VUREN IS NIET VERBAASD 214

Wat je in de kranten (NIET) kan lezen

Wanneer je regelmatig eens kijkt wat er in facebook allemaal te rapen valt aan informatie , krijg je stilaan maar zeker een hele verzameling reclameberichten van kranten en tijdschriften.

Zo zie ik regelmatig , van tweemaal per week tot driemaal per dag , reclame binnenkomen van Gazet van Antwerpen , Het Laatste Nieuws , Het Nieuwsblad , De Standaard , La Dernière Heure , Knack , Pallieter….

Maar die reclame is meestal verkleed als “nieuws” , en nog wel als nieuws dat vaak heel wat mensen interesseert en dat ze dus echt graag willen weten.

Ik geef je een aantal krantentitels van gisteren …:

“Red je geld” , “Laat je de verwarming best ‘s nachts aan of niet? “ , “50 tips om in december te besparen “ , “Zijn elektrische kachels een goed alternatief?” “Hoe geraak je als alleenstaande de winter door?” “Hoe Messi groter dan 1 meter 50 werd.’’

* Eerlijk gezegd waren dat allemaal vragen waarop ik ook heel graag het antwoord zou kennen, op dat over Messi na….

Wie zou er niet graag 50 tips kennen om te besparen , en wie zou er niet graag zonder kleerscheuren door de koude winter geraken?,

Wel , wanneer je die aangekondigde artikels wil lezen om in deze moeilijke periode toch zonder te veel kleerscheuren door de winter te geraken en dan nog bijkomend te kunnen besparen , dan ben je eraan voor je moeite …

Want , wanneer je het artikel tracht te lezen dan kom je terecht op de reclame-aankondiging hoe je een abonnement kan nemen voor een week … een maand … een jaar … en pas dan mag je die noodzakelijke tips kennen.

Het lijkt toch wel een beetje veel op mensen die nood hebben aan hulp , even voor de gek houden .

Hoe verwerpelijk zulke reclame ook is , toch wilden wij die pers nog een kans geven , een tweede kans …

Daar heeft toch iedereen of bijna iedereen recht op , zelfs aan Sodoma en Gomorrha werd nog respijt gegeven. Dus ging ik op zoek naar artikels die ik dan toch wel ECHT zou mogen lezen tussen al die reclameberichten

En ik vond er eerst eentje bij Knack.

Het was een artikel over de corruptie door Marokko en Qatar, maar bovenaan stond er in grote letters dat “dit artikel gratis aangeboden “ werd , dat betekent dat ze het in normale omstandigheden ook “verreclaamt “ zouden hebben , maar voor een keer kregen wij het eens kado .

Ik gaf de moed nog niet op en tenslotte werd mijn volhouden beloond :

Het eerste artikel dat ik voluit , dadelijk en tot de laatste letter mocht lezen was dat over mevrouw Demir die vluchtelingen zogezegd min of meer vergeleken had met varkens .

Het tweede luidde ongeveer als : “Heeft Decroo misschien toch niet de waarheid gezegd over die whatsappberichtjes?”

En toen dacht ik : “Hoe komt het nu dat wij deze berichten WEL dadelijk en gratis mogen lezen? Welk criterium wordt in deze media gebruikt om die schifting te maken?”

EN “Waarom moeten wij voor het ene extra kosten maken en wordt het andere echt gratis op ons afgeslingerd?”

Ik durf er niet verder over na te denken … Of toch wel?

Louis VUREN