Coca-Cola

Voor het eerst Coca-Cola  (1886)

Coupon uit circa 1888 waarmee men een glas Coca-Cola kon krijgen

Op 8 mei 1886 wordt er bij Jacob’s Pharmacy in Atlanta voor het eerst Coca-Cola verkocht. Het drankje was ontwikkeld door de apotheker John Pemberton als alcoholvrij alternatief voor het destijds zeer populaire alcoholische drankje Vin Mariani, dat onder meer wijn en coca-extracten bevatte.

Pemberton vervangt de wijn door suikerstroop en gaat met zijn vaatje Coca-Cola-siroop vervolgens naar Jacob’s apotheek in Atlanta. Daar wordt het vermengd met koolzuurhoudend spuitwater en voor vijf cent per glas verkocht. De geheime formule van het drankje wordt tot op de dag van vandaag bewaard in een bankkluis in Atlanta.

John Stith Pemberton heeft overigens niet door hoeveel potentie het door hem ontwikkelde drankje heeft. Hij verkoopt zijn bedrijf stukje bij beetje aan verschillende partners. Kort voor hij in 1888 overlijdt, verkoopt hij zijn resterende aandelen in Coca-Cola aan Asa G. Candler.

De Amerikaanse zakenman weet in de periode hierna steeds meer aandelen te verwerven en krijgt uiteindelijk de volledige controle over het merk. Van Coca-Cola maakt hij ook een sterk reclame-merk.