Morgen woensdag begint de winter

Even opfrissen …

De astronomische seizoenen zijn gebaseerd op de baan van de aarde om de zon. De schuine stand van de aardas t.o.v. het vlak waarin we rond de zon draaien zorgt er voor dat de maximale hoogte van de zon boven de horizon sterk varieert in de loop van het jaar.

** De astronomische winter begint op woensdag 21 december 2022 om 22.48 uur. De meesten van ons slapen dan reeds. De zuidpool baadt de hele dag lang in de zon. Op de noordpool is het continu nacht. In het noordelijk halfrond zijn de dagen kort en de nachten lang.

Op het zuidelijk halfrond is het net andersom. Meer informatie over de astronomische seizoenen vind je hier en hier

En de andere seizoenen ?

* Op het ogenblik dat de zon in de loop van maart loodrecht invalt op de evenaar, begint bij ons de astronomische lente. In 2022 was dat op 20 maart om 16.33 uur.

* De astronomische zomer begon op 21 juni 2022 om 11.14 uur. De noordpool kreeg de hele dag lang zonlicht. In het noordelijk halfrond genoten we van lange dagen en korte nachten.

* De astronomische herfst begon op 23 september 2022 om 03.04 uur. Dag en nacht duurden even lang.

*** De astronomische seizoenen beginnen dus niet altijd mooi op een 21-ste. Meer zelfs, de astronomische herfst is in onze tijdrekening nog nooit begonnen op 21 september!