd rond 1412 geboren toen Engeland en Frankrijk al een hele tijd bezig waren aan hun Honderdjarige Oorlog. De Engelsen bezetten, met behulp van de Bourgondiërs, hun bondgenoten, een groot deel van Noord-Frankrijk.

* Volgens de overlevering hoorde Jeanne d’Arc vanaf haar tiende stemmen. Jeanne krijgt te horen dat het land bevrijd moet worden van de Engelsen.

* Jeanne trekt in 1429 naar Chinon waar Karel VII, de nog niet gekroonde koning van Frankrijk, zich op dat moment bevindt. Ze krijgt de koning zover dat hij besluit troepen te sturen naar de stad Orléans die op dat moment belegerd wordt door de Engelsen.

* De Engelsen weten bij Orléans  niet wat hen overkomt als een in mannenkledij gehulde Jeanne d’Arc hen met haar leger aanvalt. Al snel gaan er verhalen rond over ‘het meisje van zeventien dat de Engelsen bij Orléans versloeg’, en werd zij voor eeuwig ‘De maagd van Orlèans’.

* Jeanne overtuigt koning Karel VII ervan naar Reims te gaan om zich daar tot koning te laten kronen. Reims, op dat moment bezet door de Engelsen, wordt echter zonder veel moeite heroverd en op 17 juli 1429 wordt Karel VII officieel tot koning gekroond. Jeanne zet hem eigenhandig de kroon op.

* Hierna houden de militaire successen op. Karel VII is redelijk tevreden over de behaalde resultaten en is er niet erg op uit om meer land terug te veroveren. De Fransen slagen er echter niet in Parijs te heroveren.

* In 1430 wordt Jeanne d’Arc in Compiègne gevangen genomen door de Bourgondiërs van Filips de Goede. Die verkopen haar voor 10 000  pond aan de Engelsen die haar maar al te graag veroordelen voor ketterij.

* Op die manier hopen de Engelsen het gezag van de Franse koning Karel VII te ondermijnen. Karel is immers met behulp van deze ‘ketter’ op de troon gekomen. En de Franse koning? De laffe Karel VII steekt geen vinger uit om zijn reddende engel te bevrijden.

* Op 21 februari 1431 verschijnt Jeanne d’Arc in Rouen voor de kerkelijke rechtbank, de inquisitie. Het proces is vooral oneerlijk, want politiek gemotiveerd.

* Jeanne d’Arc geeft aanvankelijk niets toe maar… omdat gedreigd wordt met een wrede marteling tekent ze een verklaring waarin ze aangeeft dat ze nooit woorden van god en heiligen heeft gehoord. De Française wordt hierop veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

* Enige tijd later wordt het proces heropend en wordt Jeanne d’Arc tot ketter verklaard. Op 30 mei 1431 belandt de Franse boerendochter op de brandstapel in Rouen. Na haar overlijden wordt het vuur gedoofd en laat de beul de omstanders het deels verkoolde lichaam van de ‘ketter’ zien. Dit om te bewijzen dat Jeanne d’Arc wel echt een vrouw was. Haar as wordt achteraf in de Seine gegooid.

** Jeannes moeder zorgt er in 1450 voor dat het proces tegen haar dochter herzien wordt. In 1456 wordt het proces uit 1431 bestempeld als ‘van nul en generlei waarde’ en wordt zij samen met haar familie gerehabiliteerd.

Meer nog

*** De tot ketter veroordeelde vrouw werd in 1909 helemaal in ere hersteld. Door Rome nog wel. Paus Pius X verklaart de Française op 16 mei 1909 zalig. Elf jaar later, op 16 mei 1920, doet paus Benedictus XV daar nog een schep bovenop. Jeanne d’Arc wordt zelfs heilig verklaard. De feestdag van Jeanne d’Arc wordt jaarlijks gevierd op 30 mei.

*** Liefst 426 Franse scholen dragen haar naam. Voor de meeste Fransen is ze nog steeds een ankerpunt  uit hun geschiedenis. (Wikipedia prenten)