Willem Elsschot

images2131 mei 1960, vandaag exact 60 jaar geleden, overleed schrijver Willem Elsschot geboren als Alfons De Ridder, zijn echte naam. Hij werd 78. Elsschot is vrijwel onbekend bij de jeugd van nu, maar nog steeds een hitwonder bij jonge- en oudere gepensioneerden.

° Die laatste kennen vrijwel nog allemaal de boeken ‘Lijmen’ en ‘Het been’,Kaas’, ‘Het Dwaallicht’ … Om het nog niet te hebben over rauw/oprechte gedichten als ‘Het huwelijk’ en ‘Bij het doodsbed van een kind’. Poëzie uit andere tijden, maar nog erg fris van de lever. De Nederlandse tekenaar Dick Matena maakte zelfs beeldromans van een aantal werken.

B3_GC52QSRCN.1+IMG_0633° Wie het kerkplein in Blauberg oprijdt, kan niet naast het café ‘De Verlossing’ (huis L) kijken, de titel van het derde boek van Elsschot dat  Blauberg als decor heeft.

° De schrijver kwam hier in de Kempen terecht door toedoen van zijn moeder Adèle Van Elst, afkomstig uit buurgemeente Westerlo. Omdat er in Antwerpen risico was op tbc-­besmetting, bracht zijn moeder hem graag naar familie in de Kempen. Een gezondheidskuur van toen, zeg maar.

* Pittig détail daarbij is nog dat de vader van Adèle te midden van de Boerenkrijg in Vorst geboren werd. Zijn ouders lieten hem dopen op het onderduikadres van pastoor Meeus die in boerenkleren moest rondlopen tijdens de Besloten Tijd.(lwgh)

° Van zijn vijfde tot zijn 22ste zou de jonge Elsschot hier zijn zomers doorbrengen. Hij wandelde vaak en lang, niet in het minst door Helschot, een stuk bos-en weiland op de grens van Blauberg en Veerle, zeg maar tussen café Mie Maan en de Varendonkse baan. Maar veel contact met de autochtone bewoners had hij niet. Later zou hij wel zijn schrijversnaam Elsschot aan die omgeving ontlenen.

° Vier jaar lang was Elsschot anoniem Antwerps correspondent van de Nieuwe Rotterdamsche Courant, maar rijk werd hij niet van die schrijverij. Schrijven was trouwens niet zijn fulltime job. Om te kunnen leven met zijn gezin was hij in de eerste plaats reclameman.

GROOTS

° Elsschot zag het wel groots voor die tijd. In 1920 startte hij een reclamebureau en mocht hij meteen een uitgebreide brochure maken voor de Olympische Spelen in Antwerpen.

° Daarna kreeg hij de reclameregie voor de adresboeken van Ratinckx, de voorlopers van de telefoongidsen (de oudere lezers welbekend).

Elsschot liet ook in eigen beheer de emaillen reclameborden maken voor de kiosken van 236 treinstations. Een erg lonend zaakje.

° Ook maakte hij in 1930 het Livre d’Or de l’Indépendance Belge. Zijn eigen luxe-exemplaar gaf hij cadeau aan generaal Lemercier, baas van de Bond van Kroostrijke Gezinnen. Een schot in de roos, want …

* In 1933 verscheen voor het eerst de Almanak der Kroostrijke Gezinnen. Samengesteld en uitgegeven door Alfons de Ridder, met 265 bladzijden advertenties erin. Een overweldigend succes.

° Anno 1940/1941 rolde de laatste van vijf uitgaven van de persen. De oorlog en de Duitsers maakten volgende uitgaven onmogelijk. Later nog werd Elsschot advertentiewerver bij Snoecks (van de gelijknamige almanak).

Knipsel20 Knipsel21

* Broer Herman – in zijn vroegere functie van algemeen voorzitter van de Grootouders- en Seniorenactie van de Gezinsbond – fotografeerde die almanakken en liet voor het jaar 2019 een gelijkaardige almanak aanmaken (40-jarig bestaan van die Grootouders-en Seniorenactie (GOSA)). Ideaal voor een likje bijna dagelijkse geschiedenis.

** In 1960, vlak voor zijn dood op 31 mei, formuleerde Willem Elsschot zijn leven nog als volgt: ‘Ik moest wel reclame bedrijven, want van mijn pen heb ik nooit kunnen leven.’ Voor hem kwamen vtm en Co echter rijkelijk te laat. Dick Matena gaf een aantal van Elsschots werken uit in een getekende versie . Een hebbeding voor de liefhebbers.

* En wat schrijft ‘De Kalender met een hoek af’ vandaag? Lees maar

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Een van de mooiste gedichten die hij schreef, is dit wel …
Het Huwelijk

Toen hij bespeurde hoe de nevel van de tijd
in d’ogen van zijn vrouw de vonken uit kwam doven,
haar wangen had verweerd, haar voorhoofd had doorkloven
toen wendde hij zich af en vrat zich op van spijt.

Hij vloekte en ging te keer en trok zich bij de baard
en mat haar met de blik, maar kon niet meer begeren,
hij zag de grootse zonde in duivelsplicht verkeren
en hoe zij tot hem opkeek als een stervend paard.

Maar sterven deed zij niet, al zoog zijn helse mond
het merg uit haar gebeente, dat haar toch bleef dragen.
Zij dorst niet spreken meer, niet vragen of niet klagen,
en rilde waar zij stond, maar leefde en bleef gezond.

Hij dacht: ik sla haar dood en steek het huis in brand.
Ik moet de schimmel van mijn stramme voeten wassen
en rennen door het vuur en door het water plassen
tot bij een ander lief in enig ander land.

Maar doodslaan deed hij niet, want tussen droom en daad
staan wetten in de weg en praktische bezwaren,
en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren,
en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat.

Zo gingen jaren heen. De kindren werden groot
en zagen dat de man die zij hun vader heetten,
bewegingloos en zwijgend bij het vuur gezeten,
een godvergeten en vervaarlijke aanblik bood.

————————————————-
uit: Verzen van Willem Elsschot (1882-1960)

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

het genie van durer

– met dank aan Fons Lauwers, onze medewerker in het nog warmere Spanje –

– even drukken voor … Durers magisch vierkant

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

 

Albrecht Dürer (21 mei 1471 –  6 april 1528) was een Duits kunstschilder, tekenaar, maker van houtsneden en kopergravures, kunsttheoreticus en humanist uit de Noordelijke renaissance.

De opkomst van de prentdrukkunst, die parallel loopt aan de ontwikkeling van de boekdrukkunst, maakt van Albrecht Dürer de populairste en invloedrijkste Noord-Europese kunstenaar uit deze periode. Zijn atelier specialiseerde zich in druktechnieken. Met name de kopergravure maakte een grote oplage mogelijk.

Dürer is vooral bekend om zijn veelzijdigheid. Hij was een bezeten reiziger door Europa en Italië, niet alleen op zoek naar beelden van de renaissance, maar ook naar natuurlijke fenomenen, die hij met veel aandacht vast wist te leggen.

Naast een meesterlijke schilder was hij ook een belangrijke graveur en schepper van houtsneden. Ook daar bleek de invloed van de Gotiek. Dürer was ook meetkundige en kon zodoende ook een aardig stukje rekenen …

– zie zijn vierkant hierboven – druk rood voor meer info –

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Pieter Paul Rubens, de barokschilder

images10Pieter Paul Rubens , onze rasechte Vlaamse barokschilder, werd op 28 juni 1577 , geboren in het graafschap Nassau in Duitsland. Hij groeide op in Antwerpen, een stad die zijn calvinistische vader in 1568 moest ontvluchten wegens de toegenomen vervolging van protestanten in de Spaanse Nederlanden.

° Vader Rubens was een Antwerpse magistraat die zich in Duitsland wist op te werken tot adviseur van Anna van Saksen. Hij werd ook haar minnaar. Vader Jan verwekte zelfs een kind bij de prinses. Pieter Paul kreeg op slag een koninklijke halfzus.

° De katholieke P.P.Rubens kreeg een zekere afkeer van zijn protestantse vader en zou zich in zijn leven presenteren als een contrarevolutionair schilder: traditioneel en klassiek, wars van vernieuwing. Zijn werken ademen een Bijbelse en klassieke sfeer die tegenwoordig niet meer bij iedereen in de smaak valt.

° Aan het begin van de zeventiende eeuw (1600) werd Rubens zeer modieus en populair bij de conservatievere kunstliefhebbers. In Antwerpen leerde hij de Klassieke Oudheid kennen, waaruit hij veel inspiratie haalde. Als meesterknecht trad hij in dienst bij indertijd bekende Antwerpse schilders. De grootste invloed op zijn werk zouden echter de al even klassiek geschoolde en barokke Italiaanse meesters hebben.

Hofschilder

Portret-van-de-Franse-koningin-moeder-Anna-van-Oostenrijk-Peter-Paul-Rubens-600x732° In 1609 keerde Rubens terug van een lange Italiëreis in Antwerpen. Zijn faam was ondertussen al een beetje gevestigd. Hij werd als hofschilder aangesteld in de entourage van de landvoogd van de Spaanse Nederlanden. Het geld stroomde binnen, en Rubens was al bij zijn leven een zeer welvarende kunstenaar.

° Rubens liet in het centrum van Antwerpen een villa bouwen, geïnspireerd op de landhuizen die hij in Italië had gezien. De pracht en praal van het Rubenshuis toonden dat Rubens niet alleen invloedrijke opdrachtgevers had, maar ook een stijl had ontwikkeld die zeer in de smaak viel bij zijn rijke klanten.

Pieter Paul Rubens als diplomaat

° Door zijn contacten aan verschillende koninklijk en adellijke hoven werd Rubens, naast  zeer succesvolle schilder, ook een diplomaat . Hij verbleef een tijdje aan het hof van de Spaanse koning en probeerde zelfs een vrede te bewerkstelligen tussen Spanje , de Nederlanden en Engeland.

RUBENS, Peter Paul, Madonna and Child with the Donors Alexandre Goubeau and his wife Anne Antoni, ca° Rubens’ belangrijkste nalatenschap is natuurlijk een behoorlijk uitgebreide collectie schilderijen. Hij was zelf zeer productief, maar wist, als een Andy Warhol avant la lettre, ook een zakenimperium op te zetten waarbij hij zichzelf als merk verkocht, maar anderen in zijn naam liet schilderen.

° Zijn atelier in Antwerpen werd een productiehuis van allerlei portretten, allegorische voorstellingen, bijbelse taferelen en landschappen die door vermogende klanten werden besteld, en precies naar wens werden afgeleverd. Rubens vaarde er wel bij.

° Rubens stierf op 30 mei 1640 , vandaag exact 380 jaar geleden. De vele oorlogen hadden hem er niet van weerhouden om een enorm fortuin te vergaren. Misschien juist omdat de katholieke vorsten zo graag hun vroomheid en goede smaak wilden tonen door een Rubens met een klassieke voorstelling in hun paleis te hangen.

° Rubens produceerde naast veel schilderijen ook veel kinderen: hij kreeg er maar liefst achttien. Maar vooral zijn ongekend succesvolle carrière als kunstschilder maakte hem in bepaalde opzichten bij leven al tot verreweg de succesvolste barokke kunstschilder der Lage Landen, een prestatie van formaat.

 • twee zelfportretten: L PP Rubens (Barokschilder)  R Jan van Eyck (Vlaamse Primitief) – bij welke van de twee laat jij je portret schilderen?

Portrait_of_a_Man_by_Jan_van_EyckKnipsel8

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

HILLARY EN TENZING OP MOUNT EVEREST

Op 29 mei 1953 om 11u lokale tijd bereikten Edmund Hillary en Tenzing Norgay als eersten in de geschiedenis de top van de Mount Everest . In België werd het nieuws bekend gemaakt in het nieuws van 19u. Op de radio uiteraard, want tv stond nog in zijn prilste kinderschoenen. Ik was pas tien en herinner het me nog levendig. Op slag werden Hillary en Tenzing, zoals ik ze onthouden heb, voor een hele lange tijd mijn onvoorwaardelijke favorieten. Ik ging het meteen melden in de buurt , maar daar begreep men mijn enthousiasme niet. En dat begreep ik dan weer niet.

           De moedergodin van de wereld

 • 1953 – De eersten die de Everest beklommen en levend terugkwamen waren de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay. Zij bereikten op 29 mei 1953 de top met hulp van een zuurstofapparaat. 
 • 1978Reinhold Messner (kleurfoto) uit Zuid-Tirol, en Peter Habeler, uit Oostenrijk, waren op 8 mei 1978 de eersten die erin slaagden de top te bereiken zonder zuurstofapparaat.
 • 1980 – Reinhold Messner was ook de eerste die erin slaagde de Mount Everest solo te beklimmen. Dat was op 20 augustus 1980. Ook deze keer maakte hij geen gebruik van extra zuurstof.
 • Messner was bovendien de eerste die de veertien achtduizenders beklom.
 • 1988 – Tom Whittaker miste zijn rechtervoet, maar wist met een kunstvoet op 27 mei 1988 toch de top van de berg te bereiken.
 • 1988 – Pierre Tardivel in september 1992 en Jean Marc Boivin op 2 september 1988 waren de eersten om van de top naar beneden te skiën en met een parapente (kleine parachute) veilig te landen.
 • 1999 – De eerste Belg die vanuit Tibet de top bereikte was Pascal Debrouwer. Deze prestatie leverde hij op 18 mei 1999. Tijdens de afdaling is Debrouwer wellicht weggegleden en dodelijk verongelukt, waarschijnlijk wegens oververmoeidheid. Ergens op zo’n 8000 meter ligt zijn dode lichaam.
 • 2002 – Hans van der Meulen bereikte in 2002 als eerste Nederlander de top zonder gebruik te maken van een zuurstofapparaat.  Wilco van Rooijen maakte deel uit van de expeditie van Hans van der Meulen maar zelf niet de top wist te bereiken.
 • 2004 – Die Wilco van Rooijen werd op 20 mei 2004 wel de eerste Nederlander die erin slaagde de top te bereiken zonder zuurstofapparaat maar met getuigen, foto’s en video-opnamen.
 • zonder datum – Een 15-jarig sherpameisje is de jongste vrouw die de top van de berg bereikte. De Amerikaanse Samantha Larson stond als jongste niet-Nepalese vrouw op de top van de Mount Everest.
 • 2013 – Op 23 mei verbrak een 80-jarige Japanner het record oudste beklimmer van de Mount Everest. Yuichiro Miura stond voor de derde keer op de top.
 • In mei 2019 waagden 300 mensen de tocht naar de top. Daardoor ontstond vlak onder de top een file van ongekende omvang. In een week tijd overleden elf mensen wegens de ijzige temperaturen en lage zuurstofgraad. Nadien werden de voorwaarden om te mogen klimmen heel streng aangepast.

* Wie er nog meer wil over weten … drukken op rood – Wikipedia vertelt het wel-

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

George Everest

luca-galuzzi-cc-by-sa-mount-everest-vanuit-het-noordenDe hoogste berg op aarde stond vorig jaar deze tijd dik in het nieuws. Niet één , maar een echte horde klimmers baande zich voor het einde van het klimseizoen immers nog een weg naar de top. Elf vermetelen betaalden het met hun leven. De zwaarste tol voor een niet eens meer zo spectaculaire prestatie.

° De Everest … De naam van de Britse geograaf George Everest leeft verder in de naam van de hoogste berg op aarde, de Mount Everest. Maar de Britse landmeter is niet degene die deze hoogte ook aantoonde. Dat was de Indiase meetkundige Radhanath Sikdar.

George Everest

° George Everest (1790-1866) was van 1823 tot 1843  hoofd van de cartografische dienst van India. Hij verzorgde daar het in kaart brengen van de streek tussen Zuid-India en Nepal. Het opmeten van de 2.400 kilometer lange geodetische boog was een onderdeel van dit project.

Mount Everest

° Tot 1852 veronderstelde men dat de ‘Kangchenjunga’ de hoogste berg op aarde was. De bergtop die men nu Mount Everest noemt werd aangeduid als ‘B’ en later als ‘Piek XV’. Nadat Sikdar aantoonde dat deze bergtop de hoogste plek op aarde was, besloot Andrew Waugh, de opvolger van George Everest, de hoogste berg te vernoemen naar zijn voorganger.

° De hoogste berg van de wereld dus niet vernoemd naar de echte ontdekker, de Indiase meetkundige Radhanath Sikdar, maar wel naar de Britse landmeter George Everest. Andere tijden …

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

dramatische VOETBALFINALE IN BRUSSEL

29 mei 1985, vandaag exact 35 jaar geleden, speelden het Italiaanse Juventus en het Britse Liverpool de finale van de Europacup I in het Heizelstadion van Brussel. Het werd één van de grootste rampen uit de voetbalgeschiedenis.

Knipsel1 Knipsel10

Voor de wedstrijd begon, braken zware rellen uit toen Liverpoolaanhangers het neutrale vak Z bestormden dat grotendeels met Juventussupporters was gevuld.

Hierbij lieten 39 mensen het leven : 32 Italianen, 4 Belgen, 2 Fransen en 1 Noord-Ier. Meer dan 400 supporters raakten gewond.

“Als onverstand zich met geweld verenigt, brengt deze echt de dolste wreedheid voort”, zou Friedrich von Logau hierover zeggen.

° Ondanks het brute geweld en de vele doden en gewonden, ging de wedstrijd toch met grote vertraging van start. De organisatoren vreesden dat een afgelasting de zaak nog erger zou maken.

De spelers wisten dat er supporters waren omgekomen, maar voor de meeste aanwezigen werd het pas na de wedstrijd duidelijk dat er zoveel mensen overleden waren.

° Een parlementaire onderzoekscommissie stelde achteraf vast hoe gebrekkig de organisatie wel was.  Er was een tekort aan politietroepen, er werden kaarten op de zwarte markt verkocht, er was een ongebreidelde verkoop van alcohol in en rond het stadion en … het ergste van al: het Heizelstadion verkeerde in een erbarmelijk slechte staat. Eén van de muren begaf het onder de druk van supporters die probeerden weg te komen.

Juventus won de wedstrijd met 1-0, een penaltydoelpunt gescoord door Michel Platini.

Aan het einde van de wedstrijd vierden de Juventus-spelers midden op het veld hun overwinning. Het was duidelijk dat ze op dat moment nog niet wisten hoe groot de tragedie was. Er werd echter geen beker uitgereikt.

° Bij wie toen de berichtgeving op tv zag, of wie er live bij was, blijven de afschuwelijke beelden in het geheugen gegrift. Voetbal een feest? Die 29 mei zeker niet.

Amicizia

Juventus en Liverpool moesten het tijdens de kwartfinale van de Champions League in 2005 weer tegen elkaar opnemen, 20 jaar na het Heizeldrama. Het was de eerste keer sinds die gebeurtenis dat de clubs weer tegenover elkaar stonden.

050405-035-Liverpool_Juventus-1024x682 ° Voor de thuiswedstrijd op Anfield, die overigens werd geleid door de Belgische scheidsrechter Frank De Bleeckere, vroegen de supporters van Liverpool op passende wijze om vergiffenis en riepen op tot vriendschap. Ze hielden borden omhoog zodat het woord “amicizia” werd gevormd, “vriendschap” in het Italiaans.

° Hoewel de meeste fans van Juventus voor het gebaar applaudisseerden, keerde een aantal hen de rug toe. Velen weigerden om het aanbod tot vriendschap aan te nemen: de periode van 20 jaar tussen het drama en de verontschuldigingen was nog te klein.

Renovatie

Na het drama werden in het Heizelstadion enkel nog atletiekwedstrijden gehouden. Medio jaren 1990 werd het volledig verbouwd en omgedoopt tot Koning Boudewijnstadion. Ook dat heeft intussen de tand des tijd niet overleefd.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

de beroemde nederlandse afsluitdijk

Het belangrijkste geschiedkundig feit van 28 mei haalden we bij onze buren in Nederland en hun wereldberoemde afsluitdijk.

° Het gehele plan voor de zuiderzeewerken werd opgesteld door Ir. Cornelis Lely (1854-1929). De Nederlandse ingenieur heeft jarenlang gelobbyd om zijn plannen gerealiseerd te krijgen . Er waren uiteraard ook tegenstanders. Het leven zou voor de vissers volledig veranderen , was de meest gehoorde .

° De belangrijkste redenen voor de inpoldering van de Zuiderzee waren bescherming tegen stormvloeden , vorming van een zoetwaterbassin en het verkrijgen van nieuwe landbouwgronden.

° Al in de achttiende eeuw lagen er vele plannen op tafel. Begin 20ste eeuw bleek het plan van Cornelis Lely het meest aantrekkelijke.

* In 1927 werd aan het prestigieuze project begonnen. Na de proefpolder was de afsluitdijk aan de beurt. Het werk vorderde gestaag.

° Het laatste gat van de dijk werd met veel ceremonieel gedicht op 28 mei 1932 , vandaag exact 88 jaar geleden . Op die plaats staat nu het monument met het opschrift: ‘Een volk dat leeft, bouwt aan zijn toekomst.’

° De Afsluitdijk is meer dan 30 km lang en loopt van Den Oever op het voormalige eiland Wieringen naar Kornwerd op het Friese vasteland. De Afsluitdijk is circa 90 m breed.

° Het aanvankelijke plan was om er een weg èn een spoorweg op aan te leggen . Door de verkeersontwikkelingen na WO II werd het tracé van de spoorlijn echter gebruikt voor een verbreding van de autoweg . De huidige snelweg maakt als E10 deel uit van het Europese wegennet.

* De watersnoodramp van 1953 bewees dat de dijken in het IJsselmeergebied (nieuwe naam voor Zuiderzee) meer dan hun nut hebben.

° De naam Ir. Cornelis Lely werd gegeven aan één van de belangrijkste gemalen om het Wieringermeer droog te malen, het Lely-gemaal in Medemblik én aan de nieuwe plaats Lelystad.

° In mei 2007 werd het standbeeld van ingenieur Cornelis Lely op de Afsluitdijk onthuld ter gelegenheid van het 75-jarige jubileum van de dijk.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

MAARTEN LUTHER

Het Edict van Worms werd op 26 mei 1521 , vandaag exact 499 jaar geleden, uitgevaardigd door keizer KarelV op de Rijksdag van Worms. Met dit edict werd Maarten Luther vogelvrij verklaard . Het edict bevatte ook het bevel tot de verbranding van zijn geschriften.

Een groot deel van het door keizer Karel V geregeerde rijk gaf hieraan gevolg . Niet in Duitsland, want niet alle Duitse vorsten ondersteunden de hervorming.

Waarover ging het eigenlijk ?

Op 31 oktober 1517 timmerde Maarten Luther zijn stellingen op de deur van de kerk in Wittenberg. Hij protesteerde daarmee vooral tegen de aflaatverkoop van de dominicaan Johann Tetzel.

Luther werd namelijk geconfronteerd met mensen die hun zonden kwamen biechten en daarna hun aflaten lieten zien, zodat hun biechtvader hen geen boetedoening kon opleggen en slechts de vrijspraak (absolutie) kon geven.

Het was dus een kwijtschelden door de paus van straf voor zonden allerlei. Gewoon door te putten uit de verdienste van de goede werken van Christus en alle gelovigen.

Hiervoor was weliswaar biecht, berouw en vergiffenis nodig , maar het aankopen van de aflaat was voldoende om de zondestraffen kwijtgescholden te krijgen zonder grote persoonlijke inzet .

Wie veel bezat , kwam er gemakkelijk vanaf . De kleine arme man was andermaal de klos van deze handel.

Luther wou deze misstanden aanklagen en rechtzetten en ging ervan uit dat de paus de misbruiken van de aflaatverkoop ook zou veroordelen. Niet dus .

De aflaat waartegen Luther in het bijzonder reageerde was de de Jubileumaflaat voor de nieuwbouw van de Sint-Pieterskerk in Rome . Bij de ouderen onder ons beter gekend als Sint Pieters penning .

De Sint-Pieterspenning, Pieterspenning of Petruspenning (denarius Sancti Petri ) is een jaarlijkse vrijwillige gift van katholieken .

De penning werd heringevoerd in 1860 door paus Pius IX na de nederlagen van het pauselijke leger tegen het Italiaanse leger in Castelfidario (18 spt 1860) én het duidelijk werd dat er geld nodig was voor een leger dat de kerkelijke staten tegen de Italiaanse aanspraken kon verdedigen.

De penning bestaat nog steeds , maar vechten doet het pauselijke leger lang niet meer . Vaticaanstad , de enige resterende staat van de Kerk ,  wordt tegenwoordig symbolisch verdedigd door de Zwitserse wacht (zouaven).

Met de huidige penning van de gelovigen financiert de paus nu welzijnswerken in de breedste zin over de ganse wereld.

Wat er ook van zij … de leer van Luther werd door de erg jonge boekdrukkunst van toen spoedig over gans Europa verspreid. De lutheranen van nu vormen nog steeds een solide kerkgenootschap.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

DE KONINGSKWESTIE

Na de inval van Duitsland in België overlegde koning Leopold III op het kasteel van Wijnendale (Torhout) voor de capitulatie met zijn ministers. Tijdens dit overleg op 25 mei 1940, vandaag exact 80 jaar geleden, besloot de koning in zijn land te blijven.

° Liever liet Leopold zich krijgsgevangen maken dan naar Engeland uit te wijken, zoals het Nederlandse koningshuis enkele weken eerder had gedaan. In november 1940 bracht hij een bezoek aan Adolf Hitler in Berchtesgaden, waar hij pleitte voor de belangen van zijn volk.

° In 1941 ontstond de zgn. Koningskwestie , omdat de koning  in het huwelijk trad met Liliane Baels, de dochter van Hendrik Baels, de oud-gouverneur van West-Vlaanderen. Aangezien dit huwelijk plaats vond zonder toestemming van de ministerraad en de kamer was het huwelijk in feite onwettig. Bovendien was het volk de immens populaire sneeuwkoningin Astrid nog niet vergeten. Zij verongelukte in het Zwitserse Küssnacht . Een ongeval waarin koning Leopold haast ongedeerd bleef .

° Vlak voor het einde van de bezetting van België , in juli 1944 , werd de koninklijke familie door de Duitsers meegevoerd naar Oostenrijk. Na de bevrijding in 1945 verhuisde de familie naar Zwitserland.

° Intussen werd België bestuurd door de broer van Leopold, prins-regent Karel.

° De voornaamste grieven van de politieke tegenstanders van Leopold (vooral uit linkse hoek) waren dat hij geen dankbaarheid had getoond voor de geallieerde bevrijders en dat hij de inspanningen van de regering in ballingschap en de rol van het verzet in de oorlogsjaren niet wilde erkennen.

° Uiteindelijk organiseerde premier Gaston Eyskens in 1950 een referendum. In Vlaanderen bleek 72% van de bevolking nog achter hun koning te staan, maar in Wallonië en Brussel was minder dan de helft voor de terugkeer van Leopold III. Deze kwestie leidde bijna tot een burgeroorlog .

° Daarom besloot Leopold III wijselijk de macht over te dragen aan zijn oudste zoon Boudewijn. Tot juli 1951, toen Leopold zijn troonsafstand tekende en Boudewijn hem opvolgde, bleef prins Karel regent. Leopold III overleed in september 1983.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

ERG OUD

Dankzij radiogolven uit de diepe kosmos zijn astronomen op een Melkweg-achtig sterrenstelsel gestuit dat zo’n anderhalf miljard jaar na de oerknal ontstond. Dat is veel eerder dan mogelijk zou moeten zijn.

“Volgens traditionele scenario’s kan dit sterrenstelsel helemaal niet bestaan”, zegt astronoom Marcel Neeleman van het Max Planck-instituut voor astronomie in Heidelberg, Duitsland.

Astronoom Joop Schaye (Universiteit Leiden), zelf niet bij het onderzoek betrokken, is positief over het onderzoek. “De oudst bekende stelsels van dit type ontstonden zo’n 3 miljard jaar na de oerknal. Deze is dus twee keer zo jong. Dat is een indrukwekkende vondst”, zegt hij.  (gelezen in DM)

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

1 2 3