WAPENSTILSTAND 11.11.11

11 november 1918 kwam er officieel een einde aan WO I. In een bos bij het Franse stadje Compiègne, ongeveer tachtig kilometer ten noorden van Parijs, werd de wapenstilstand gesloten.

  • Vanaf 11uur die ochtend werd er niet meer gevochten. Het echte einde van de Eerste Wereldoorlog kwam er evenwel pas in … 1919 met de ondertekening van de Vrede van Versailles. 

* Voor de onderhandelingen had de Duitse legerleiding de politicus Matthias Erzberger afgevaardigd. Van onderhandelen was echter geen sprake.

* Volgens de overlevering zou maarschalk Foch het volgende tegen Erzberger hebben gezegd toen die informeerde naar voorstellen voor een wapenstilstand: ‘Voorstellen? Ik heb geen enkel voorstel.’

* Matthias Erzberger kreeg simpelweg een dictaat voor de neus geschoven met het verzoek om dat te tekenen. Wat hij ook deed.

* Bij Compiègne staat vandaag de dag een replica van de historische treinwagon waarin de wapenstilstand officieel tot stand kwam.

* De originele wagon werd in de zomer van 1940 op bevel van Hitler naar Berlijn overgebracht. Enkele dagen voor het einde van WO II werd hij door SS’ers in brand gestoken.

GEEN 11.11.11 – VIERING

Omwille van corona zal de traditionele plechtigheid in een van de deelgemeenten van Laakdal ook dit jaar niet plaatsvinden. Gemeentearbeiders zullen de monumenten voorzien van bloemen en kransen. In bijlage een aantal foto’s uit vorige vieringen.