NETEVISSER

Een foto maken van mij ? Natuurlijk mag dat. Ik heb mijn fotoapparaat ook altijd op zak. Voor het geval ik een kanjer aan de lijn heb. Ah, jij dacht dat er geen vis op de Nete zit. Kijk, deze heb ik daarstraks nog gevangen, een karper van 6 kg.

  • En hij toont me die vis … op zijn mobieltje. Inderdaad, een kanjer van jewelste.

  • Waar is je leefnet ?, wou ik dapper doen, want ik ken geen fluit van het vissersvak.

Leefnet … ? Dat heb ik niet, zei de man. Als ik de vis gefotografeerd heb, mag hij terug het water in. Kijk wat ik dit jaar nog gevangen heb …

  • En hij toont me een resem kanjers van enkele kilo’s zwaar met naam en toenaam, waarvan ik het bestaan op de Nete nooit had durven vermoeden.

Ik ben van Bergom , vlak in de buurt , vult hij aan. Vissen is mijn lang leven. Als ik een paar uurtjes tijd heb, vind je me hier. En ja, het is al gebeurd dat ik een vrijgelaten vis een tijd later weer aan de haak heb. En natuurlijk mag die weer het water in … na de foto.

  • Nooit last gehad van de chemic van Tessenderlo? De vuile Laak komt in Zammel in de Nete terecht…

Ik denk dat wij ,op de grens van Westerlo , daar geen last meer van hebben. Maar wat er ook van is , eten van die vis zal ik nooit doe. Het is me alleen om de sport te doen.

ITALIANEN OP TOP K2

Voor we vannacht overstappen naar de maand augustus willen we jullie nog graag meegeven dat op 31 juli 1954 de Italiaanse bergbeklimmers Achille Compagnoni en Lino Lacedelli als eerste stervelingen ooit de top van de K2 bereikten, de op een na hoogste berg ter wereld.

De Mount Everest is 8 848 meter hoog en de K2, een bergtop op de Pakistaans-Chinese grens, haalt 8 611 meter. Een verschil van 237 meter.

* K2 ,de op een na hoogste berg ter wereld is evenwel steiler en gevaarlijker dan de hogere Mount Everest. Reden wellicht waarom men op de K2 nooit een file van klimmers heeft gezien, wat op de Everest wel een tijdlang het geval was.

De Nieuw-Zeelander Edmund Hillary met de Nepalese Sherpa Tenzing bereikte in het voorjaar van 1953 als eerste mens ooit de top van de Mount Everest.

** In 1954, een jaar later werd ook de top van de K2 voor het eerst door mensen betreden. Achille Compagnoni en Lino Lacedelli maakten deel uit van het team van de Italiaanse avonturier Ardito Desio

**  Pas in 1995 pas lukte het Nederlanders duo Hans van der Meulen (zonder extra zuurstof) en Ronald Naar (met extra zuurstof) dat ook. Onder alpinisten wordt de K2 ook wel Killer Mountain genoemd vanwege de vele bergbeklimmers die op zijn flanken het leven lieten. Zeker 77 klimmers vonden reeds de dood op de K2.

* maaaaarrrr een Belg deed onlangs nog beter (zie 01/08/2021)

 

* De Nieuw-Zeelander Hillary, samen met de Nepalese Sherpa Tenzing Norgay bereikte op 29 mei 1953 als allereerste ooit, de top van de Mount Everest, de hoogste berg op aarde.

* Volgens een memo van Edmund Hillary in het archief van de Royal Geographical Society was … de sherpa als eerste boven, alhoewel Norgay en Hillary hadden afgesproken dit niet bekend te maken ..

* De Mount Everest heeft sowieso altijd al een enorme aantrekkingskracht gehad op klimmers uit de hele wereld. Sinds de eerste (gedocumenteerde) klim in 1953 van Tenzing Norgay en Edmund Hillary hebben zo’n 6 000 mensen al op de top gestaan.

overlijden van koning Boudewijn

De dood van koning Boudewijn op 31 juli 1993 was een ingrijpende gebeurtenis in de Belgische monarchie.

(bekeken met de Nederlandse ogen van ons aller … Wikipedia)

* Boudewijn was een bekende hartpatiënt, die voor zijn dood al een paar ingrepen had ondergaan. Het laatste publieke optreden van de koning was op de nationale feestdag 21 juli 1993, voordat hij samen met koningin Fabiola op reis ging naar hun buitenverblijf in Motril (Spanje), zoals elk jaar het geval was.

Daar overleed de koning door een hartstilstand op 62-jarige leeftijd. Het stoffelijk overschot werd teruggebracht naar het Koninklijk Paleis in Laken.

* De dood van de koning zorgde voor een grote volkstoeloop naar het paleis om de laatste eer te bewijzen. Vele tienduizenden mensen stonden dagelijks uren in de rij. Het leek wel dat heel het land hier bij wou zijn. Het Rode Kruis stond  de wachtenden bij en reikte water aan omwille van de grote hitte tijdens die eerste augustusdagen.

* Op zaterdagavond 31 juli omstreeks 19:50 verwittigde kabinetschef Jacques van Ypersele de Strihou premier Dehaene (die die avond een wedstrijd van Club Brugge bijwoonde) dat de vorst was overleden ten gevolge van hartfalen.

Daarna werden het hof en de diensten van de prinsen en prinsessen verwittigd. Prins Albert verbleef op dat ogenblik in Châteauneuf-Grasse.

* In de Villa Astrida in Motril werd koningin Fabiola bijgestaan door de Belgische ambassadeur en het Spaanse vorstenpaar dat onmiddellijk zijn vakantie onderbrak.

Zondag 1 augustus

Rond middernacht gaf het Spaanse persbureau Efe volgend kort bulletin uit: ‘Volgens diplomatieke bronnen zou de Koning der Belgen zijn overleden in Motril omstreeks 22:00 ‘.

* Midden in de nacht werden alle Spaanse radio- en televisieprogramma’s onderbroken. In Spanje werden vele extra nieuwsbulletins gebracht en ook in de Belgische media werd het bericht vanaf ongeveer middernacht gebracht.

De meeste Belgen waren nog niet op de hoogte. De media waren toen nog minder actief dan nu. Velen zouden het nieuws pas ‘s morgens vernemen.

* Om middernacht kwam het Belgische kabinet in spoedzitting bijeen. Daar deelde de premier de dood van de koning mee.

* De laatste keer dat een regerende koning der Belgen overleed dateerde van de dood van Albert I in 1934.

* Op de spoedzitting van het kabinet werd vastgesteld dat de constitutionele opvolger prins Albert was.

* Premier Dehaene, de kabinetschef en de minister van Justitie vertrokken vervolgens onmiddellijk naar Motril, waar zij het overlijden van de koning officieel moesten vaststellen. Vandaar vlogen ze naar Frankrijk voor een ontmoeting met prins Albert. Nadien kon de premier een plechtige aankondiging doen voor de media.

In zijn toespraak maakte premier  Dehaene Boudewijns dood bekend en kondigde de opvolging aan door zijn broer Albert.

* Op vele plaatsen in België werden de vlaggen halfstok gehesen en werden missen opgedragen ter nagedachtenis van de koning. Alle media pasten hun programma’s aan.

Het Spaanse vorstenpaar begeleidde de koning op zijn laatste tocht in Spanje tot aan het vliegtuig.

Maandag 2 augustus

* In de nacht van zondag op maandag keerden koningin Fabiola en de toekomstige koning, prins Albert terug naar België, met het stoffelijk overschot van koning Boudewijn.

Albert zou de volgende week de eed afleggen. Later op de dag kwamen Kamer en de Senaat in spoedzitting bijeen.

* Ondertussen ontving de regering een groot aantal rouwbetuigingen uit de hele wereld, van staatshoofden, regeringsleiders, ambassadeurs en ministers, bisschoppen, burgemeesters, gouverneurs, rechters, edellieden, Europarlementariërs en Europese commissarissen.

Ook de koningin, prins Albert en groothertogin Josephine Charlotte, ontvingen talrijke rouwbetuigingen.

* Vele tienduizenden landgenoten brachten de koning een laatste groet en ondertekenden de rouwregisters.

Zaterdag 7 augustus

* Op zaterdag 7 augustus vond de uitvaart plaats. Vanuit het Koninklijk Paleis werd de kist met het stoffelijk overschot van de koning op een affuit geplaatst en op het plein voor het paleis gezet.

* Na het blazen van de Last Post werd een speciale versie van de Brabançonne gespeeld, van zeer traag, oplopend naar het gewone marstempo.

* Vervolgens trok de rouwstoet naar de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele waar de uitvaartplechtigheid plaatsvond.

* Vele staatshoofden en regeringsleiders brachten persoonlijk een laatste groet. Paus Johannes Paulus II stuurde een boodschap die door Kardinaal Danneels werd voorgelezen tijdens de kerkelijke dienst.

* Vanuit Congo waren een paar kardinalen en aartsbisschoppen aanwezig. Mobutu was persona non grata in België.

* Zeer bijzonder was ook de aanwezigheid van regerend vorstin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. Om veiligheidsredenen betrad en verliet zij de kerk via een zijingang.

* Koningin Fabiola was in het wit gekleed en de dienst droeg duidelijk haar stempel. José van Dam en Will Tura (met een bewerking van zijn Hoop Doet Leven) zongen er, terwijl een paar getuigenissen werden voorgelezen betreffende problemen die de koning nauw ter harte lagen.

Ook het Bist du bei mir van Bach werd gezongen, wat eerder buiten door een militaire kapel werd gespeeld bij aankomst van de kist bij de kerk.

* Zoals ook de dagen ervoor gebeurde, werd er ook nu spontaan geapplaudisseerd op het moment dat de koningin de kerk verliet.

Het applaudisseren vooraf en tijdens een uitvaart was een fenomeen dat nog niet ingeburgerd was. Later gebeurde het ook bij andere uitvaarten zoals tijdens de uitvaart van Diana, prinses van Wales en Pim Fortuyn.

* Na de dienst werd het stoffelijk overschot van de koning bijgezet in de Crypte van Laken, naast zijn voorgangers.

* Twee dagen later, op 9 augustus, legde Albert de eed af als Koning der Belgen, voor de verenigde wetgevende lichamen, Kamer en Senaat. Tot dat moment werd de grondwettelijke macht van de Koning uitgeoefend door de ministerraad.

ROWLING EN HARRY POTTER

De Britse schrijfster J.K. Rowling verkocht miljoenen exemplaren van de boeken uit de serie over tovenaarsleerling Harry Potter. De boeken werden ook verfilmd en bleken ook hier regelrechte kassuccessen te zijn

* Joanne Kathleen Rowling werd op 31 juli 1965 geboren in Chipping Sodbury bij Bristol. Vandaag wordt ze 56. Gefeliciteerd alvast!

* Tot 1986  studeerde ze Frans aan de universiteit van Exeter. Vier jaar later vertrok ze naar Portugal, waar ze Engelse les gaf. Nog in Portugal trad ze in het huwelijk met televisiejournalist Jorgue Arantes. In 1993 werd dochter Jessica geboren.

* Na haar scheiding ging J.K. Rowling terug naar Engeland. Ze vestigde zich in Edinburgh.

*J.K. Rowling schreef eerst twee boeken voor volwassenen. In 1990 ontstond het idee voor de Harry Potter boeken. Het eerste Potter-boek werd enkele keren afgewezen, dan toch uitgegeven. Het boek over de tovenaarsleerling Harry Potter werd een enorm succes.

* In 1999 brak J.K. Rowling internationaal door met haar eerste drie boeken.

* De volgende Potter-reeks werd overbekend : ‘Harry Potter en de steen der wijzen’ (1998), ‘Harry Potter en de geheime kamer’ (1999), ‘Harry Potter en de gevangene van Azkaban’ (2000), ‘Harry Potter en de vuurbeker’ (2000), ‘Harry Potter en de Orde van de Feniks’ (2003), ‘Harry Potter en de Halfbloed Prins’ (2005) en ‘Harry Potter en de Relieken des Doods’ (2007).

* Nadat J.K. Rowling in 2012, ‘The Casual Vacancy’ (Een goede raad), haar eerste boek voor volwassenen, onder haar eigen naam uitbracht, probeerde ze het ook onder het pseudoniem Robert Galbraith. ‘The Cuckoo’s Calling’ (Koekoeksjong) was een detective in de traditie van Agatha Christie en Ruth Rendell. The ‘Cuckoo’s Calling’ bleek het begin van een nieuwe serie.

kanselier von Bismarck

De Duitse kanselier Otto von Bismarck was de dominantste Duitse politicus van de negentiende eeuw. Als minister-president van Pruisen realiseerde hij de Duitse eenwording. Hij werd in 1867 bondskanselier van de Noord-Duitse Bond en zorgde in 1871 voor de vorming van het Duitse keizerrijk.

* In de jaren 1850 had Von Bismarck vooral oog voor de economische belangen van Pruisen. Bismarck vond dat de eenheid tussen de Duitse staten verder versterkt moest worden. Ook zette hij zich af tegen de Oostenrijkse invloed binnen Duitsland. Dat laatste werd door de Duitse regering niet gewaardeerd. Hij werd weggepromoveerd als Pruisisch gezant in Sint-Petersburg, later in Parijs.

* In 1862 werd Otto von Bismarck door koning Wilhelm I naar Berlijn gehaald, na een conflict tussen de kamer en de regering over legerhervormingen. Otto von Bismarck werd benoemd tot eerste minister van Pruisen en loste het probleem op met intimidatie en juridische foefjes.

* Als premier hield Otto von Bismarck zich vooral bezig met de vorming van een nieuwe Duitse Bond, waarin Oostenrijk buitengesloten zou worden. Daarvoor voerde hij drie oorlogen, de belangrijkste tegen Oostenrijk.

Het Pruisische leger drong diep door in Oostenrijk, waarna de Oostenrijkse regering een wapenstilstand aanbood.

* De door Otto von Bismarck gevormde nieuwe Duitse Bond werd een bondsstaat met een eigen grondwet. De vorm ervan lijkt veel op de manier waarmee Duitsland tegenwoordig wordt bestuurd.

* Aan het hoofd van de Duitse Bond stond de Pruisische koning en de Pruisische minister-president vervulde de functie van bondskanselier.

* Hierdoor werd Duitsland een grote macht in Europa en … ontstond er een probleem met Frankrijk. Toen een familielid van de Pruisische koning zich kandidaat stelde voor de Spaanse troon eiste Frankrijk de intrekking van deze kandidatuur. Duitsland wilde daarover niet eens praten. De Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871 was hiervan het gevolg.

* Met groot gemak verpletterde het Pruisische leger binnen een jaar Frankrijk. Tijdens de oorlog sloten ook de Zuid-Duitse staten zich aan bij de Noord-Duitse Bond. In januari 1871 werd het nieuwe Duitse Keizerrijk opgericht in het Franse paleis van … Versailles.

* Na de Frans-Duitse oorlog trad Otto von Bismarck op als bemiddelaar bij andere Europese conflicten, zoals tussen Engeland, Oostenrijk, Turkije en Rusland over de Balkan en de Middellandse Zee. In 1878 organiseerde Otto von Bismarck een congres in Berlijn, waarbij een vrede werd getekend.

Otto von Bismarck voerde een behoudsgezinde buitenlandse politiek, gericht op de consolidatie van de positie van Duitsland in Europa.

* Op binnenlands gebied was Otto von Bismarck minder succesvol. De economie groeide, maar de maatschappelijke veranderingen die hieraan verbonden waren, werden door Von Bismarck niet of te autoritair opgelost.

* De conservatieve Otto von Bismarck bestreed ook het streven naar emancipatie van de arbeiders en de katholieken. Hij trachtte de katholieke pers in te binden door allerlei vormen van censuur en door een verbod op socialistische partijvorming konden de arbeiders zich niet verenigen.

* Ook zorgde Otto von Bismarck voor verregaande wetgeving op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en bejaardenzorg. Er werd algemeen mannenkiesrecht ingevoerd, maar de belangrijkste bevoegdheden bleven bij de Rijksdag.

* Toen keizer Wilhelm II zich in 1890 presenteerde als een krachtig staatshoofd, moest de inmiddels hoogbejaarde Otto von Bismarck het veld ruimen.

* Von Bismarck kreeg als dank een landgoed, een hertogentitel en een zetel in de Rijksdag en werd als bondskanselier opgevolgd door graaf Leo von Caprivi. Otto von Bismarck overleed op 30 juli 1898 in zijn slot Friedrichsruh.

(met dank aan Ruud van Capelleveen) – rood voor meer –

parasol of boom en bos

30 juli 2020, precies een jaar geleden dus, kregen we een mooie uitgeleide voor zomermaand juli. Dit jaar moeten we het met veel minder stellen. Maar geen nood … augustus kan ook nog warme, zelfs hete dagen afleveren.

Om de vlam toch brandend te houden , laten we Celine Bruyndonckx aan bioloog Iven Janssens (UA) nog eens vragen wat er heerlijker is dan een parasol of de verkoeling van een boom of een bos in tijden van bv. een hittegolf?

* “Een parasol zeker niet”, antwoordde de bioloog. “Omdat een boom water verdampt en een parasol niet. Je kan het effect vergelijken met ‘net uit zee komen’. Het verdampen van zeewater onttrekt energie aan onze huid en dat geeft ons een koud gevoel. Hetzelfde gebeurt bij bomen. Water verdampen kost de boom energie en daardoor kan het onder een boom gemakkelijk 10 graden koeler zijn.”

* Maar niet elke boom biedt evenveel verkoeling. “Een eik of een beuk heeft een dichter bladerdek dan een den. Hoe meer bladeren, hoe meer schaduw en hoe meer water er ook verdampt. Onder een eik zal je dus meer verfrissing vinden dan onder een naaldboom”, klinkt het. (foto gemengd eiken-beukenbos)

* Toch is er een vreemde paradox. In een bos kan het ‘s nachts warmer zijn dan elders, ondanks de natuurlijke airconditioning van de bomen. “Dat komt omdat de aarde ‘s nachts haar warmte uitstraalt naar de hemel. De bladeren van de bomen zorgen ervoor dat die warmte niet goed weg kan en laag blijft hangen. Maar vergis je niet: tijdens een hittegolf is het verkoelende effect in een bos overdag veel groter dan het warmte houdende effect ‘s nachts”, zegt Janssens.

* En verder nog : “Groendiensten kiezen meestal boomsoorten uit die geschikt zijn om te overleven in een stedelijke omgeving. Die bomen moeten bijvoorbeeld ook fijn stof opvangen”, vertelt Janssens. ” Er worden best bomen geplant die snel groeien, liefst inheemse soorten. Dat is goed voor de biodiversiteit en inheemse dieren. Grote bomen planten kost echt te veel.”  

** Laat de zon maar komen, een graad of tien meer dan nu het geval is , kan geen kwaad. Al zijn de vooruitzichten voor de eerste augustusweek weer niet zo denderend.

als EEN ECHTE BURGERVADER

Vandaag donderdag in de late namiddag liepen we burgemeester Manu Claes van Scherpenheuvel-Zichem op het lijf aan de Maagdentoren in Zichem. Manu was vorige week de man van het briljante idee om een dijk te laten doorsteken en het wassende water in de natuurlijke overstromingsbekkens van de Demer tot rust te laten komen. Een staaltje van snel denken en nog sneller beslissen. Een paar dagen later is de toestand haast genormaliseerd. ‘Nu nog de vissen redden’, werd zijn volgende actie. Alles stond zowat klaar om zuurstof in het demerwater te pompen. Op het succes ervan hebben we niet gewacht. Het was immers geen klusje van een-twee-drie. De burgemeester, met mondmasker, bleef wel op post. Als een echte burgervader.

DE IJZEREN LONG

Op 29 juli 1927 werd de eerste ‘ijzeren long’ in gebruik genomen. De ademhalingstank werd ontwikkeld door de medische-onderzoekers Philip Drinker en Louis Agassiz van de Harvard Universiteit.

* Het apparaat was in de eerste plaats bedoeld voor slachtoffers van het poliovirus. Veel mensen die aan deze ziekte leden, raakten verlamd waardoor ze niet meer zelfstandig konden ademhalen en stikten. Wie deze fase overleefde herstelde meestal volledig. Herken hierin het huidige covid-19.

* De medische wereld zag daarom de noodzaak in van een apparaat dat de ademhaling van zieken op gang kon houden tot de patiënt weer zelfstandig kon ademen.

* Drinker en Agassiz ontwikkelden een tank die dit kon. (foto r) De patiënt stak met het hoofd uit de tank die met een rubberen afsluiting luchtdicht werd gemaakt.

Vervolgens werd er lucht uit de tank gehaald om negatieve druk te creëren. De borstkas zette uit en een ademhaling werd gesimuleerd.

* De ‘ijzeren long’ werd een groot succes. Tijdens de polio-epidemieën van de jaren veertig en vijftig redde het apparaat duizenden mensen het leven.

(gelezen/bijgewerkt uit Historiek)

TOTAAL NUTTELOOS EN KRANKZINNIG

Neerwinden ligt in het Vlaams-Brabantse deel van Haspengouw, tussen Tienen en Landen. Een kaal stukje Vlaanderen waar niets nog de wrede geschiedenis verraadt. Grote legers trokken meermaals door deze streek. Het terrein was golvend en open, en doorsneden door de riviertakken van de Kleine Gete. Ideaal voor tactische krijgskunst.

* Op 29 juli 1693  stonden twee legers klaar voor een indrukwekkende krachtmeting.

° In het noorden leidde Willem III van Oranje-Nassau de Liga van Augsburg, een monsterverbond met soldaten uit de Nederlandse Republiek, Engeland, Spanje, Zweden, Beieren, Hannover en Saksen. Een troepenmacht van ruim 50.000 man.

° Aan de andere kant voerde maarschalk de Luxembourg ongeveer 75.000 Fransen aan. Zijn rechtstreekse opdrachtgever was (zonne-)koning Lodewijk XIV. In juli 1693 waren de graafschappen Henegouwen en Namen al bezweken voor het Franse leger. Nu streefde Lodewijk XIV naar de aanhechting van de jonge Nederlandse Republiek (1648).

* De slag van 29 juli 1693 was kort en meedogenloos. Hij zou de geschiedenis ingaan als een van de grootste slachtingen van de eeuw. Historische bronnen spreken over 20 tot 30.000 doden.

* Neerwinden en enkele andere kleine dorpen lagen midden in het front. Het aantal burgerslachtoffers was immens groot, al waren vele burgers tijdig gevlucht. Huizen en oogsten waren vernield en de volgende jaren zou de streek bijna volledig ontvolken.

* Lodewijk XIV liet zijn overwinningsmunt slaan. “Ludovicus Magnus Rex Chistianissimus” won van “De foederatis ad Nervindam”, de geallieerden bij Neerwinden.

* Het bloedvergieten in de Slag bij Neerwinden bleek totaal nutteloos en krankzinnig. Het enorme leger van Lodewijk XIV bleek immers een reus op lemen voeten. Zijn militaire middelen waren immers ontoereikend voor zijn waanzinnige ambitie en tegelijk sukkelde Frankrijk in een economische crisis.

* In 1697 werd de Vrede van Rijswijk gesloten. Na negen jaar oorlog moest Frankrijk het grootste deel van zijn veroveringen teruggeven. De prille Republiek der Nederlanden (1648) kreeg het recht om zich opnieuw te legeren in de Zuidelijke Nederlanden, en dus ook in de streek van Landen waarvan Neerwinden deel uitmaakte.

(vrij naar vrtNWS – foto Alexander Dumarey)

1 2 3 9