MAARTSE RECORDHITTE ALLER TIJDEN

31 maart 2021 … met temperaturen rond 25°. Nooit eerder gebeurd. Snorren van abdij naar abdij zorgt voor afkoeling. Een paar fotootjes van daar en onderweg sluiten onze maand af. Starten doen we op de Netebrug in Westerlo waar we twee jongedames in een kano opmerken. De haast perfecte cirkel op de laatste foto is een reiger die opvliegt én zijn spiegelbeeld op het water projecteert.

BE-Alert over de grenzen heen

Geel, Meerhout en Laakdal testen BE-Alert over de grenzen heen

In de gemeenten Laakdal, Geel en Meerhout vindt op donderdag 1 april een alarmeringstest van BE-Alert plaats over de gemeentegrenzen heen. Het is al de derde keer dat BE-Alert op die manier getest wordt door het Nationaal Crisiscentrum.

* Laakdal nam in januari ook al eens deel aan zo een test, over de provinciegrenzen heen, met Tessenderlo. Geel en Meerhout nemen voor de eerste keer deel aan de test.

* Voor de test kozen ze de industriezone Hezemeerheide op de grens tussen de drie gemeenten. Elk gsm-toestel dat zich in de zone bevindt op het moment van alarmering, zal een sms zal ontvangen. Dit gebeurt ongeacht of de persoon ingeschreven is op BE-Alert of niet..

* Door zich op voorhand te registreren, kunnen mensen ook verwittigd worden bij een noodsituatie in hun woonplaats, ook al zijn ze op dat moment niet aanwezig.

* Bovendien kan je je ook registreren voor boodschappen van algemeen nut, zoals bijvoorbeeld hinder door wegenwerken. Op die manier kan de gemeente je inlichten over geplande werken in je buurt.

* Dagelijks schrijven mensen zich in op BE-Alert. Momenteel zijn er al meer dan 894.000 adressen geregistreerd. In Laakdal hebben we 2.560 geregistreerde adressen. Dit aantal is al een goede basis, maar uiteraard moet dit nog omhoog. Hoe meer mensen zich registreren, hoe doeltreffender de alarmering tijdens een noodsituatie zal verlopen.

* Inschrijven kan op www.be-alert.be

* Contact gemeente Laakdal: kim.reynders@laakdal.be, 0473 695 119 (communicatiedeskundige) –

Einde van de dinosauriërs

763In de Amerikaanse staat Noord-Dakota hebben wetenschappers een modderpoel ontdekt die ontstond ‘op het ogenblik dat de dinosauriërs uitstierven’.

° Het levert uniek bewijs op voor de theorie dat een inslag van een meteoriet een eind maakte aan hun leven. 

° Zó goed is de opgraafplek bewaard gebleven dat onderzoekers er zelfs subtiele zaken als dinosaurusveren, insecten en vissenvinnetjes uit de grond halen. Allemaal gedood op de dag dat de wereld een beetje verging: 65,95 miljoen jaar geleden, toen er bij Mexico een ­meteoriet zo groot als een berg insloeg en in één klap het tijdperk van de dinosauriërs beëindigde.

° Het moet een dag in het voorjaar zijn geweest, is de voorzichtige conclusie die de wetenschappers trekken uit de groeipatronen van teruggevonden vissenkaken.

° “We hebben de directe slachtoffers van de inslag gevonden”, zei emeritus hoogleraar geologie Jan Smit van de Vrije Universiteit Amsterdam, die de vindplaats al enkele jaren in stilte met een team onder Amerikaanse leiding onderzoekt.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

De Eiffeltoren

Op 31 maart 1889 werd de Eiffeltoren in Parijs officieel ingehuldigd. Op 6 mei volgde de officiële opening door de prins van Wales, koning Edward VII van Engeland.

* De Eiffeltoren is hét symbool van Franrijk en van haar hoofdstad Parijs. De toren werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Parijs van 1889. Omdat deze tentoonstelling precies honderd jaar na het uitbreken van de Franse Revolutie (1789) plaatsvond , werd hij meteen ook gedenkteken van deze revolutie .

* De meer dan driehonderd meter hoge toren bevindt zich aan de oever van de Seine in het 7e arrondissement van Parijs. Inclusief antenne is de Eiffeltoren 324 meter hoog. Tot 1930 was de Eiffeltoren zelfs het hoogste gebouw ter wereld. De bouw van de toren duurde van 1887 tot 1889. Een recordtijd voor die jaren.

* Zevenhonderd personen dienden een voorstel in voor een gebouw dat tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs gepresenteerd kon worden. Het ontwerp van Maurice Koechlin en Emile Nouguier werd uiteindelijk gekozen. Aannemer voor het project werd Gustave Eiffel en de architect is Stephen Sauvestre.

* De Parijzenaars waren aanvankelijk niet erg fier op hun toren, die ze een ‘tragische lantaarnpaal’ noemden. Vijf jaar na de bouw wou men de toren alweer afbreken. Omdat hij een uitstekende radiozendmast bleek, werd hij gespaard. In totaal is de toren 324 meter hoog, met antennes.

* Tegenwoordig is hij de trots van Parijs met liefst 7 miljoen bezoekers per jaar. Sinds 1889 hebben al 300 miljoen mensen de Eiffeltoren bezocht.

 

Verder op 31 maart :

  • TitanicTitanic

    1909 – De kiel van de Titanic wordt gelicht.

  • 1948 – Het Amerikaanse congres keurt het Marshallplan goed.
  • 1966 – De Sovjet-Unie lanceert Luna 10, de eerste ruimtesonde die in een baan om de maan komt.
  • 1991 – Einde van het Warschaupact.
  • 1994 – In Alphen aan den Rijn wordt het themapark Archeon geopend.

‘Groewete Kuis’

CD&V Laakdal organiseert zaterdag ‘Groewete Kuis’

CD&V Laakdal roept iedereen die zin heeft én zich ergert aan zwerfvuil in onze bermen op om deel te nemen aan deze opruimdag.

* Per bubbel ruimen we verspreid over de gemeente nu zaterdag zwerfvuil tussen 9u en 12 in de voormiddag. Samen met onze alle deelnemers geven we een krachtig signaal tégen zwerfvuil in onze bermen. Wie zich mee wenst te engageren kan contact opnemen via 0494/88.54.50 of info@laakdal.cdenv.be

* Zwerfvuil en hondenpoep. Het zijn zaken waar we ons regelmatig aan ergeren. Laakdal is heeft een sterke werking met WITZ’ers die dagelijks het zwerfvuil in de gemeente opruimen.

* “Het is een initiatief dat we jaarlijks mee in de verf zetten met onze zwerfvuilactie. Vorig jaar werd de zwerfvuilactie om de gekende redenen geannuleerd, dus doen we dit jaar éxtra ons best. Aanstaande zaterdag 3 april ruimen we tijdens onze Groewete Kuis op verschillende locaties zwerfvuil, zodat onze gemeente er zondag op haar paasbest bijligt”, vertelt CD&V-voorzitter Stein Voet.

DE VISIE VAN VUREN 166

Na meer dan een jaar visies…

 

Goede vrienden , deze visie van Vuren verschijnt nu reeds meer dan 1 heel jaar in onze gazet , de eerste maanden elke dag… toen het zomer werd dachten wij dat wij het langzaam zouden kunnen afbouwen…dat Corona achter de rug was , GoodBye Corona …maar niets was minder waar.!!!!

Wij hebben onze  reacties dan maar verder beschreven in deze rubriek , ons in augustus boos gemaakt omdat er iemand zelfs voor de dag kwam met een “avondklok” , een echt oorlogsbegrip , dat ons deed denken aan dictatuur , terechtstellingen , concentratiekampen …

Wij zijn daarom verder blijven schrijven , al was het niet elke dag , ook om getuigenissen achter te laten voor de generaties na ons .

Zij hebben het recht ook onze klok te horen over alles wat er in die droevige jaren 2020-2021 hier gebeurde….

Wij hebben de gekste dingen meegemaakt , tot het hilarisch ongelooflijke toe …

Je mag enkele mensen uitnodigen in je tuin ….. maar er mag maar één van hen naar je WC gaan……

Je mag met de trein naar zee rijden , maar je mag alleen maar aan het venster zitten, toch om er naartoe te rijden …om naar huis te komen mag je er gepakt zitten als haringen…

Mensen later gaan nooit begrijpen waarom wij zo een gekkenpraat aanvaard hebben, ze zullen terecht twijfelen aan onze geestesvermogens ….

God zij dank dat wij ook af en toe eens heel boos zijn geweest , of dat sommigen onder ons de moed hadden boos te worden….

Boos tegen de invoerders van die avondklok ,

Boos omdat de grenzen van dit kleine land werden dichtgeklapt,

Boos omdat er van onze familiale feestdagen niets meer overbleef…

Boos omdat er torenhoge boetes werden ingevoerd soms voor vergrijpen die er amper waren,

Boos omdat de politie op sommige plaatsen wel eens iemand te brutaal  op de grond  gooide ,net alsof het een terrorist was ,

Boos om het faillissement dat er na jaren hard werken als zelfstandige toch zou komen ,

Boos om dit en boos om dat….

Maar  het eigenaardige is dat daar waar de meest mensonterende maatregelen werden genomen , de mensen die er door geraakt werden  te murw geslagen waren om ertegen te reageren….

En dat zijn de familieleden van de vele mensen die in deze tijd overleden zijn….In eerste instantie aan corona maar ook nog vele anderen.

Niet alleen tijdens de ramp met  de mensen in de rusthuizen in 2020 , maar de hele duurtijd van de pandemie , toen de mensen in de ziekenhuizen moesten sterven alleen en door iedereen verlaten ….en toen maandenlang  amper 12 familieleden bij de begrafenis mochten aanwezig zijn . Het waren er 15 , maar de bedienaars van de eredienst of van het crematorium of begrafenisonderneming moesten er ook nog af !!!!

Er zijn vele landen in de wereld  waar men dit niet zou genomen hebben , maar hier hebben vele families dat moeten ondergaan….

De zieke niet meer zien vanaf het moment dat hij of zij in het ziekenhuis aankwam , dan de zieke alleen laten sterven , en dan nog met ruzie uit elkaar gaan omdat de meeste families wel met meer dan 15 personen waren , die minstens allemaal op de begrafenis hadden moeten aanwezig zijn….al die mensen hadden meer recht om boos te zijn dan eender wie.

Heel  wat mensen hebben zich teruggeplooid alleen op hun eigen familie , en de families die zoiets verschrikkelijk onmenselijks hebben moeten meemaken …. moesten hun plan trekken , ze hebben zelfs nooit kunnen laten zien hoe droevig ze waren en hoe boos….

Over deze onmenselijke maatregelen hebben virologen gezwegen , net zoals de regeringen….

Enkele dagen geleden was er al  een heel jaar al voorbij  dat wij in deze gemeente en in deze Gazet pijnlijk werden getroffen door het overlijden van een jonge man die wij allemaal kenden en apprecieerden , iemand die graag werd gezien door iedereen…

Daarom zou ik graag hebben, dat jullie om daar eens dieper over na te denken , de plaats van mijn stukje morgen  zouden gebruiken om eens te praten met iemand die maandenlang midden van deze onbeschrijflijke onmenselijk ellende staat…om te troosten waar het kan ….

Want dat is veel te ernstig om zoiets in deze rubriek  te doen , en er wonen  hier dichtbij toch mensen die enorm hebben geholpen om medemensen die zo een groot verlies hebben geleden niet in de kou te laten staan , maar om ze daarentegen te laten voelen dat ze in hun verdriet niet alleen staan.

Ik kom dan daarna wel terug ,

Louis Vuren.

Russen verkopen ALASKA aan VS

Voor de liefhebber van de wildernis is Alaska een van de mooiste, zoniet hét mooiste land ter wereld (John Muir).

index* De expansiedrang die de Russen destijds naar Alaska dreef, begon in de 16de eeuw. Eerst (1581) werd een Siberische gebied veroverd, later (1741) het hele gebied dat we nu kennen als Alaska. Thans de grootste staat van de Verenigde Staten van Amerika,  want zowat even groot als Spanje, Frankrijk, Duitsland en de Benelux samen.

* De veel te dure oorlog in de Krim en de slechte communicatie tussen Sint-Petersburg en de 3 000 Russen in Alaska maakte dat tsaar Alexander II op 30 maart 1867 afstand deed van Alaska. Voor , omgerekend naar 2019, slechts 113 miljoen dollar, of amper 0,4% van de huidige staatsbegroting van Alaska.

* Een schril contrast met de honderden miljarden dollars die later verdiend werden met pels, walvisolie, goud, hout, tin, platina, zink, lood en vooral petroleum. Wedden dat de Russen nog steeds spijt hebben van die verkoop?

What do you want to do ?

New mail

KUNSTSCHILDERS GOYA EN VAN GOGH

De Spanjaard Francisco Goya en de Nederlander Vincent van Gogh zijn twee zeer gerenommeerde schilders die met elkaar hun geboortedatum gemeen hebben.

Beiden zijn jarig op 30 maart. Goya is van 1746, Van Gogh van 1853. Lees hun boeiende leven en werk in Wikipedia. Echt de moeite waard.

Francisco José De Goya y Lucientes was een Spaanse kunstschilder en graveur. Wikipedia

Geboren: 30 maart 1746, Fuendetodos, Spanje

Overleden: 16 april 1828, Bordeaux, Frankrijk

Perioden: Romantiek, Rococo

Volledige naam: Francisco José de Goya y Lucientes

francisco-goya-derde-mei-1808

Francisco Goya schilderde omstreeks 1814 een gewelddadige episode uit de Spaanse geschiedenis. In maart 1808 werd Madrid ingenomen door het leger van Napoleon Bonaparte. De Spaanse koning Karel IV werd tot aftreden gedwongen en verbannen naar Bayonnne in Frankrijk.

 

Vincent Willem van Gogh was een Nederlands kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Wikipedia

Geboren: 30 maart 1853, Zundert, Nederland

Overleden: 29 juli 1890, Auvers-sur-Oise, Frankrijk

cachedimage

 

 

Vincent van Gogh besloot pas op 27-jarige leeftijd te gaan doen waar hij wereldwijd beroemd mee werd: kunstenaar worden. In nauwelijks tien jaar (1880-1890) maakte hij circa 900 schilderijen en 1100 werken op papier. Ook liet hij een correspondentie van 902 brieven na.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

1 2 3 10