OOK LIEFHEBBER VAN DE SAXOFOON ?

Knipsel.31JPGVandaag 7 februari is het de verjaardag van de Britse schrijvers Thomas More (1478) en Charles Dickens (1812). 7 februari 1894 is ook de de sterfdag van Adolphe Sax, uitvinder van de saxofoon.  Waarom Sax? Hij is een beetje van ons…

* Omdat die saxofoon nog steeds gloeiend populair is in jazz- en popmiddens kunnen we er slecht omheen. Sax werd geboren in Dinant (06.11.1814), toen België nog net geen België was.

* Vader Sax was instrumentenbouwer en eigenaar van een fabriek in Brussel dat blaasinstrumenten vervaardigde. Bovendien ook hofleverancier voor het huis van Oranje ten tijde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden waartoe het latere België toen nog behoorde.

* De jonge Adolphe werd een wereldberoemde prutser. Hij herbouwde de basklarinet tot een saxhoorn. De volgende stap was een gloednieuwe saxofoon, een instrument dat ook zijn naam droeg.

* Hector Berlioz, de Franse componist en criticus, prees het nieuwe instrument de hemel in. Sax verkocht in de volgende weken, maanden en jaren liefst 20 000 instrumenten.

* Tot spijt van wie hem benijdde. Haat, nijd en afgunst werden zijn deel. Zijn bedrijf werd geteisterd door liefst 3 zware faillissementen. Napoleon III, ook een bewonderaar van de sax, voorkwam een vierde debacle.

* De echt grote doorbraak van het instrument kwam er na WO I. De saxofoon werd en is nog steeds waanzinnig populair bij jazzmuzikanten… en in dorpfanfares … Meester Oeyen zaliger (naast Martin Loffens zaliger) was een voorloper voor de vele saxofoonspelers in Laakdal.

 

sized_DSC_0017