DE AUTOSTRADE VAN BRUSSEL NAAR TURNHOUT…..????

Zelf heb ik het al een paar keer meegemaakt wanneer ik met  burgemeesters uit het noorden van ons arrondissement van Brussel kwam en zij de app Waze hadden  ingeschakeld. Nabij Scherpenheuvel moesten wij van de app de autoweg verlaten , wij werden richting abdij Averbode gegidst , vandaar verder naar Veerle , maar halfweg moesten wij links afslaan de Lakstraat in , zo verder langs die straat Veerleheide door om via de Kruisstraat terecht te komen op de Oude Geelsebaan en zo naar links verder richting Geel ….

Ik woon niet erg ver van dat punt Oude Geelsebaan  – Kruisstraat en wanneer ik die afslag in het oog houd dan zie ik vaak de helft van de wagens die uit Zammel komen afslaan richting Veerleheide .”Weer een chauffeur met Waze ” , denk ik dan. Dat denk ik ook wanneer ik van Averbode kom en wanneer ik zie hoeveel auto’s er na twee kilometer afslaan naar Veerleheide…..

Zeker is dat die Waze  van de Lakstraat een gevaarlijke weg heeft  gemaakt , vooral voor de mensen die langs die straat  wonen…

Ik  vraag me soms af wat nu het voordeel is van deze route?                                        Dat Veerledorp ontlast wordt ? Dat zeker , maar wel niet op de meest veilige wijze. Zeker niet omdat de wagens die door Waze zo afgeleid worden nogal op redelijke snelheid door een bewoonde straat rijden , een  te hoge snelheid in feite…Misschien zou nog meer controle wat dat betreft zeker geen kwaad kunnen.

LH

 

Veerle , LIEF DORPJE…..waar ben je gebleven

Er is een tijd geweest dat in Veerle iedereen iedereen kende , dat ieder om iedereen bekommerd was….dat iedereen van iedereen wist of de andere familie was , al was het tot in het vijfde knoopsgat.

Vorige zondag zijn wij met onze neus op een ander Veerle gedrukt. Twee inwoners die hoe dan ook vermoord in hun huis werden aangetroffen , in feite de grootste moord in dit dorpje ooit gebeurd sinds mensenheugnis…..

Volgens de buren woonden de vermoorden  hier al heel wat jaren en toch wisten de buren er weinig over behalve dat het vriendelijke mensen waren die veel wandelden. Ook zouden de overleden mensen kinderloos zijn.

Het enige ware besluit dat wij hier nu reeds kunnen uit trekken is een vraag : Hoe EENZAAM kunnen mensen zijn , nu ook in het Kempisch dorpje waar een halve eeuw geleden de ene van de ander familie was of toch dichtbij , toen een goede buur beter was dan een verre vriend…..

Wanneer mensen zo dicht bij elkaar wonen zoals op het Schandooi en waar er dan sommigen toch nog  zo eenzaam zijn , daar is er met het lieve dorpje een groot probleem…..

Of zouden vooral de mensen in die vijftig jaar veranderd zijn? Of de gemeenschap ? Of is er nog wel een gemeenschap?  Enkele bloeiende verenigingen hebben niet kunnen beletten dat het lief dorpje van ons “volkslied” niet meer bestaat. Tot spijt van wie het benijdt….

LH

 

 

ONS DORP AAN EEN ECHTE GRENS

Toen ik enkele dagen geleden aan de abdij van Averbode voorbijkwam kon ik niet naast de splinternieuwe grensborden kijken waarop staat “Tessenderlo-Ham”.Die borden zijn meer dan gewone grensborden, het zijn ook de borden van een gemeente uit een andere provincie , namelijk uit Limburg.

Wat weinige mensen nog weten is dat tot aan de Franse overheersing vanaf het einde van de achttiende eeuw ,die grens ook een echte landsgrens was, en wat voor een !!!!

Het was de grens tussen de Nederlanden en Het Heilig Roomse Rijk der Duitse natie , in eenvoudig taal gezegd Duitsland . Het Prinsbisdom Luik aan de andere kant van de grens was inderdaad een gebied dat in feite afhankelijk was , ja zelfs een deel was , van die Duitse Natie.Een totaal ander land dus . En wat voor mensen werkten er aan onze kant van die grens ? Onze tolbeambten , onze douaniers .En waar kwamen die tolbeambten vandaan ? Net zoals de rijkswachters tot voor de Tweede Wereldoorlog? Van zeer ver!!! ….Opdat ze zo weinig mogelijk mensen van Veerle of van andere grensbewoners zouden kennen en al eens iemand zouden doorlaten met een kleine glimlach van herkenning !…….

Van waar die beambten allemaal kwamen vonden wij wel terug in het  doopsregister van de Parochie Veerle .Uit de jaren 1771 tot 1780 vonden wij zo een Pennemans uit Waasmunster in Vlaanderen , een Staes eveneens uit Vlaanderen , maar uit Sint -Paulus , een Leclerce uit Veurne , een Lambert uit Froidleiu, uit Tubize in Waals-Brabant . Wanneer hier vermeld wordt “Vlaanderen” wordt bedoeld het oude graafschap Vlaanderen, met andere woorden de huidige provincies Oost- en West-Vlaanderen .

De inval van de Fransen op het einde van de achttiende eeuw heeft die geweldige rijksgrens uitgeveegd en nu moeten wij al tevreden zijn met een grens met Limburg.

Maar nu Tessenderlo-Ham zulke mooie borden heeft geplaatst zijn wij daar ook al een heel klein beetje “kontent” mee.

LH

Veerle en de Wijngaard

Ook mensen die in Veerle komen wonen worden snel geconfronteerd met het woord en dus ook met het begrip “Wijngaard ” of “de wijngaard”. Een van de grote Veerlese scholen draagt die naam , de fanfare heet zo …En meestal wordt ook snel de verwantschap gemaakt met het Wijngaardbos , een van de hoogste plekjes van het dorp .

Die wijngaardboshoogte is daardoor in Veerle ook een belangrijke plek . Op 15 augustus gaat de enige processie die er in dit dorp nog bestaat daar naartoe . Het is , laten wij zeggen , Veerle’s belangrijkste feestdag en het herinnert ons automatisch aan de tijden , honderden jaren geleden , dat er op de zuidelijke hellingen van die hoogte, wijnstokken groeiden met druiven waarvan toen echte wijn werd gemaakt.

Misschien hebben wij lange tijd gedacht dat wij , Veerlenaren , de enigen waren met zo een wijnverleden , maar ook hier vergissen wij ons. Alleen al in onze directe omgeving krioelt het van wijngaardcollega’s . Een vluchtig onderzoek leerde ons dat ongeveer een zelfde wijngaardverleden te vinden is in Langdorp , Messelbroek ,Aarschot ,Herselt , Morkhoven ,Tongerlo , Zammel , Testelt en Diest.

Zo  vereren wij in onze parochiekerk onze Veerlese ” Onze-Lieve-Vrouw-in-de-Wijngaard “en elke 15de augustus dragen wij haar mee naar de mooie processieplek , maar in de grote kerk van Diest vinden wij wel een familielid van ons beeld. Haar naam is “Onze -lieve-Vrouw -van-den-hoge-wijngaard ” of in het Latijn  “in alta Vinea”.

Wij staan dus zeker ook niet alleen met onze Vinea ……..al schiet er van ons  gebouw zelf op dit moment niet echt veel meer over.

LH