VUREN KIJKT VERDER … 202

De BAZEN van EUROPA

De laatste maanden heb ik medelijden gevoeld met onze oud-premier Charles Michel.

Ik dacht dat hij de baas van Europa was . Toen hij ons en zijn eigen regering al meer dan een jaar geleden verliet en ons overliet in de handen van mevrouw Sofie Wilmes , waar wij toen voor het eerst over hoorden , wisten wij niet , en hij ook niet , dat Europa binnen zulke korte tijd een oorlog zou hebben aan zijn grenzen. Anders was hij misschien hier gebleven?

Even heb ik nog gedacht dat ik me vergiste en dat mevrouw Vonder Leyen de baas was van Europa , maar na de test met de ene stoel in Turkije, waar Charles Michel parmantig op ging zitten en mevrouw naar een lange sofa opzij verwees , was het duidelijk . Michel was zonder meer de baas van Europa !

Maar zo prettig als jullie denken is dat niet….

Want waar hij tevoren slechts sukkelde met maar EEN taal , die van ons , sukkelt hij nu met vele talen . Eigenlijk met allemaal behalve met Frans.

Van alle andere talen die er bestaan kent hij er eigenlijk geen enkele voldoende om Europa door deze moeilijke tijden te loodsen…

Daarom had ik compassie met hem .

Ik dacht : “Hoe zenuwachtig moet die mens wel zijn of worden wanneer hij een telefoon binnenkrijgt van Poetin of van de Chinese president Xi Jinping?” Ook wanneer daar een tolk naast zit die alles in het Engels vertaalt , verstaat Charles er nog niks van.

Toen ik hem op tv in een kogelvrije vest zag rondlopen in Kiev , dacht ik echt dat het een vergissing was en hij sommige zaken over Oekraïne verkeerd had verstaan.

Maar enkele dagen geleden kwam de ontnuchtering , toen ik las hoe graag de Chinese president met Europa praatte …

Hij deed dat regelmatig , maar … dan belde hij steeds dezelfde dag nog naar de Duitse kanselier Schulz en de Franse president Macron!

En mijn koude douche werd nog kouder toen ik hoorde hoe Poetin ook met Europa had getelefoneerd om een oplossing te zoeken voor de uitvoer van het Oekraïense graan via de Zwarte Zee. En van wie waren de Europese oren aan de andere kant van de lijn ?

Jullie raden het al……. Van Macron en van Schulz! Zij blijken de echte bazen van Europa te zijn! En zij zullen ook wel de juiste antwoorden geven!

Ik hoor jullie zeggen : “Maar dan is jouw probleem met Charles Michel toch opgelost?”

Inderdaad. Dan weet ik wel dat Europa in goede handen is , maar dan weet ik helemaal niet meer wat onze oud- premier daar zit te doen????? En wat Von der Leyen betreft … weet ik ongeveer het zelfde…..niet.

Louis VUREN