BE-Alert over de grenzen heen

Geel, Meerhout en Laakdal testen BE-Alert over de grenzen heen

In de gemeenten Laakdal, Geel en Meerhout vindt op donderdag 1 april een alarmeringstest van BE-Alert plaats over de gemeentegrenzen heen. Het is al de derde keer dat BE-Alert op die manier getest wordt door het Nationaal Crisiscentrum.

* Laakdal nam in januari ook al eens deel aan zo een test, over de provinciegrenzen heen, met Tessenderlo. Geel en Meerhout nemen voor de eerste keer deel aan de test.

* Voor de test kozen ze de industriezone Hezemeerheide op de grens tussen de drie gemeenten. Elk gsm-toestel dat zich in de zone bevindt op het moment van alarmering, zal een sms zal ontvangen. Dit gebeurt ongeacht of de persoon ingeschreven is op BE-Alert of niet..

* Door zich op voorhand te registreren, kunnen mensen ook verwittigd worden bij een noodsituatie in hun woonplaats, ook al zijn ze op dat moment niet aanwezig.

* Bovendien kan je je ook registreren voor boodschappen van algemeen nut, zoals bijvoorbeeld hinder door wegenwerken. Op die manier kan de gemeente je inlichten over geplande werken in je buurt.

* Dagelijks schrijven mensen zich in op BE-Alert. Momenteel zijn er al meer dan 894.000 adressen geregistreerd. In Laakdal hebben we 2.560 geregistreerde adressen. Dit aantal is al een goede basis, maar uiteraard moet dit nog omhoog. Hoe meer mensen zich registreren, hoe doeltreffender de alarmering tijdens een noodsituatie zal verlopen.

* Inschrijven kan op www.be-alert.be

* Contact gemeente Laakdal: kim.reynders@laakdal.be, 0473 695 119 (communicatiedeskundige) –

Einde van de dinosauriërs

763In de Amerikaanse staat Noord-Dakota hebben wetenschappers een modderpoel ontdekt die ontstond ‘op het ogenblik dat de dinosauriërs uitstierven’.

° Het levert uniek bewijs op voor de theorie dat een inslag van een meteoriet een eind maakte aan hun leven. 

° Zó goed is de opgraafplek bewaard gebleven dat onderzoekers er zelfs subtiele zaken als dinosaurusveren, insecten en vissenvinnetjes uit de grond halen. Allemaal gedood op de dag dat de wereld een beetje verging: 65,95 miljoen jaar geleden, toen er bij Mexico een ­meteoriet zo groot als een berg insloeg en in één klap het tijdperk van de dinosauriërs beëindigde.

° Het moet een dag in het voorjaar zijn geweest, is de voorzichtige conclusie die de wetenschappers trekken uit de groeipatronen van teruggevonden vissenkaken.

° “We hebben de directe slachtoffers van de inslag gevonden”, zei emeritus hoogleraar geologie Jan Smit van de Vrije Universiteit Amsterdam, die de vindplaats al enkele jaren in stilte met een team onder Amerikaanse leiding onderzoekt.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

De Eiffeltoren

Op 31 maart 1889 werd de Eiffeltoren in Parijs officieel ingehuldigd. Op 6 mei volgde de officiële opening door de prins van Wales, koning Edward VII van Engeland.

* De Eiffeltoren is hét symbool van Franrijk en van haar hoofdstad Parijs. De toren werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Parijs van 1889. Omdat deze tentoonstelling precies honderd jaar na het uitbreken van de Franse Revolutie (1789) plaatsvond , werd hij meteen ook gedenkteken van deze revolutie .

* De meer dan driehonderd meter hoge toren bevindt zich aan de oever van de Seine in het 7e arrondissement van Parijs. Inclusief antenne is de Eiffeltoren 324 meter hoog. Tot 1930 was de Eiffeltoren zelfs het hoogste gebouw ter wereld. De bouw van de toren duurde van 1887 tot 1889. Een recordtijd voor die jaren.

* Zevenhonderd personen dienden een voorstel in voor een gebouw dat tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs gepresenteerd kon worden. Het ontwerp van Maurice Koechlin en Emile Nouguier werd uiteindelijk gekozen. Aannemer voor het project werd Gustave Eiffel en de architect is Stephen Sauvestre.

* De Parijzenaars waren aanvankelijk niet erg fier op hun toren, die ze een ‘tragische lantaarnpaal’ noemden. Vijf jaar na de bouw wou men de toren alweer afbreken. Omdat hij een uitstekende radiozendmast bleek, werd hij gespaard. In totaal is de toren 324 meter hoog, met antennes.

* Tegenwoordig is hij de trots van Parijs met liefst 7 miljoen bezoekers per jaar. Sinds 1889 hebben al 300 miljoen mensen de Eiffeltoren bezocht.

 

Verder op 31 maart :

 • TitanicTitanic

  1909 – De kiel van de Titanic wordt gelicht.

 • 1948 – Het Amerikaanse congres keurt het Marshallplan goed.
 • 1966 – De Sovjet-Unie lanceert Luna 10, de eerste ruimtesonde die in een baan om de maan komt.
 • 1991 – Einde van het Warschaupact.
 • 1994 – In Alphen aan den Rijn wordt het themapark Archeon geopend.

Russen verkopen ALASKA aan VS

Voor de liefhebber van de wildernis is Alaska een van de mooiste, zoniet hét mooiste land ter wereld (John Muir).

index* De expansiedrang die de Russen destijds naar Alaska dreef, begon in de 16de eeuw. Eerst (1581) werd een Siberische gebied veroverd, later (1741) het hele gebied dat we nu kennen als Alaska. Thans de grootste staat van de Verenigde Staten van Amerika,  want zowat even groot als Spanje, Frankrijk, Duitsland en de Benelux samen.

* De veel te dure oorlog in de Krim en de slechte communicatie tussen Sint-Petersburg en de 3 000 Russen in Alaska maakte dat tsaar Alexander II op 30 maart 1867 afstand deed van Alaska. Voor , omgerekend naar 2019, slechts 113 miljoen dollar, of amper 0,4% van de huidige staatsbegroting van Alaska.

* Een schril contrast met de honderden miljarden dollars die later verdiend werden met pels, walvisolie, goud, hout, tin, platina, zink, lood en vooral petroleum. Wedden dat de Russen nog steeds spijt hebben van die verkoop?

What do you want to do ?

New mail

KUNSTSCHILDERS GOYA EN VAN GOGH

De Spanjaard Francisco Goya en de Nederlander Vincent van Gogh zijn twee zeer gerenommeerde schilders die met elkaar hun geboortedatum gemeen hebben.

Beiden zijn jarig op 30 maart. Goya is van 1746, Van Gogh van 1853. Lees hun boeiende leven en werk in Wikipedia. Echt de moeite waard.

Francisco José De Goya y Lucientes was een Spaanse kunstschilder en graveur. Wikipedia

Geboren: 30 maart 1746, Fuendetodos, Spanje

Overleden: 16 april 1828, Bordeaux, Frankrijk

Perioden: Romantiek, Rococo

Volledige naam: Francisco José de Goya y Lucientes

francisco-goya-derde-mei-1808

Francisco Goya schilderde omstreeks 1814 een gewelddadige episode uit de Spaanse geschiedenis. In maart 1808 werd Madrid ingenomen door het leger van Napoleon Bonaparte. De Spaanse koning Karel IV werd tot aftreden gedwongen en verbannen naar Bayonnne in Frankrijk.

 

Vincent Willem van Gogh was een Nederlands kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Wikipedia

Geboren: 30 maart 1853, Zundert, Nederland

Overleden: 29 juli 1890, Auvers-sur-Oise, Frankrijk

cachedimage

 

 

Vincent van Gogh besloot pas op 27-jarige leeftijd te gaan doen waar hij wereldwijd beroemd mee werd: kunstenaar worden. In nauwelijks tien jaar (1880-1890) maakte hij circa 900 schilderijen en 1100 werken op papier. Ook liet hij een correspondentie van 902 brieven na.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

LA GRANDE JATTE

Georges Seurat: Zondagmiddag op het eiland La Grande Jatte

* Georges Seurat: Zondagmiddag op het eiland La Grande Jatte, 1884-1886 (collectie Art Institute Chicago)

‘Zondagmiddag op het eiland La Grande Jatte’ is het sleutelwerk van Georges Seurat. Gottlieb Leinz: “Zijn moeizame ontleding van kleuren in ritmische, harmonische en contrasterende elementen inspireerde niet alleen Gauguin, Van Gogh en Toulouse-Lautrec, maar ook de fauvisten, onder wie Henri Matisse.”

* Georges Seurat wilde systeem in het gebruik van kleur aanbrengen. Hij gebruikte onvermengde kleuren, die hij in stippen naast elkaar plaatste. Seurat en de kunstenaars die hem navolgden worden daarom pointillisten, dat is Frans voor stippelaars, genoemd.

* Georges Seurat streefde met zijn manier van schilderen naar een levendig effect, maar slaagde daar zelden in. Zijn pointillistische schilderijen zijn erg statisch. Het is een gemaakte werkelijkheid; een afgewogen wereld uit het laboratorium, waar alles precies op de juiste plek staat. Maar juist hierdoor ontbeert er iets dat emotie opwekt.

In zijn latere werken concentreerde Seurat zich op het weergeven van beweging. Georges Seurat overleed op 29 maart 1891 aan difterie en werd twee dagen later begraven op Père Lachaise in Parijs. (Ruud van Capellenveen in AbsoluteFigures.nl))

Royal Albert Hall Londen

(l) Albert van Saksen-Coburg-Gotha

Op 29 maart 1871 opent koningin Victoria de Royal Albert Hall in Londen (foto’s b).

De beroemde concertzaal is vernoemd naar haar echtgenoot, Albert van Saksen-Coburg-Gotha. (foto L)

De prins-gemaal uit het ons eveneens bekende huis overlijdt in 1861 op slechts 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van paratyfus. Zijn vrouw Victoria blijft in rouw achter.

Tot haar dood zal koningin Victoria rouwkleding dragen als nagedachtenis aan haar man. Ook laat ze verschillende gedenktekens oprichten. De Royal Albert Hall is hiervan waarschijnlijk het bekendste. (met dank aan Historiek)

*** Wat nog op een 29 maart gebeurde  …

 • 1912 Robert Falcon Scott komt met 4 metgezellen om tijdens een vliegende sneeuwstorm op Antarctica.
 • 1951 Ethel en Julius Rosenberg worden in de Verenigde Staten schuldig bevonden aan samenzwering tot het plegen van spionage.
 • 1956 – In Londen demonstreren wetenschappers uit de Sovjet-Unie de eerste elektronenmicroscoop.
 • 1969 – Lenny Kuhr wint met het liedje De troubadour samen met drie andere deelnemers het veertiende Eurovisiesongfestival in Madrid, Spanje.
 • 1975 – Eddy Merckx wint de Amstel Gold Race , de tiende editie van Nederlands enige wielerklassieker.

FROM HERO TO ZERO

Palmzondag: from hero to zero

Eerst feestelijk binnengehaald als een koning, valt Jezus enkele dagen later van dat voetstuk: in Jeruzalem wachten hem lijden, verguizing en dood.

* Palmzondag, Palmpasen of Passiezondag is het vandaag 28 maart 2021. De laatste zondag van de 40-dagentijd en de 1ste dag van de Goede Week die eindigt op Stille Zaterdag. De Goede Week vertelt het lijden en sterven van Christus.

De benaming Goede Week verwijst in de Kerk naar het geloof dat de dood dankzij Jezus definitief overwonnen is.

* De laatste dagen van de Goede Week – Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag – zijn zowat de voornaamste dagen in de voorbereiding op Pasen, het absolute hoogfeest van het kerkelijk jaar.

Palmtakken op -zondag

* In de katholieke kerk wordt Palmpasen vanouds gevierd met de zegening van palmtakken. Die zijn gezegend en besprenkeld met wijwater.

Na de eucharistie worden de gezegende palmtakken thuis achter de kruisbeelden gestoken.

Wat is de betekenis van Palmzondag in het Nieuwe Testament?

* De 4 evangelisten (Mattheüs 21,1-11Marcus 11,1-11Lucas 19, 28-44 en Johannes 12,12-19) vertellen hoe Jezus 6 dagen voor het Pescha, het joodse Pasen, aankomt in Bethanië en Bethfagé. Die avond eet hij met zijn goede vriend Lazarus en zijn zussen Maria en Martha.

* Hij stuurt 2 leerlingen naar een dorpje in de buurt om een ezelsveulen op te halen waar nog niemand op gereden heeft. Als ze daarop aangesproken worden, moeten ze antwoorden dat ‘de Heer ‘het veulen nodig heeft en het ook zal terugsturen. Zo gebeurt het ook.

* De leerlingen leggen hun mantels op de rug van het ezelsjong en Jezus gaat erop zitten. Vele pelgrims zijn – net als Jezus – naar Jeruzalem gekomen om Pesach te vieren. Ze staan langs de weg te wuiven en roepen Jezus toe:

Hosanna! Gezegend hij die komt in de naam van de Heer! Gezegend het komende koninkrijk van onze vader David! Hosanna in de hemel! (Mc 11,9-10)

* Ze spreiden hun mantels uit op de weg en halen jonge takken van de bomen – Johannes schrijft uitdrukkelijk over palmtakken (Joh 12,13) – om die ook op de weg te leggen als teken van zijn koningschap.

* In Jeruzalem aangekomen, gaat Jezus naar de tempel. Het is er een drukte van belang: er wordt verhandeld en geld gewisseld.

* Jezus ontsteekt in woede, jaagt alle handelaars de tempel uit en gooit hun tafels om. Door deze episode raakt Jezus nog meer in conflict met de hogepriesters. Dat zal uiteindelijk uitlopen op zijn gevangenneming en dood.

Na die uitbarsting komen vele zieken naar hem toe en hij geneest hen. ‘s Avonds keert hij met zijn 12 leerlingen terug naar Bethanië.

Zo nederig als ezeltjes

° De binnenkomst van Jezus op een ezel was de vervulling van een oude profetie van de profeet Zacharia die de intocht in Jeruzalem beschreef (Zach 9, 9).

Wie op een paard zit, troont hoog boven de mensen uit. Hij toont daarmee zijn macht en gezag. Wie daarentegen op een ezel zit – en zeker op een ezelsveulen – steekt nauwelijks boven andere mensen uit.

* In de bijbel is de ezel dan ook een beeld van nederigheid en kwetsbaarheid. Het verwijst naar de Messias die komt als de koning van de vrede.

Palmtakken om de overwinning te vieren

De rechtvaardige groeit op als een palmboom, hij schiet omhoog als een ceder op de Libanon, geplant in het huis van de Heer en opgegroeid in de voorhof van God. (Psalm 92, 13-15)

* Johannes liet zich door deze psalm inspireren, toen hij schreef dat de omstaanders takken trokken van palmbomen (Joh 12,13). De lange veervormige bladeren van de dadelpalm staan symbool voor deugd en overwinning (1 Makkabeeën 13,51). Ze verwijzen naar de rechtvaardige koning.

Vandaag Hosanna, morgen Kruisig hem

* De mensen roepen Jezus enthousiast Hosanna toe, Hebreeuws voor help toch. De manier waarop Jezus binnenkomt in Jeruzalem herinnert eraan hoe Salomo als nieuwe koning in Jeruzalem werd ingehaald (1 Kon 1, 32-40).

Jezus’ intrede was daarom zowel voor de Romeinse bezetter als voor de hogepriesters een duidelijke provocatie.

* Het christelijke gezegde Vandaag Hosanna! morgen Kruisig Hem! waarschuwt voor de grillen van het volk, dat iemand vandaag kan toejuichen om hem of haar even later te verguizen.  (Ilse Cornu in KerkNet)

1 2 3 6