1 verkeersdode in Oslo 2019

17 april in De Standaard – In Oslo viel in 2019 ‘slechts’ 1 verkeersdode, een automobilist. Dat meldde toen Aftenposten, een toonaangevende krant in Noorwegen.

* Ter vergelijking: in Antwerpen stierven in 2017 nog 15 mensen in het verkeer, onder wie 12 voetgangers en fietsers. De jongste cijfers liggen nog hoger.

“Scandinavië doet geen toegevingen op het vlak van verkeersveiligheid”, vertelde toen verkeersdeskundige Willy Miermans in “Nieuwe feiten”.

* Een automobilist die met zijn wagen tegen een hek reed en daarbij om het leven kwam: dat was vorig jaar de enige verkeersdode in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen die met 650.000 inwoners net iets groter is dan Antwerpen en waar ruim 500.000 mensen wonen.

* Toch vallen er veel meer verkeersslachtoffers in de Scheldestad. Liefst 15 mensen stierven in in het verkeer, onder wie 12 fietsers en 3 voetgangers. In Oslo was er 1 verkeersdode in 2019. Hoe komt het dat Oslo het zoveel beter doet en in 2019 ‘slechts’ 1 dode zwakke weggebruiker hoefde te betreuren?

“In heel Scandinavië en in grote stukken van Nederland doet men op vlak van verkeersveiligheid geen toegevingen”, vertelde verkeersdeskundige Willy Miermans op Radio 1.

* “Verkeersveiligheid is in het Noorden een absolute prioriteit en dat zie je. Het betekent onder meer dat verkeerslichten conflictvrij zijn afgesteld om dodehoekongevallen te vermijden.”

* Omwille van de doorstromingscapaciteit hebben wij nog een heleboel verkeerslichtinstallaties waarbij vrachtwagens en personenwagens rechtdoor én rechtsaf mogen, terwijl op hetzelfde moment ook fietsers en voetgangers groen licht hebben. Dat geeft conflictsituaties en die … heb je niet in Oslo.”

* In Oslo mag je ook niet langs hoofdwegen parkeren, wegen waar auto’s én fietsers rijden. Daar parkeren levert eveneens vaak onveilige situaties op, maar in die stad bestaat het niet. Parkeren mag wel op aangeduide plekken, voor gebouwen en garages. Het systeem is duidelijk.

* Bij ons is de situatie nog een beetje flou. Geen enkele politicus wil verkeersonveiligheid, maar als je zegt “we gaan ervoor” krijg je meteen reacties als “de economie heeft ook haar rechten” of “we mogen de doorstroming niet hinderen”.

* Het gevolg is dat wij op vlak van verkeersveiligheid toegevingen doen, onder meer aan handelaars. Oslo doet dat niet. Daar gelden duidelijke afspraken en bestaat er geen grijze zone.

* Volgens Miermans protesteren slechts weinig mensen tegen dit strenge systeem in Oslo. “Als je dit soort consequent beleid lang genoeg volhoudt en duidelijk communiceert, creëer je daar  een draagvlak voor.

Een draagvlak … het magische woord waar onze politici zich graag achter verschuilen. In Oslo daarentegen is iedereen het erover eens: je tolereert geen verkeersslachtoffers. Dat wil je gewoon niet in een beschaafde wereld.”

* “Het gaat overigens niet alleen over verkeersveiligheid. Ook op vlak van ruimtelijke ordening zet Oslo stappen vooruit, net als in het verschuiven van wat we in vervoerstermen de modal split noemen. Dat is de verhouding tussen het aantal voetgangers, fietsers, gebruikers van het openbaar vervoer en automobilisten.”

“In Oslo ligt die modal split erg gunstig met een derde voetgangers en fietsers, een derde gebruikers van het openbaar vervoer en een derde automobilisten. In onze stadscentra zitten we vaak boven de 60 procent automobilisten.

* ” Door de grote getallen weet elke automobilist in Oslo dat een massa voetgangers en fietsers aan het verkeer deelnemen. Daardoor is zij / hij meteen voorzichtiger. De maximumsnelheid is overigens overal erg laag.”

Volgens Miermans kunnen we het systeem van Oslo gemakkelijk in Antwerpen toepassen.

* “Natuurlijk! Als we dat tenminste zouden willen. Gent, Leuven en Mechelen zitten al erg sterk op die lijn. Antwerpen volgt op een zekere afstand. Je doet daar trouwens de economie geen pijn mee, integendeel. Dichterbij doet ook Maastricht het al decennia lang. Je kan er nergens harder dan 50 kilometer per uur rijden, met erg weinig verkeersslachtoffers tot gevolg.”

* “Ik wil hier graag nog iets aan toevoegen. Een van de beleidspunten die ook de Ouders van Verongelukte Kinderen naar voren schuiven, is dat we politiek zouden moeten inzetten op het niet verkopen van zware voertuigen zoals SUV’s. Die zijn in stedelijke contexten absoluut niet wenselijk omdat ze zo onveilig zijn.”

Lisa De Bode in De Standaard

studentenopstand in Peking

Op 15 april 1989 begon de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. De opstand, ook wel het ‘Tiannanmen-protest’ genoemd, duurde tot 4 juni. Dan werd het protest hardhandig neergeslagen.

* De studentenopstand in Peking van 1989 was het eerste massale protest tegen de Communistische Partij van China. Een grote groep studenten, intellectuelen en hervormingsgezinden trok op 17 april naar het Plein van de Hemelse Vrede. Na het overlijden van Hu Yaobang, een voormalige secretaris-generaal van de Communistische Partij van de China.

* Hu Yaobang was geliefd bij de studenten. Niet bij de Communistische Partij. Die zette hem in 1987 uit zijn functie omdat hij te zachtmoedig zou hebben opgetreden, onder meer tijdens eerdere studentenprotesten.

* Na het overlijden van Hu Yaobang werden er marsen georganiseerd ter nagedachtenis aan de overledene en de studentenleiders zagen toen een mogelijkheid om vanuit deze marsen een protestdemonstratie op te zetten.

* Nog op een 15 april …

  • 1900 – Opening van de vijfde wereldtentoonstelling in Parijs.
  • 1912 Het passagiersschip Titanic zinkt op zijn eerste overtocht. Zowat 1500 mensen komen om bij die ramp.
  • 1955 – De fastfood-keten McDonald’s wordt opgericht door de twee broers McDonald.
  • 1989 – Bij de Hillsboroughramp in het stadion van Sheffield Wednesday FC in Engeland, komen 95 toeschouwers om het leven als 4000 voetbalfans zonder kaartje de overvolle tribunes opkomen.

***  Geraadpleegd bij “Vandaag in de Geschiedenis”, waarvoor dank.

 

Lincoln neergeschoten

President Abraham Lincoln  neergeschoten (1865)

Op Goede Vrijdag  14 april 1865 wordt Abraham Lincoln, de 16de president van de Verenigde Staten, door de toneelspeler en zuidelijk activist John Wilkes Booth neergeschoten. De president overlijdt een dag na het incident aan zijn verwondingen.

* Lincoln regeerde van 1861 tot 1865 . Gedurende Lincoln’s presidentschap woedde de burgeroorlog.

* Lincoln vertegenwoordigde de noordelijke staten. Lees hier meer over deze beroemde president.

Verder op 14 april:
  • 1574Slag op de Mookerheide tussen het Spaanse leger en huurtroepen onder Lodewijk en Hendrik van Nassau, die beiden sneuvelen. Vlaanderen bleef na de Val van Antwerpen onder Spaans bewind.
  • 1912De Titanic loopt tijdens haar eerste reis op een ijsberg en zinkt.
  • 1950 – De DAF-fabriek in Eindhoven wordt geopend.
  • 1961 – Eerste televisie-uitzending ooit in … de Sovjet-Unie.
  • 1999 – Berlijn wordt opnieuw de hoofdstad van Duitsland.
  • met dank aan ‘Vandaag in de geschiedenis’ …neem er ook een kijkje en word meteen gratis lid van een wereldwijde club geschiedenisliefhebbers – veel meer dan wij u kunnen brengen

HET PROCES ADOLF EICHMANN

Op 11 april 1961 begon in Jeruzalem het proces tegen nazi-kopstuk Adolf Eichmann. Ruim een half jaar later wordt hij ter dood veroordeeld. (gelezen in Historiek)

Adolf Eichmann, ook wel de architect van de Holocaust genoemd, was tijdens de oorlog verantwoordelijk voor transporten naar concentratie- en vernietigingskampen.

Na de oorlog werd hij gearresteerd, wist te ontsnappen en hield zich vijf jaar schuil in Duitsland.

In 1950 vluchtte hij naar Argentinië. Eichmann werd er in 1960 opgespoord en gevonden door nazi-jager Simon Wiesenthal.

Vervolgens werd hij door de Israëlische geheime diensten Mossad en Shin Bet gevangen genomen en overgebracht naar Israël.

Daar begon op 11 april 1961 het proces tegen de oud SS’er. December datzelfde jaar werd Eichmann ter dood veroordeeld. Het doodvonnis werd op 1 juni 1962 voltrokken.

Enige tijd geleden zette herinneringscentrum Yad Vashem de videobeelden van het gehele Eichmannn-proces op YouTube.

Lees ook: Adolf Eichmann (1906-1962) – Architect van de Holocaust
Boek: Eichmann, symbool van een regime

  • met dank aan -Vandaag in de geschiedenis-

Oprichting Wereldgezondheidsorganisatie

Vlag van de Wereldgezondheidsorganisatie

Op 7 april 1948 richten de Verenigde Naties de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op. Het hoofdkwartier van de organisatie is gevestigd in Genève en. Er zijn zes regionale centra, nl. in New Delhi, Alexandrië, Manila, Washington, Brazzaville en Kopenhagen.

Het belangrijkste doel van de WHO is het bereiken van goede gezondheidszorg voor alle volkeren op aarde. De organisatie probeert daartoe de gezondheidszorg in verschillende plekken op aarde in kaart te brengen.

Martin Luther King vermoord

Historiek – Op 4 april 1968 wordt de Amerikaanse dominee en burgerrechtenactivist Martin Luther King vermoord door sluipschutter James Earl Ray.

In 1968 is Martin Luther King bezig een mars van armen naar Washington voor te bereiden. Hij wordt echter weggeroepen om stakende vuilnismannen in Memphis te steunen.

Een dag nadat hij in Memphis ongeveer tweeduizend volgelingen heeft toegesproken, wordt Martin Luther King op het balkon van het Lorraine Motel doodgeschoten door een sluipschutter.

De Amerikaan James Earl Ray (1928-1998) bekent in 1969 dat hij de moord heeft gepleegd.

Korte tijd later trekt hij deze verklaring echter weer in, maar hij wordt toch veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Familie van Martin Luther King gelooft overigens niet dat James Earl Ray de moordenaar is. Zij denken dat King slachtoffer is van een samenzwering.

Ook wordt beweerd dat zowel de FBI als de CIA te maken hadden met de moord, aangezien beide diensten een lastercampagne voerden tegen Martin Luther King.

Laakdal darts … een begrip


Wie kent niet Kim Huybrechts, Dimitri Van den Bergh of Peter Wright ? Door hun riante dartsprestaties en de tv-uitzendingen daaromtrent is de dartsport ook bij ons “booming”.

Met de organisatie van hun dartswedstrijd “Open Laakdal”van 1 en 2 april wilden Danny Huybrechts (DK Darts) en Wim Peeters (Wims Frituur) daarop inspelen.


Zaterdag 1 april kwamen 64 koppels aan de bak en ’s zondags werd het groene laken bezet door 128 darters in enkel-wedstrijden.

Het duo Kevin Belmans/Chris Van den Bergh (ex Belgische nr 1 en papa van …) won zaterdag de koppelwedstrijd in de A-finale tegen Jorgen Aerts en Jonas Dierckx.


Op zondag in de enkel-wedstrijd bewees “Papa Bear” Kevin Belmans wat voor een sterke darter hij wel is door ook zijn finale te winnen van Sven Frantzen.

Thibeau Huybrechts, Danny’s zoon en lokaal aanstormend talent, onderstreepte zijn skills door in de A-ronde door te stoten tot in de kwartfinale, nadat hij zaterdag samen met Jens Verheyden in de koppelwedstrijd al de halve finale had gehaald.

In de finale van de B-ronde moest de sterke lokale darter Bart Van de Geuchte het onderspit delven tegen J-P De Keyser.