VUREN KIJKT VERDER 204

Vandaag kijkt hij verbaasd terug n.a.v. de Vlaamse feestdag
.
Hoezeer ook vele vooraanstaande geschiedkundigen al gezegd en geschreven hebben dat de zogenaamde Slag van de gulden sporen weinig te maken had met het Vlaanderen van nu , maar dat daar eerder een deel mensen uit het vroegere graafschap Vlaanderen samen met vechters uit Namen een aantal Brabantse ridders met de goedendag de schedel insloegen …..toch gebruikte de minister-president gisteren die gebeurtenis weer om de 11-juliviering in te leiden.
.
Een vooraanstaand Brabants geschiedenisboek uit het eerste decennium van 1600 noemt dat gebeuren zelfs een moord op bijna alle Brabantse ridders die op dat moment aan de andere kant van het slagveld stonden.
“Occisi sunt “ schrijft hij , – werden vermoord “betekent dat . En daarna noemt hij al hun namen ….en het zijn niet van de minsten….
.
Wat een mooie boodschap zou een nadenkend politicus hierover niet kunnen brengen? Twee belangrijke groepen uit onze huidige gemeenschap die toen elkaar de schedel insloegen , maar die nu een gemeenschap vormen….
Wat een sterke boodschap zou daarvan kunnen gemaakt worden !!!!
.
Ik hoop dat het ooit zover komt , maar dan kan de boodschap niet alleen uitgesproken worden op de Groeningenkouter , maar afwisselend ook vanuit het Leuvense , de streek van waaruit een groot aantal van die vermoorde riders afkomstig waren , alsook de gulden sporen die na hun dood werden buit gemaakt!
.
Louis VUREN , vanuit een drielandenpunt….