studentenopstand in Peking

Op 15 april 1989 begon de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. De opstand, ook wel het ‘Tiannanmen-protest’ genoemd, duurde tot 4 juni. Dan werd het protest hardhandig neergeslagen.

* De studentenopstand in Peking van 1989 was het eerste massale protest tegen de Communistische Partij van China. Een grote groep studenten, intellectuelen en hervormingsgezinden trok op 17 april naar het Plein van de Hemelse Vrede. Na het overlijden van Hu Yaobang, een voormalige secretaris-generaal van de Communistische Partij van de China.

* Hu Yaobang was geliefd bij de studenten. Niet bij de Communistische Partij. Die zette hem in 1987 uit zijn functie omdat hij te zachtmoedig zou hebben opgetreden, onder meer tijdens eerdere studentenprotesten.

* Na het overlijden van Hu Yaobang werden er marsen georganiseerd ter nagedachtenis aan de overledene en de studentenleiders zagen toen een mogelijkheid om vanuit deze marsen een protestdemonstratie op te zetten.

* Nog op een 15 april …

  • 1900 – Opening van de vijfde wereldtentoonstelling in Parijs.
  • 1912 Het passagiersschip Titanic zinkt op zijn eerste overtocht. Zowat 1500 mensen komen om bij die ramp.
  • 1955 – De fastfood-keten McDonald’s wordt opgericht door de twee broers McDonald.
  • 1989 – Bij de Hillsboroughramp in het stadion van Sheffield Wednesday FC in Engeland, komen 95 toeschouwers om het leven als 4000 voetbalfans zonder kaartje de overvolle tribunes opkomen.

***  Geraadpleegd bij “Vandaag in de Geschiedenis”, waarvoor dank.