Van Gogh oor kwijt

Met dank aan Historiek

Op 23 december 1888 verliest kunstenaar Vincent van Gogh een deel van zijn oor. Of hij het oor zelf af heeft gesneden of dat iemand anders dat deed is nooit helemaal duidelijk geworden.

* Het is nog altijd onduidelijk hoe Van Gogh zijn rechteroor verloor. In 2009 wezen twee Duitse kunstwetenschappers nog met de beschuldigende vinger naar de Franse kunstschilder Paul Gauguin.

* De Fransman zou eind 1888 tijdens een ruzie met een zwaard de oorlel van de Nederlandse schilder hebben afgehakt. De Britse kunstwetenschapper Martin Bailey kwam datzelfde jaar nog met een andere theorie. Volgens deze wetenschapper sneed de schilder eigenhandig zijn oor af nadat hij per brief had vernomen dat zijn broer Theo zich had verloofd.

* Over de kwestie van het oor werd vooral veel gespeculeerd. Lange tijd was niet eens duidelijk of de kunstenaar zijn hele oor of slechts zijn oorlel verloor. In 2016 dook echter een tekening op van een arts die Vincent van Gogh aan zijn oor behandelde. Die tekening maakte duidelijk dat de kunstenaar daadwerkelijk zijn hele oor kwijt was.