solidariteit …

Solidariteit is de oplossing om corona-problemen aan te pakken. Dat bewijzen de Chiromeisjes uit Groot-Vorst. Toen ze hoorden van de problemen die een andere Laakdalse jeugdvereniging had met de corona-toestand, boden ze spontaan hun eigen kampeerplek aan.

° Die andere Laakdalse jeugdbeweging, KAJ-Eindertse Jongeren, wou aanvankelijk van 1 tot 11 augustus naar het Antwerpse Kapellen op kamp.  Met de laatste corona-gegevens voor ogen, gaf dat toch wel wat problemen en dreigde het kampavontuur 2020 van KAJ te stoppen alvorens het begonnen was.

° “De oplossing voor zo’n probleem ligt niet in leedvermaak of onverschilligheid”, zegt Lore Mennes, hoofdleidster van Chiromeisjes De Schakel uit Groot-Vorst. “Ook het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen of regio’s zal het probleem niet oplossen”. “De oplossing ligt in meer begrip en solidariteit, een belangrijke Chiro-waarde!”

° “Omdat we net dezelfde periode met onze 80 leden zelf op kamp zijn in Sleidinge bij Gent, staat ons eigen kampterrein in Groot-Vorst vrij. Onze leiding-groep besliste prompt om ons eigen terrein aan te bieden aan onze onfortuinlijke collega’s.  De jongeren van KAJ mogen hun kamp verplaatsen naar Groot-Vorst.  Ze hoeven enkel de onkosten van water, gas en elektriciteit te betalen.  We rekenen geen huurprijs aan.  Ze zullen immers al in kosten vallen bij de uitbater van het gehuurde kampterrein in Kapellen. Wellicht enkele duizenden Euro.”

° Het is niet de eerste keer dat deze Chiromeisjes hulp bieden.  Eerder verleenden ze ook al onderdak aan de Buitenschoolse Kinderopvang van het OCMW en de plaatselijke lagere school.

° “Het probleem met de opslag van ons eigen kampmateriaal dreigde nog roet in het eten te gooien, maar de gemeente zorgde voor een elegante oplossing.  We mogen ons materiaal even in de gemeentelijke magazijnen stockeren.”

° Hopelijk hebben de 40 jongeren van KAJ het naar hun zin in Groot-Vorst.  Ze zullen van 1 tot 11 augustus verblijven in de lokalen aan de Smissestraat.  Niet zo ver, maar wel voldoende veilig. Wellicht tot grote geruststelling van menig ouder. (Paul Mondelaers)

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

ROWLING EN HARRY POTTER

De Britse schrijfster J.K. Rowling verkocht miljoenen exemplaren van de boeken uit de serie over de tovenaarsleerling Harry Potter. De boeken werden ook verfilmd en bleken ook hier regelrechte kassuccessen te zijn

* Joanne Kathleen Rowling werd op 31 juli 1965 geboren in Chipping Sodbury bij Bristol. Vandaag wordt ze dus 55. Gefeliciteerd alvast!

° Tot 1986  studeerde ze Frans aan de universiteit van Exeter. Vier jaar later vertrok ze naar Portugal, waar ze Engelse les gaf. Nog in Portugal trad ze in het huwelijk met televisiejournalist Jorgue Arantes. In 1993 werd dochter Jessica geboren. Na de scheiding ging J.K. Rowling terug naar Engeland. Ze vestigde zich in Edinburgh.

° J.K. Rowling schreef eerst twee boeken voor volwassenen. In 1990 ontstond het idee voor de Harry Potter boeken. Het eerste Potter-boek werd enkele keren afgewezen, dan toch uitgegeven. Het boek over de tovenaarsleerling Harry Potter werd een enorm succes.

* In 1999 brak J.K. Rowling internationaal door met haar eerste drie boeken.

° De volgende Potter-reeks werd overbekend : ‘Harry Potter en de steen der wijzen’ (1998), ‘Harry Potter en de geheime kamer’ (1999), ‘Harry Potter en de gevangene van Azkaban’ (2000), ‘Harry Potter en de vuurbeker’ (2000), ‘Harry Potter en de Orde van de Feniks’ (2003), ‘Harry Potter en de Halfbloed Prins’ (2005) en ‘Harry Potter en de Relieken des Doods’ (2007).

° Nadat J.K. Rowling in 2012, ‘The Casual Vacancy’ (Een goede raad), haar eerste boek voor volwassenen, onder haar eigen naam uitbracht, probeerde ze het ook onder het pseudoniem Robert Galbraith. ‘The Cuckoo’s Calling’ (Koekoeksjong) was een detective in de traditie van Agatha Christie en Ruth Rendell. The ‘Cuckoo’s Calling’ bleek het begin van een nieuwe serie.

What do you want to do ?

New mail

wat op 31 juli ?

31 juli

Trinidad en Tobago

Tweede Engels-Nederlandse Oorlog

Belgische monarchie

1993 – Koning Boudewijn, sinds 1951 de vijfde koning der Belgen, overlijdt in het Spaanse Motril.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

BLOEDVERDUNNERS EN COVID

Het gebruik van antistollingsmedicijnen kan de sterfte van COVID-patiënten op intensieve zorg sterk verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Jessa Ziekenhuis dat vandaag gepubliceerd werd.

° Het onderzoek bevestigt wat veel artsen al maanden weten: als patiënten het slecht doen, dan komt dat vaak door kleine bloedklontertjes. Sommige experts pleiten daarom voor het gebruik van bloedverdunnners bij iedereen die positief test.

° De eerste weken van maart begint in ons land de eerste golf corona-besmettingen. Honderden patiënten worden opgenomen in het ziekenhuis, vaak met ernstige klachten. Een minderheid van die patiënten is er zo slecht aan toe, dat ze verzorgd worden op de afdeling intensieve zorg.

° Ook in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt belanden begin maart de eerste patiënten op de afdeling intensieve zorg. Op 27 maart (mijn schoonzoon Werner overleed die dag in Edegem na bijna een week behandeling in Geel) liggen daar al een dertigtal patiënten. Ze hebben allemaal twee dingen gemeen: ze zijn er bijzonder slecht aan toe en bijna allemaal moeten ze beademd worden.

° Zondag 29 maart. Ben Pellens, arts op de dienst intensieve zorg in Jessa, merkt  iets vreemds. Hij ziet een grote bloedklonter in de liesader van de patiënt. Dat is niet iets wat je verwacht bij een patiënt met COVID-klachten. “Ik heb er meteen een cardioloog bijgehaald”, zegt Pellens. “Die heeft een uitgebreide echo van de borst van de patiënt gemaakt.”

° Tot hun verbazing zien de artsen op die echo grote bloedklonters in de longen. Dat is vreemd, want COVID-19 wordt op dat moment nog niet echt gelinkt aan bloedklonters.

° Bij alle patiënten op de dienst intensieve zorg wordt een echo van de longen gemaakt. Bij het kijken van die echo’s wordt meteen duidelijk dat er waarschijnlijk wél een rechtstreeks verband is. “66 procent van die patiënten bleek ook bloedklonters te hebben”, zegt professor Stessel. “Dat was voor ons een belangrijke eye-opener.”

° Daarom starten de artsen van het Jessa Ziekenhuis een nieuw onderzoek. Bij 26 patiënten verhogen ze de dosis antistollingsmedicijn. Ze screenen ook grondig de stollingsgraad in het bloed van die patiënten. Zo kunnen ze zien of de behandeling werkt en of de dosis nog verder moet verhoogd worden.

° “Het resultaat was verbluffend”, zegt professor Stessel. “De sterfte was aanvankelijk enorm hoog. Na toediening van antistollingsmedicijn daalde de mortaliteit van 39,12 procent naar 3,85 procent. Dat is een enorme reductie. De behandeling bleek ook een positief effect te hebben op nierfalen en leverfunctie.”

° Dat laatste is opmerkelijk. Bloedklonters blijken niet enkel voor te komen bij patiënten die al weken ziek zijn. Ze komen ook voor bij mensen die nog maar even ziek zijn en die mogelijk zelfs niet in het ziekenhuis zullen belanden. Veel bloedklonters blijven waarschijnlijk onder de radar.

* “Het toont aan dat hoge dosissen antistollingsmedicijnen de sterfte aanzienlijk kunnen verminderen bij patiënten die op intensieve zorg belanden,” zegt Stessel. “Voor hen kunnen deze medicijnen de kans op overlijden aanzienlijk verlagen. Dat op zich vind ik heel hoopgevend.”   – Peter Brems in vrtNWS –

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

frisser onder een boom

Morgen vrijdag wordt het warm , zeg maar heet. Eén dag lang. Een mooie uitgeleide voor zomermaand juli. Augustus kan ook nog warme, zelfs hete dagen afleveren.Wat is er heerlijker dan de verkoeling van een boom of een bos in tijden van een hittegolf? Let op … een parasol of andere kunstmatige schaduw komen niet in de buurt…

° “Dat komt omdat een boom water verdampt en een parasol niet”, zegt bioloog Ivan Janssens (UA) in “Start Je Dag”. “Je kan het effect vergelijken met net uit de zee komen. Het verdampen van zeewater onttrekt energie aan onze huid en dat geeft ons een koud gevoel. Hetzelfde gebeurt bij bomen. Water verdampen kost de boom energie en daardoor kan het onder een boom gemakkelijk 10 graden koeler zijn.”

° Niet elke boom biedt evenveel verkoeling. ” Een eik of een beuk heeft een dichter bladerdek dan een den. Hoe meer bladeren, hoe meer schaduw en hoe meer water er ook verdampt. Onder een eik zal je dus meer verfrissing vinden dan onder een naaldboom”, klinkt het. (foto gemengd eiken-beukenbos)

° Toch is er een vreemde paradox. In een bos kan het ‘s nachts warmer zijn dan elders, ondanks de natuurlijke airconditioning van de bomen. “Dat komt omdat de aarde ‘s nachts haar warmte uitstraalt naar de hemel. De bladeren van de bomen zorgen ervoor dat die warmte niet goed weg kan en laag blijft hangen. Maar vergis je niet: tijdens een hittegolf is het verkoelende effect in een bos overdag veel groter dan het warmtehoudende effect ‘s nachts”, zegt Janssens.

° En verder nog : “Groendiensten kiezen meestal soorten uit die geschikt zijn om te overleven in een stedelijke omgeving. Die bomen moeten bijvoorbeeld ook fijn stof opvangen”, vertelt Janssens. ” Er worden best bomen die snel groeien geplant en het zijn ook best inheemse soorten. Dat is goed voor de biodiversiteit en inheemse dieren. Grote bomen planten kost echt te veel.”   – Celine Bruyndonckx in juni in vrtNWS –

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

J.S. BACH

We hadden het over het hoofd gezien … 28 July 1750 , eergisteren precies 270 jaar geleden, overleed de absolute grootmeester van de Barok in Leipzig. JS Bach werd 65 en werd anoniem begraven. Bach had beslist meer verdiend. Erger nog, zijn naam en zijn muziek verdwenen  geruime tijd uit de belangstelling. Het was Felix Mendelsshon (in feite zijn leermeester Zelter) die de grootmeester herontdekte.

° In 1829 verzorgde de twintigjarige Felix Mendelssohn de eerste uitvoering van de Matthäuspassion sinds Bachs dood. De belangstelling voor dit concert in de Singakademie in Berlijn was overweldigend.

° Mendelssohn was een groot pionier op het terrein van de Bach revival.  Van zijn leermeester Zelter nam hij diens initiatief uit 1829 stiekem over en werd alzo de man die de muziekliefhebbers voor eeuwig en altijd zullen gedenken en dankbaar zijn.

° Eigenlijk gebeurde die eerste Bach-heruitvoering dus op vraag van Mendelsshons leraar, de vrijmetselaar Carl Zelter. Carl Friedrich Zelter was niet alleen componist, maar ook muziekleraar en dirigent in Berlijn. Ook hij wou als eerste het passieverhaal van Bach uitvoeren, maar de lepe Mendelssohn was hem te vlug af… Zo schrijf je ook geschiedenis.

° Een korte samenvatting van het Bach-verhaal vonden we op ‘de kalender met een hoek af’ die het wellicht ook bij ons aller Wikipedia haalde…

JS Bach (L)werd geboren in Eisenach, een stadje in Thüringen (R)

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Wat op 30 juli ?

30 juli

Eerste Praagse Defenestratie

Wereldkampioenschap voetbal 1930

Gasexplosie Gellingen

2004 – Een zware gasexplosie in het Belgische dorp Gellingen kost aan 24 mensen het leven.

What do you want to do ?

New mail

TOTAAL NUTTELOOS EN KRANKZINNIG

Neerwinden ligt in het Vlaams-Brabantse deel van Haspengouw, tussen Tienen en Landen. Een kaal stukje Vlaanderen waar niets nog de wrede geschiedenis verraadt. Grote legers trokken meermaals door deze streek. Het terrein was golvend en open, en doorsneden door de riviertakken van de Kleine Gete. Ideaal voor tactische krijgskunst.

* Op 29 juli 1693, vandaag exact 327 jaar geleden,  stonden twee legers klaar voor een indrukwekkende krachtmeting.

° In het noorden leidde Willem III van Oranje-Nassau de Liga van Augsburg, een monsterverbond met soldaten uit de Nederlandse Republiek, Engeland, Spanje, Zweden, Beieren, Hannover en Saksen. een troepenmacht van ruim 50.000 man.

° Aan de andere kant voerde maarschalk de Luxembourg ongeveer 75.000 Fransen aan. Zijn rechtstreekse opdrachtgever was (zonne-)koning Lodewijk XIV. In juli 1693 waren de graafschappen Henegouwen en Namen al bezweken voor het Franse leger. Nu streefde Lodewijk XIV naar de aanhechting van de jonge Nederlandse Republiek.

* De slag van 29 juli 1693 was kort en meedogenloos. Hij zou de geschiedenis ingaan als een van de grootste slachtingen van de eeuw. Historische bronnen spreken over 20 tot 30.000 doden.

° Neerwinden en enkele andere kleine dorpen lagen midden in het front. Het aantal burgerslachtoffers was immens groot, al waren velen tijdig gevlucht. Huizen en oogsten waren vernield en de volgende jaren zou de streek bijna volledig ontvolken.

* Lodewijk XIV liet zijn overwinningsmunt slaan. “Ludovicus Magnus Rex Chistianissimus” won van “De foederatis ad Nervindam”, de geallieerden bij Neerwinden.

° Het bloedvergieten in de Slag bij Neerwinden bleek totaal nutteloos en krankzinnig. Het enorme leger van Lodewijk XIV bleek een reus op lemen voeten. Zijn militaire middelen waren immers ontoereikend voor zijn waanzinnige ambitie en tegelijk sukkelde Frankrijk in een economische crisis.

° In 1697 werd de Vrede van Rijswijk gesloten. Na negen jaar oorlog moest Frankrijk het grootste deel van zijn veroveringen teruggeven. De prille Republiek der Nederlanden (1648) kreeg het recht om zich opnieuw te legeren in de Zuidelijke Nederlanden, en dus ook in de streek van Landen waarvan Neerwinden deel uitmaakte.   (vrij naar vrtNWS – foto Alexander Dumarey)

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

VINCENT VAN GOGH

29 JULI 1890 , vandaag exact 130 jaar geleden, overleed Vincent Van Gogh. Twee dagen eerder had hij zichzelf een kogel door de borst geschoten. Die miste zijn hart, maar veroorzaakte inwendige bloedingen. Vincent Van Gogh, de toen nog miskende schilder, stierf in de armen van zijn broer Theo. De volgende dag werd hij in Auvers-sur-Oise begraven.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Op 29 juli 1890 overleed Vincent van Gogh in Auvers-sur-Oise. Hij werd daar de volgende dag begraven door zijn broer, de man die hem een leven lang financieel boven water hield.
° De ‘Aardappeleters‘ (boven) was een van zijn belangrijkste werken uit de Nederlandse periode.
° Vincent van Gogh werd beroemd met zijn zonnebloemen.
° Tijdens zijn leven verkocht Vincent … 1 schilderij. Later werd hij een van de duurst betaalde schilders ooit. Dat heeft hij echter nooit geweten.
° De collectie van de familie Van Gogh vormde later de basis voor het Vincent van Gogh Museum in Amsterdam.
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

1 2 3 8