PROS VAN LEEUW OVERLEDEN

Vanuit Diest maakte iemand er ons attent op dat de Diestse kunstschilder Pros Van Leeuw enkele weken geleden is overleden . Hij werd eind januari 100 en woonde al jaren in een mooi huisje in het Diestse begijnhof.
.
.
Maar Pros heeft ook een rijk gevuld Veerles verleden. Daarom was hij 10 jaar geleden , toen hij 90 werd ,  nog de speciale gast op de Veerlese boekenbeurs van het Davidsfonds. De oudsten onder ons hebben bij hem nog in de eerste klas gezeten .
.
– De Prossen Rens en Van Leeuw –
.
Einde van de jaren veertig was hij immers de onderwijzer van het eerste leerjaar in de toenmalige jongensschool. Op dat ogenblik studeerde hij nog verder  om tekenleraar te worden in het middelbare onderwijs .
.
Daar is hij dan in het begin van de jaren vijftig ook naartoe gegaan. Hij werd  een schitterend kunstenaar – tekenleraar tot in het Hoger Onderwijs , en later zelfs inspecteur ervan.
.
Ook kon je in de kerk zijn schitterende stem horen . Hij was een van de beste zangers in het toen nog mannelijke kerkkoor.
.
.
.
Pros stamde uit een bekende Veerlese familie. Zijn vader Achiel was een oud-strijder uit de Eerste Wereldoorlog en later ook de voorzitter van de Veerlese oud-strijders.
.
Pros heeft met zijn groot gezin een hele tijd gewoond op de hoek van Getteken en Kabienstraat en daarna aan de Diestsebaan in de villa van dokter Voordeckers.
.
Zeker veertig jaar geleden verhuisde hij met zijn gezin naar de omgeving van Diest .
.
Bij deze gelegenheid bieden wij zijn oudste zoon Achilles , de enige overlevende van zijn kinderen , onze gevoelens van deelneming aan . Pros is steeds een groot Veerlenaar gebleven.
.
Ludo Helsen       (foto’s Boekenbeurs 2012 Ludo Vervloet)