(1926) reis met de Norge

N1 ‘Norge’

Vandaag in de geschiedenis reizen we mee met Roald Amundsen, vooral bekend als de eerste mens die de geografische zuidpool bereikte (1911). Na deze barre maar succesvolle tocht was Amundsen het reizen echter nog lang niet beu. In 1925 kwam de Noor in contact met de Italiaanse ontdekkingsreiziger Umberto Nobile.

.

* Roald Amundsen was al langer van plan om met een luchtschip naar de geografische noordpool te vliegen. Toen hij Nobile ontmoette,  had hij er al een mislukte poging opzitten. Zijn plan werd ineens een stuk concreter. Nobile had namelijk een luchtschip gemaakt, de Nobiles N1, dat mogelijk geschikt was voor de onderneming.
.
* Met steun van de rijke James Ellsworth kocht Amundsen de zeppelin die hij vervolgens een andere naam gaf: de Norge.
.
* Op 11 mei 1926 steeg het luchtschip vanaf Svalbard op. Naast Amundsen waren ook Lincoln Ellsworth, de Italiaan Umberto Nobile en piloot Hjalmar Riiser-Larsen aan boord.
.
* Zestien uur later bereikte het imposante schip de geografische noordpool. De bemanningsleden gooiden  Noorse, Italiaanse en Amerikaanse vlaggen naar beneden.
.
* Wellicht zette Amundsen als eerste voet aan de grond op de geografische noordpool. Aan de rechtmatigheid van eerdere claims van ontdekkingsreizigers als Frederick Cook en Robert Peary wordt namelijk erg getwijfeld.
.

Lees ook: Roald Amundsen, de eerste mens op de Zuidpool
Boek: Zeevaarders en ontdekkingsreizigers – Van Amundsen tot Zeppelin

Amundsen & Nobile op de Noordpool

Verder op 11 mei:

  • Columbus
    Columbus

    330 – Byzantium heet vanaf nu Constantinopel.

  • 1502 – Christopher Columbus vertrekt voor zijn vierde en laatste reis naar West-Indië.
  • 1927 – De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de “Academy” die de Oscars uitreikt, wordt opgericht.
  • 1960 – De hooggeplaatste nazi-functionaris Adolf Eichmann wordt in Argentinië door de Israëlische geheime dienst de Mossad opgepakt.
  • 1997 – Deep Blue, IBM’s schaaksupercomputer, verslaat Garri Kasparov. Het is de eerste keer dat dit lukt.
  • 2011 – Microsoft koopt voor 8,5 miljard dollar het VoIP-bedrijf Skype.